Γαστρικη πτυχωση

Η γαστρικη πτυχωση ανήκει στις περιοριστικού τύπου επεμβάσεις και θεωρείται ασφαλής. Γίνεται λαπαροσκοπικά, η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 1 ώρα και ο χρόνος νοσηλείας δεν ξεπερνά τις 2-3 ημέρες.

Η γαστρικη πτυχωση σε αρκετες περιπτωσεις είναι μια καλη λύση σε ανθρώπους που έχασαν το βάρος τους, έπειτα από την τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου και επιθυμούν να τον αφαιρέσουν, αλλά να διατηρήσουν μειωμένο το σωματικό τους βάρος.

Το ίδιο ισχύει και για ανθρώπους με γαστρικό bypass που παρουσιάζουν αύξηση σωματικού βάρους λόγω διάτασης του στομάχου (pouch). Και σε αυτή την περίπτωση, η γαστρική πτύχωση αποτελεί την κατάλληλη επιλογή στο εναπομείναν τμήμα του στομάχου.

Λειτουργεί αρκετά αποτελεσματικά επίσης ως μια οικονομική τεχνική παχυσαρκίας σε άτομα που θέλουν άμεσα να χάσουν τα περιττα κιλα τους.

Το τελικό αποτέλεσμα της γαστρικής πτύχωσης μοιάζει μ’ αυτό του γαστρικού μανικιού, χωρίς όμως να αφαιρείται το τμήμα του στομάχου, αλλά να αναδιπλώνεται. Πιο συγκεκριμένα, το τμήμα του στομάχου που ονομάζεται μείζον τόξο αναδιπλώνεται μέσα στο υπόλοιπο στομάχι, περιορίζοντας την χωρητικότητά του.

Ο χρόνος ανάρρωσης είναι μικρός όπως και στο γαστρικο μανίκι και η παραμονή στο νοσοκομείο δεν ξεπερνά τις δύο ημέρες.

Η συγκεκριμένη τεχνική ομως υπολείπεται έναντι του γαστρικού μανικιού διότι δεν μειώνει στο ίδιο επίπεδο τη γκρελίνη στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς δεν αφαιρείται ο θόλος. Αυτό εχει ως αποτέλεσμα μετά από 2-3 χρόνια να υπάρχει μεγάλη ποσοστό υποτροπής -δηλαδή κίνδυνο να πάρει ξανά το άτομο τα περιττά κιλά του- μεγάλο (περίπου 20%-25%, τη στιγμή που στο γαστρικο μανικι δεν ξεπερνά το 8%)

γαστρικη πτυχωση

ΠΑΛΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΣΤΡΙΚΗ ΠΤΥΧΩΣΗ

This post is also available in: Αγγλικα Αλβανικα Βουλγαρικα