Γαστρικη πτυχωση

Η γαστρικη πτυχωση ανήκει στις περιοριστικού τύπου επεμβάσεις και θεωρείται ιδιαίτερα ασφαλής. Γίνεται λαπαροσκοπικά, η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 1 ώρα και ο χρόνος νοσηλείας δεν ξεπερνά τις 2 ημέρες. Το τελικό αποτέλεσμα της γαστρικής πτύχωσης μοιάζει μ’ αυτό του γαστρικού μανικιού, χωρίς όμως να αφαιρείται το τμήμα του στομάχου, αλλά να αναδιπλώνεται. Πιο συγκεκριμένα, το τμήμα του στομάχου που ονομάζεται μείζον τόξο αναδιπλώνεται μέσα στο υπόλοιπο στομάχι, περιορίζοντας την χωρητικότητά του.

Η συγκεκριμένη τεχνική υπολείπεται έναντι του γαστρικού μανικιού διότι δεν μειώνει στο ίδιο επίπεδο τη γκρελίνη στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς δεν αφαιρείται ο θόλος.

Λόγω της πρόσφατης έναρξης εφαρμογής της συγκεκριμένης τεχνικής (2008) δεν υπάρχουν επιστημονικά στατιστικά δεδομένα για την απώλεια βάρους, τις επιπλοκές και την βελτίωση των δεικτών υγείας πέραν των 2 ετών.

Ωστόσο, από τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται ότι η γαστρική πτύχωση ενδεχομένως να αποτελεί την μοναδική λύση σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί ανεπιτυχώς σε γαστρικό μανίκι, είτε λόγω διάτασης, είτε επειδή το εναπομείναν τμήμα του στομάχου ήταν μεγάλο, λόγω χειρουργικού λάθους.

Ακόμα, ίσως η γαστρικη πτυχωση να είναι και η μοναδική λύση σε ανθρώπους που έχασαν το βάρος τους, έπειτα από την τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου και επιθυμούν να τον αφαιρέσουν, αλλά να διατηρήσουν μειωμένο το σωματικό τους βάρος.

Το ίδιο ισχύει και για ανθρώπους με γαστρικό bypass που παρουσιάζουν αύξηση σωματικού βάρους λόγω διάτασης του στομάχου (pouch). Και σε αυτή την περίπτωση, η γαστρική πτύχωση αποτελεί την κατάλληλη επιλογή στο εναπομείναν τμήμα του στομάχου.

γαστρικη πτυχωση

This post is also available in: Αγγλικα