Η παχυσαρκια είναι νοσος που θεραπευεται

Παχυσαρκία & θεραπεία

Η παχυσαρκία είναι μία από τις πιο εξελισσόμενες νόσους στις μέρες μας. Συνδέεται άμεσα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τα αίτιά της είναι κληρονομικά, γονιδιακά αλλά και περιβαλλοντικά.

Η νόσος της παχυσαρκίας μπορέσει να προκαλέσει βλάβες στο καρδιακό και αγγειακό σύστημα, υπέρταση, στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικά επεισόδια. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια, αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άπνοια ύπνου, διαταραχές γονιμότητας, διαβήτη τύπου 2, ψυχιατρικά προβλήματα και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού.

Για να χαρακτηριστεί ένας άνθρωπος «παχύσαρκος ασθενής», θα πρέπει o Δείκτης Μάζας Σώματός του (BMI, Body Mass Index: ο δείκτης αυτός προκύπτει από τη διαίρεση του σωματικού βάρους με το τετράγωνο του ύψους, δηλαδή σωματικό βάρος/ ύψος2) να είναι πάνω από 40. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα κι όταν το BMI είναι μικρότερο από 40, ένας άνθρωπος ανήκει στους παχύσαρκους ασθενείς αν παρουσιάζει μία από τις προαναφερόμενες ασθένειες.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως οι ασθενείς που πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία έχουν μικρότερο χρόνο επιβίωσης αλλά και σοβαρές διαταραχές στην ποιότητα ζωής. Αντιμετωπίζουν δυσκολίες κίνησης και προβλήματα αυτοεξυπηρέτησης σε καθημερινές συνήθειες, όπως για παράδειγμα η επίσκεψη στην τουαλέτα ή τα αεροπορικά ταξίδια. Πολλοί από αυτούς απομονώνονται κοινωνικά και έρχονται αντιμέτωποι με διακρίσεις λόγω εμφάνισης στο κοινωνικό και το εργασιακό τους περιβάλλον.

Η ιατρική έχει δώσει ριζική λύση στο πρόβλημα της νοσογόνου παχυσαρκίας κυρίως με τη χειρουργική ειδικότητα.

Αν για οποιοδήποτε λόγο ο ασθενής παρουσιάσει παχυσαρκία πρέπει να έχουμε στο νου μας πως το στομάχι ενός παχύσαρκου ασθενούς (κυρίως θόλο) είναι μεγαλύτερο από το φυσιολογικό, όπως επίσης και το λεπτό έντερο, το οποίο απορροφά περισσότερη τροφή. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι πως αυτά τα 2 όργανα εκκρίνουν ένα σύμπλεγμα ορμονών, με εκπρόσωπο την πολύ γνωστή μας ορμόνη «γκρελίνη», οι οποίες είναι παθολογικά αυξημένες και προκαλούν αύξηση της βουλιμίας και μείωση των καύσεων και του μεταβολισμού.

Η χειρουργική έχει σαν στόχο να επαναφέρει αυτά τα βασικά όργανα του οργανισμού στα φυσιολογικά επίπεδα, και να αντιμετωπίσει την ουσιαστική αιτία της παχυσαρκίας.

Οι δύο μεγάλες κατηγορίες χειρουργικών επεμβάσεων αντιμετώπισης της νοσογόνου παχυσαρκίας είναι οι περιοριστικές και οι μικτές χειρουργικές επεμβάσεις.

Με τις περιοριστικές χειρουργικές επεμβάσεις ο στόχος είναι να μειωθεί η ποσότητα της τροφής που λαμβάνεται. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ο γαστρικός δακτύλιος, το γαστρικό μανίκι, η γαστρική πτύχωση και το μπαλόνι.

Με τις μικτές χειρουργικές επεμβάσεις συνδυάζεται η περιοριστική τεχνική και η δυσαπορρόφηση. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν το γαστρικό bypass μικρής έλικας  και η χολοπαγκρεατική παράκαμψη.

Είναι πραγματικά η μοναδική λύση για να θεραπευτεί ριζικά ο ασθενής και να επανέλθουν οι παθολογικοί παράγοντες στα φυσιολογικά επίπεδά τους.

Σημαντικό ρόλο βέβαια παίζει η πρόληψη η οποία μπορεί να επιτευχθεί με την υγιεινή διατροφή, την άσκηση και την αποφυγή του άγχους και τους στρες (το άγχος και το στρες αυξάνουν τη βουλιμία και μειώνουν τις καύσεις λόγω της επίδρασής τους στον εγκέφαλο).

Αυτά τα στοιχεία πρόληψης είναι βασικά για όλους τους ανθρώπους ακόμα και για αυτούς που πρόκειται να χειρουργηθούν.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *