ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ

Ο καρκίνος του οισοφάγου (ή καρκίνωμα οισοφάγου) είναι μια σιωπηλή αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνη μορφή καρκίνου που προσβάλλει τον οισοφάγο τον σωλήνα που συνδέει το στόμα με το στομάχι. Πρόκειται για έναν τύπο κακοήθους όγκου που αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα και να θέσει τη ζωή του ασθενούς σε σοβαρό κίνδυνο. Αν και δεν είναι από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου, η εμφάνισή του παρουσιάζει αυξητική τάση, ιδιαίτερα λόγω συνηθειών του σύγχρονου τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ).

Καρκίνος οισοφάγου

Τι είναι ο καρκίνος του οισοφάγου (καρκίνωμα οισοφάγου);

Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι μια σοβαρή και επιθετική μορφή καρκίνου που αναπτύσσεται στον οισοφάγο τον σωλήνα που συνδέει το στόμα με το στομάχι και μεταφέρει την τροφή. Στην ιατρική ορολογία αναφέρεται ως καρκίνωμα οισοφάγου, και χαρακτηρίζεται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο εσωτερικό τοίχωμα του οργάνου. Παρόλο που δεν είναι από τους συχνότερους τύπους καρκίνου, ο καρκίνος του οισοφάγου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος γιατί, συνήθως, δίνει συμπτώματα σε προχωρημένο στάδιο. Αυτό καθυστερεί τη διάγνωση και δυσκολεύει τη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Ποια είναι η φύση του καρκίνου του οισοφάγου;

Οι καρκινικοί όγκοι στον οισοφάγο ξεκινούν από ανώμαλη κυτταρική ανάπτυξη. Καθώς εξελίσσονται, μπορούν να εμποδίσουν τη φυσιολογική δίοδο της τροφής, προκαλώντας πόνο και δυσφορία κατά την κατάποση. Στα προχωρημένα στάδια, ενδέχεται να προκαλέσουν και σοβαρές επιπλοκές, όπως δυσκολία στην αναπνοή ή αιμορραγία.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο;

Οι ακριβείς αιτίες για την εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου δεν είναι πάντα ξεκάθαρες. Ωστόσο, υπάρχουν γνωστοί παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισής του:

  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) – συχνές καούρες και παλινδρόμηση οξέων μπορούν να οδηγήσουν στον λεγόμενο οισοφάγο Barrett, μια προκαρκινική κατάσταση.
  • Κάπνισμα και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
  • Παχυσαρκία, που ασκεί πίεση στην κοιλιακή χώρα και αυξάνει τις πιθανότητες ΓΟΠΝ.
  • Κατανάλωση πολύ ζεστών ροφημάτων ή τροφών.
  • Κακή διατροφή, φτωχή σε φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά.
  • Ηλικία άνω των 50 ετών και ανδρικό φύλο.
  • Γενετική προδιάθεση ή ιστορικό οισοφαγικών παθήσεων.

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα: η δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία)

  • Η προοδευτική δυσφαγία είναι ίσως το πιο ανησυχητικό σύμπτωμα. Στην αρχή, ο ασθενής μπορεί να νιώθει ότι οι στερεές τροφές “κολλάνε” στον λαιμό ή ότι δυσκολεύεται να τις καταπιεί. Με τον καιρό, η δυσκολία αυτή επεκτείνεται ακόμα και στα υγρά.
  • Η δυσκολία ή πόνος κατά την κατάποση (μερικές φορές με αίσθημα καύσου πίσω από το στέρνο) πρέπει πάντα να διερευνάται, ειδικά σε άτομα άνω των 50 ετών.

Συχνά συμπτώματα που χρειάζονται προσοχή

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν τον καρκίνο του οισοφάγου περιλαμβάνουν:

  •  Ανεξήγητη απώλεια βάρους: Αν χάνετε βάρος χωρίς να προσπαθείτε, αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στη δυσκολία κατανάλωσης τροφής είτε στον ίδιο τον καρκίνο.
  •  Καούρες ή πόνος στο στήθος: Έντονη αίσθηση καψίματος ή πίεσης που συχνά μπερδεύεται με συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
  • Επίμονος βήχας ή βραχνάδα: Ειδικά όταν ο όγκος βρίσκεται στο άνω τμήμα του οισοφάγου ή επηρεάζει τα νεύρα του λάρυγγα.
  • Παλινδρόμηση τροφής ή εμετοί: Η τροφή μπορεί να “γυρίζει πίσω” ή να προκαλεί εμετό, κυρίως λόγω απόφραξης του οισοφάγου.
  • Αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας: Μπορεί να σχετίζεται με αναιμία ή υποσιτισμό, αποτέλεσμα της μειωμένης πρόσληψης τροφής.

Προσοχή στα σιωπηλά σημάδια

Ορισμένα συμπτώματα είναι πιο υποτιμημένα αλλά εξίσου σημαντικά:

  • Αίσθημα πληρότητας ή δυσφορίας μετά από μικρή ποσότητα φαγητού
  • Ωχρότητα, ταχυκαρδία ή ζάλη, σημάδια πιθανής χρόνιας αιμορραγίας
  • Κακή αναπνοή ή δυσάρεστη γεύση στο στόμα

Πότε να ανησυχήσετε;

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι κάποιος έχει καρκίνο του οισοφάγου. Ωστόσο, η αιφνίδια εμφάνιση ή η σταδιακή επιδείνωση αυτών των συμπτωμάτων  ιδίως σε άτομα με παράγοντες κινδύνου (όπως κάπνισμα, παχυσαρκία, χρόνια παλινδρόμηση)  πρέπει να κινητοποιήσει την επίσκεψη στον γιατρό.

Η γαστροσκόπηση είναι η βασική διαγνωστική εξέταση που επιτρέπει την άμεση οπτική επιβεβαίωση τυχόν αλλοιώσεων και τη λήψη βιοψιών.

Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές!

Η πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του οισοφάγου μπορεί να βελτιώσει θεαματικά την πρόγνωση και τα ποσοστά επιβίωσης. Γι’ αυτό, μην αγνοείτε τα “αθώα” συμπτώματα. Κάθε καθυστέρηση στη διάγνωση, σημαίνει και χαμένο έδαφος στη μάχη με τη νόσο.

Τύποι καρκίνου οισοφάγου: Ποιες μορφές υπάρχουν και τι τις προκαλεί;

Ο καρκίνος του οισοφάγου δεν είναι μια ενιαία νόσος. Ανάλογα με τα κύτταρα από τα οποία προέρχεται, διακρίνουμε δύο βασικούς τύπους: το πλακώδες καρκίνωμα και το αδενοκαρκίνωμα. Κάθε τύπος έχει τη δική του προέλευση, εμφανίζεται σε διαφορετικά σημεία του οισοφάγου και σχετίζεται με διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου.

Πλακώδες Καρκίνωμα Οισοφάγου

Το πλακώδες καρκίνωμα (ή ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα) ξεκινά από τα επιφανειακά κύτταρα που επενδύουν εσωτερικά τον οισοφάγο. Συνήθως εντοπίζεται στο ανώτερο και μεσαίο τμήμα του οργάνου.

Πού εμφανίζεται;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αναπτύσσεται στον μεσαίο ή άνω οισοφάγο, ειδικά σε περιοχές με υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και καπνού.

Παράγοντες κινδύνου:

  • Κάπνισμα (ισχυρός καρκινογόνος παράγοντας)
  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Συχνή κατανάλωση πολύ ζεστών ροφημάτων
  • Ανεπάρκεια βασικών θρεπτικών ουσιών (π.χ. βιταμίνη Α, ψευδάργυρος)
  • Παθήσεις όπως η αχαλασία και παλαιές χημικές κακώσεις του οισοφάγου

Αν και ήταν ο πιο συχνός τύπος παγκοσμίως, σήμερα η συχνότητά του μειώνεται σε πολλές δυτικές χώρες λόγω αλλαγής συνηθειών.

Αδενοκαρκίνωμα Οισοφάγου

Το αδενοκαρκίνωμα εμφανίζεται στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου, κοντά στο στομάχι, και προέρχεται από αδενικά κύτταρα  τα οποία αναπτύσσονται εκεί κυρίως λόγω χρόνιου ερεθισμού.

Πού εντοπίζεται;

Στο σημείο όπου ο οισοφάγος ενώνεται με το στομάχι (γαστροοισοφαγική συμβολή).

Παράγοντες κινδύνου:

  • Χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (οισοφαγικά υγρά ανεβαίνουν από το στομάχι)
  • Οισοφάγος Barrett  μια προκαρκινική κατάσταση όπου αλλάζει ο τύπος του επιθηλίου
  • Παχυσαρκία, που αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση και την παλινδρόμηση
  • Άνδρες, κυρίως άνω των 50 ετών
  • Διατροφή πλούσια σε λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα

Ποια η διαφορά και γιατί έχει σημασία;

Παρόλο που οι δύο τύποι διαφέρουν ως προς τη θέση εμφάνισης, την κυτταρική προέλευση και τους παράγοντες κινδύνου και οι δύο προκαλούν παρόμοια συμπτώματα (δυσφαγία, απώλεια βάρους, πόνο στο στήθος) και αντιμετωπίζονται με παρεμφερείς μεθόδους.

Πώς Γίνεται η Διάγνωση;Ποια Είναι τα Στάδια και Τι Σημαίνουν για την Πρόγνωση

Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση του καρκίνου του οισοφάγου μπορεί να κάνει τη διαφορά στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Συνήθως, οι ασθενείς απευθύνονται στον γιατρό όταν εμφανίζουν συμπτώματα όπως δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία), ανεξήγητη απώλεια βάρους ή καούρες που επιμένουν. Ο δρόμος προς τη διάγνωση περιλαμβάνει συνδυασμό εξειδικευμένων εξετάσεων, που βοηθούν όχι μόνο στην επιβεβαίωση του καρκίνου, αλλά και στην εκτίμηση της έκτασής του μια διαδικασία γνωστή ως σταδιοποίηση.

Ο ιατρός ξεκινά με μια λεπτομερή συζήτηση για τα συμπτώματα, το ιστορικό καπνίσματος, τη διατροφή και τυχόν προβλήματα όπως χρόνια παλινδρόμηση ή οισοφάγος Barrett που μπορεί να προέρχονται που μπορεί να προέρχοναται από την διαφραγματοκήλη. Η κλινική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει σημάδια απίσχνασης ή αναιμίας, ενδείξεις που ενισχύουν την υποψία κακοήθειας.

Οι βασικές διαγνωστικές μέθοδοι περιλαμβάνουν:

  • Ενδοσκόπηση (οισοφαγοσκόπηση ή γαστροσκόπηση):
    Η πιο κρίσιμη εξέταση. Ο γιατρός εισάγει ένα λεπτό ενδοσκόπιο μέσω του στόματος και εξετάζει εσωτερικά τον οισοφάγο. Αν παρατηρηθεί ύποπτη βλάβη, λαμβάνεται βιοψία (δείγμα ιστού), το οποίο αναλύεται στο μικροσκόπιο για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για κακοήθεια – και τι τύπου.
  • Αξονική τομογραφία (CT) και PET-CT:
    Μόλις επιβεβαιωθεί ο καρκίνος, ακολουθούν εξετάσεις για να εντοπιστεί αν έχει επεκταθεί σε λεμφαδένες ή άλλα όργανα (π.χ. πνεύμονες, ήπαρ). Το PET scan εντοπίζει μεταστάσεις με υψηλή ακρίβεια.
  • Ενδοσκοπικό Υπερηχογράφημα (EUS):
    Συνδυάζει την ενδοσκόπηση με υπέρηχο για να εκτιμηθεί πόσο βαθιά έχει εισχωρήσει ο όγκος στο τοίχωμα του οισοφάγου και αν υπάρχουν μικρομεταστάσεις κοντά στην περιοχή.
  • Βαριούχο γεύμα & αιματολογικός έλεγχος:
    Εξετάσεις που ενίοτε συμπληρώνουν τη διαγνωστική εικόνα, δίνοντας πληροφορίες για τη γενική κατάσταση του ασθενούς και την υγεία ζωτικών οργάνων.

Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται πάντοτε με βιοψία. Η σταδιοποίηση καθορίζει το σχέδιο δράσης.

Ποια είναι τα στάδια και τι σημαίνουν για την πρόγνωση και την θεραπεία;

Η σταδιοποίηση βασίζεται στο διεθνές σύστημα TNM:

  • T (Όγκος): Πόσο βαθιά έχει εισχωρήσει ο καρκίνος στο τοίχωμα.
  • N (Λεμφαδένες): Αν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα σε κοντινούς λεμφαδένες.
  • M (Μεταστάσεις): Αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα όργανα.

Με βάση αυτούς τους δείκτες, ο καρκίνος οισοφάγου κατατάσσεται σε ένα από τα εξής στάδια:

Στάδιο I

Ο όγκος είναι μικρός και περιορισμένος στο εσωτερικό τοίχωμα του οισοφάγου. Δεν υπάρχουν λεμφαδενικές ή απομακρυσμένες μεταστάσεις. Μεγάλη πιθανότητα ίασης.

Στάδιο II

Ο όγκος έχει εισχωρήσει βαθύτερα ή έχουν επηρεαστεί μερικοί κοντινοί λεμφαδένες, χωρίς όμως απομακρυσμένες μεταστάσεις. Η θεραπεία μπορεί να είναι επιθετική, αλλά ακόμα ριζική.

Στάδιο III

Ο καρκίνος είναι πιο εκτεταμένος και ενδέχεται να έχει προσβάλει πολλούς λεμφαδένες ή παρακείμενους ιστούς. Απαιτείται συνδυασμός θεραπειών.

Στάδιο IV

Ο καρκίνος έχει δώσει μεταστάσεις σε απομακρυσμένα όργανα. Δεν θεωρείται ιάσιμος χειρουργικά. Η θεραπεία στοχεύει στην ανακούφιση και την παράταση της ζωής.

Ποια είναι η πρόγνωση;

Η πρόγνωση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το στάδιο κατά τη διάγνωση. Όσο νωρίτερα εντοπιστεί ο καρκίνος, τόσο καλύτερες οι πιθανότητες ίασης.

  • Στα αρχικά στάδια, τα ποσοστά πλήρους ανάρρωσης είναι ιδιαίτερα υψηλά σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν το 50%.
  • Στα πιο προχωρημένα στάδια, η επιβίωση περιορίζεται, όμως η ποιότητα ζωής μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με σωστή υποστηρικτική φροντίδα.

Το μέσο ποσοστό 5ετούς επιβίωσης είναι περίπου 15-20%. Αλλά αυτός ο αριθμός δεν λέει όλη την αλήθεια. Σε ασθενείς που διαγιγνώσκονται νωρίς και υποβάλλονται σε ριζική θεραπεία, η επιβίωση φτάνει –και συχνά ξεπερνά  το 40-50%.

Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές. Εάν έχετε συμπτώματα όπως δυσκολία στην κατάποση, μη το αγνοείτε. Συμβουλευτείτε έναν γαστρεντερολόγο.

Τι ακολουθεί μετά τη διάγνωση;

Κάθε περιστατικό καρκίνου οισοφάγου συζητείται σε διεπιστημονική ογκολογική ομάδα (ογκολογικό συμβούλιο), όπου συνεργάζονται χειρουργοί, ογκολόγοι, ακτινοθεραπευτές και άλλοι ειδικοί. Από κοινού, αποφασίζεται το εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ

Τι είναι η οισοφαγεκτομή και πότε ενδείκνυται;

Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι μια σοβαρή αλλά αντιμετωπίσιμη μορφή καρκίνου, ειδικά όταν διαγνωστεί έγκαιρα και η θεραπεία σχεδιαστεί σωστά. Η βασική χειρουργική επιλογή σε περιπτώσεις που η νόσος είναι εντοπισμένη είναι η οισοφαγεκτομή η αφαίρεση δηλαδή του πάσχοντος τμήματος του οισοφάγου.

Τι περιλαμβάνει η οισοφαγεκτομή;

Στην οισοφαγεκτομή, ο χειρουργός αφαιρεί το τμήμα του οισοφάγου που έχει προσβληθεί από τον όγκο, μαζί με παρακείμενους λεμφαδένες  προληπτικά, ώστε να απομακρυνθούν τυχόν μικροσκοπικές εστίες καρκίνου. Συχνά, αφαιρείται και μικρό τμήμα του στομάχου, για να εξασφαλιστούν καθαρά χειρουργικά όρια και να μειωθεί ο κίνδυνος υποτροπής.

Αυτό που ακολουθεί είναι εξίσου κρίσιμο: πρέπει να αποκατασταθεί η συνέχεια του πεπτικού σωλήνα, ώστε ο ασθενής να μπορεί και πάλι να καταπίνει και να σιτίζεται φυσιολογικά.

Πώς αποκαθίσταται η φυσιολογική σίτιση;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το υπόλοιπο στομάχι αναδιαμορφώνεται σε έναν σωλήνα και “ανεβαίνει” στον θώρακα για να συνδεθεί με το υπόλοιπο του οισοφάγου ή, αν χρειάζεται, με τον φάρυγγα. Αυτή η σύνδεση λέγεται αναστόμωση και επιτρέπει στον οργανισμό να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς εξωτερική σίτιση.

Σε πιο πολύπλοκες περιπτώσεις, όπου δεν είναι εφικτή η χρήση του στομάχου, χρησιμοποιείται τμήμα από το παχύ έντερο ή το λεπτό έντερο για τη δημιουργία του νέου “οισοφάγου”.

Η επέμβαση βήμα προς βήμα: από την προετοιμασία στην ανάρρωση

Η οισοφαγεκτομή θεωρείται από τις πλέον σύνθετες επεμβάσεις στον τομέα της ογκολογικής χειρουργικής. Ο λόγος είναι η ανατομική θέση του οισοφάγου: ξεκινά στον λαιμό, περνά μέσα από το θώρακα και καταλήγει στην κοιλιά. Συνεπώς, η πρόσβαση στον όγκο απαιτεί συχνά πολλαπλές τομές σε δύο ή και τρεις περιοχές (τράχηλο, θώρακας, κοιλιά).

Τύποι προσπέλασης

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές:

  • Θωρακοκοιλιακή οισοφαγεκτομή, με πρόσβαση στον θώρακα και την κοιλιά,
  • Τραχηλοκοιλιακή ή τριπερική προσπέλαση, αν ο όγκος βρίσκεται πιο ψηλά,
  • Και πλέον, σε επιλεγμένες περιπτώσεις, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές όπως η λαπαροσκοπική ή ρομποτική οισοφαγεκτομή.

Ελάχιστα επεμβατική και ρομποτική χειρουργική: Η σύγχρονη εξέλιξη στην αντιμετώπιση του καρκίνου του οισοφάγου

Η πρόοδος της ιατρικής τεχνολογίας επιτρέπει πλέον η επέμβαση να γίνει με πολύ μικρότερες τομές και μεγαλύτερη ακρίβεια. Η λαπαροσκοπική ή ρομποτικά υποβοηθούμενη οισοφαγεκτομή πραγματοποιείται μέσω μικρών τομών, μέσα από τις οποίες εισάγονται ειδικά εργαλεία και κάμερα υψηλής ανάλυσης.

Πλεονεκτήματα:

  • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος, μικρότερες ουλές και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα,
  • Ταχύτερη κινητοποίηση και σίτιση, με μείωση του χρόνου νοσηλείας,
  • Μικρότερος κίνδυνος επιπλοκών, όπως λοιμώξεις και αναπνευστικά προβλήματα,
  • Γρηγορότερη επιστροφή στην καθημερινότητα και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η ρομποτική χειρουργική, ειδικά, προσφέρει στον χειρουργό εξαιρετική ακρίβεια και σταθερότητα στις κινήσεις, με δυνατότητα μεγέθυνσης και οπτικού ελέγχου σε δύσκολα σημεία.

Είναι η οισοφαγεκτομή κατάλληλη για όλους;

Η απόφαση για χειρουργική επέμβαση εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου (αν είναι εντοπισμένος ή έχει δώσει μεταστάσεις), τη γενική υγεία και αντοχή του ασθενούς και την αξιολόγηση από εξειδικευμένη ιατρική ομάδα.

ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΕΣ  ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΚΕΣ  ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ

Στα πρώιμα στάδια του καρκίνου του οισοφάγου, η θεραπεία δεν σημαίνει απαραίτητα μεγάλη και απαιτητική χειρουργική επέμβαση. Όταν ο όγκος είναι μικρός και περιορίζεται στα επιφανειακά στρώματα του οισοφαγικού βλεννογόνου  σε περιπτώσεις δηλαδή πολύ αρχόμενου καρκίνου (στάδιο 0 ή Ι) χωρίς ενδείξεις λεμφαδενικών μεταστάσεων  η λύση μπορεί να έρθει μέσω ενδοσκοπικών τεχνικών, χωρίς εξωτερικές τομές, με ταχεία ανάρρωση και άριστα αποτελέσματα.

Τι είναι οι ενδοσκοπικές τεχνικές;

Οι ενδοσκοπικές θεραπείες πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους γαστρεντερολόγους ή χειρουργούς με τη χρήση ενός εύκαμπτου ενδοσκοπίου που εισάγεται από το στόμα. Οι δύο βασικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι:

1. Ενδοσκοπική Εκτομή Βλεννογόνου (EMR)

Πρόκειται για μια απλή αλλά αποτελεσματική μέθοδο, κατά την οποία αφαιρείται ο επιφανειακός όγκος μαζί με ένα λεπτό στρώμα φυσιολογικού ιστού. Η EMR ενδείκνυται κυρίως για μικρούς, επιφανειακούς όγκους που δεν έχουν διεισδύσει βαθύτερα στο τοίχωμα του οισοφάγου.

2. Ενδοσκοπική Υποβλεννογόνια Διατομή (ESD)

Μια πιο εξελιγμένη τεχνική, η ESD επιτρέπει την ακριβή αποκόλληση του όγκου ακόμα και όταν έχει διεισδύσει ελαφρώς πιο βαθιά. Με τη βοήθεια εξειδικευμένων εργαλείων, ο γιατρός διαχωρίζει τον όγκο από τον υποβλεννογόνιο χιτώνα, επιτυγχάνοντας πλήρη αφαίρεση με καθαρά όρια.

Πότε ενδείκνυνται οι ενδοσκοπικές θεραπείες;

Οι τεχνικές αυτές ενδείκνυνται μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις πρώιμου καρκίνου, όταν:

  • Ο όγκος είναι περιορισμένος στον βλεννογόνο ή υποβλεννογόνιο.
  • Δεν υπάρχουν ενδείξεις λεμφαδενικής διασποράς.
  • Το μέγεθος του όγκου είναι μικρό και η ιστολογική του συμπεριφορά θεωρείται χαμηλής επιθετικότητας.

Εάν οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν πληρούνται, τότε η χειρουργική αφαίρεση του οισοφάγου (οισοφαγεκτομή) παραμένει η πιο ασφαλής και ριζική θεραπευτική επιλογή.

ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟ ΚΑΡΚΙΝΙ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ

Δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις ο καρκίνος του οισοφάγου διαγιγνώσκεται όταν είναι ήδη προχωρημένος, με εκτεταμένη τοπική διήθηση ή μεταστάσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου η ίαση δεν είναι εφικτή, στόχος είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Ενδοσκοπική Τοποθέτηση Στεντ

Η πιο συχνή παρηγορητική παρέμβαση είναι η τοποθέτηση μεταλλικού στεντ στον οισοφάγο. Το στεντ είναι ένα λεπτό, εύκαμπτο πλέγμα που ανοίγει μέσα στον στενωμένο από τον όγκο οισοφάγο και επιτρέπει στον ασθενή να καταπίνει ξανά τροφή και υγρά χωρίς πόνο ή πνιγμό.

Άλλες παρηγορητικές τεχνικές

  • Φωτοδυναμική θεραπεία (PDT): Χρησιμοποιεί φωτοευαίσθητα φάρμακα και φως laser για να καταστρέψει καρκινικά κύτταρα.
  • Θεραπεία με laser: Καίει τον όγκο τοπικά, διευκολύνοντας προσωρινά τη διέλευση τροφής.

Αν και αυτές οι μέθοδοι δεν οδηγούν σε ίαση, μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση και αξιοπρεπή ποιότητα ζωής στους ασθενείς που δεν είναι υποψήφιοι για ριζική θεραπεία.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ: ΟΤΑΝ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΓΡΙΟ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του οισοφάγου έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Πλέον, οι γιατροί δεν βασίζονται μόνο στο χειρουργείο, αλλά αξιοποιούν και άλλες σύγχρονες θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία και η ανοσοθεραπεία, ώστε να εξασφαλίσουν τις καλύτερες δυνατές προοπτικές για τους ασθενείς. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να εφαρμοστούν πριν ή μετά την επέμβαση, ή και να αποτελέσουν το βασικό μέσο αντιμετώπισης όταν το χειρουργείο δεν είναι εφικτό.

Χημειοθεραπεία: στοχεύοντας τα καρκινικά κύτταρα με φάρμακα

Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί ισχυρά φάρμακα που επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα, είτε για να τα καταστρέψουν είτε για να αναστείλουν τον πολλαπλασιασμό τους. Ανάλογα με το στάδιο της νόσου και τη γενική κατάσταση του ασθενούς, μπορεί να χορηγηθεί:

  • Πριν από το χειρουργείο: σε συνδυασμό με ακτινοβολία, ώστε να μειωθεί το μέγεθος του όγκου και να διευκολυνθεί η αφαίρεσή του.
  • Μετά την επέμβαση (επικουρικά): για να εξουδετερώσει πιθανές μικροεστίες που δεν φάνηκαν στο χειρουργείο ή για να προληφθεί η υποτροπή.
  • Σε προχωρημένα ή μεταστατικά στάδια: όταν δεν είναι δυνατή η επέμβαση, η χημειοθεραπεία μπορεί να παρατείνει τη ζωή και να ανακουφίσει από ενοχλητικά συμπτώματα, όπως η δυσκολία στην κατάποση.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνότερα περιλαμβάνουν σκευάσματα πλατίνας (π.χ. σισπλατίνη), φθοριοπυριμιδίνες (π.χ. 5-FU) και ταξάνες. Αν και μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες όπως κόπωση, ναυτία ή τριχόπτωση, η σύγχρονη ιατρική φροντίδα επιτρέπει στις περισσότερες περιπτώσεις την επιτυχή διαχείρισή τους.

Ακτινοθεραπεία: Η δύναμη της στοχευμένης ακτινοβολίας

Η ακτινοθεραπεία είναι μια ακόμα σημαντική θεραπευτική επιλογή, που χρησιμοποιεί υψηλής ενέργειας ακτίνες για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα με ακρίβεια. Μπορεί να συνδυαστεί με χημειοθεραπεία και να εφαρμοστεί:

  • Πριν την εγχείρηση (ως χημειοακτινοθεραπεία), ώστε να μειωθεί το μέγεθος του όγκου και να αυξηθεί η πιθανότητα πλήρους αφαίρεσης.
  • Ως κύρια θεραπεία, σε περιπτώσεις όπου το χειρουργείο δεν είναι επιλογή, π.χ. λόγω ηλικίας ή υποκείμενων προβλημάτων υγείας. Σε ορισμένες μορφές καρκίνου του ανώτερου οισοφάγου, αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πλήρη ύφεση.
  • Μετά το χειρουργείο, όταν παραμένουν μικροσκοπικά κατάλοιπα ή ο όγκος δεν αφαιρέθηκε πλήρως.
  • Παρηγορητικά, για τη μείωση του πόνου ή της δυσφαγίας σε προχωρημένα στάδια.

Η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει πλέον την ακριβή στόχευση του όγκου, προστατεύοντας τους υγιείς ιστούς γύρω του. Αυτό σημαίνει λιγότερες παρενέργειες και καλύτερη ποιότητα ζωής κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Ανοσοθεραπεία: Ενεργοποιώντας την άμυνα του οργανισμού

Η ανοσοθεραπεία αποτελεί μια επαναστατική προσέγγιση στην αντιμετώπιση πολλών καρκίνων, και τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να εφαρμόζεται και στον καρκίνο του οισοφάγου. Σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία, που στοχεύει τα ίδια τα καρκινικά κύτταρα, η ανοσοθεραπεία ενεργοποιεί το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να τα αναγνωρίσει και να τα καταστρέψει.

Ορισμένα φάρμακα, όπως το nivolumab και το pembrolizumab, έχουν ήδη εγκριθεί για χρήση σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του οισοφάγου, ειδικά όταν ο όγκος εκφράζει συγκεκριμένους βιοδείκτες όπως το PD-L1. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ανοσοθεραπεία μπορεί να παραταθεί τη ζωή και να καθυστερήσει την πρόοδο της νόσου. Επιπλέον, νέες στοχευμένες θεραπείες εξετάζονται για όγκους που παρουσιάζουν συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις – όπως η υπερέκφραση της πρωτεΐνης HER2.

Η σημασία της εξατομικευμένης θεραπείας

Καμία μορφή καρκίνου δεν είναι απόλυτα όμοια με μια άλλη. Γι’ αυτό, κάθε θεραπευτική απόφαση λαμβάνεται μέσα από διεπιστημονική συνεργασία ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων χειρουργών, ογκολόγων, ακτινοθεραπευτών, παθολογοανατόμων κ.ά. ώστε να καταρτιστεί ένα θεραπευτικό πλάνο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Ο στόχος δεν είναι μόνο η ίαση, αλλά και η διατήρηση της ποιότητας ζωής. Με τις σύγχρονες επιλογές, πολλοί ασθενείς μπορούν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον, ακόμα και σε περιπτώσεις που παλαιότερα θεωρούνταν μη αντιμετωπίσιμες.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ

Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι μία από τις πιο απαιτητικές μορφές κακοήθειας. Η διάγνωση, η θεραπεία και η αποκατάσταση των ασθενών δεν μπορούν να αφεθούν στα χέρια ενός μόνο ειδικού. Για να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή φροντίδα, απαιτείται η συνεργασία μιας ολόκληρης ομάδας ειδικών. Εδώ ακριβώς έρχεται να παίξει καθοριστικό ρόλο η πολυεπιστημονική ογκολογική ομάδα.

Τι είναι η πολυεπιστημονική ομάδα;

Πρόκειται για μια οργανωμένη ομάδα γιατρών και επαγγελματιών υγείας από διαφορετικές ειδικότητες, οι οποίοι συνεργάζονται στενά για να σχεδιάσουν το ιδανικό θεραπευτικό πλάνο για κάθε ασθενή. Η συνεργασία αυτή δεν είναι θεωρητική: κάθε περιστατικό συζητείται σε κοινή συνεδρία, το λεγόμενο ογκολογικό συμβούλιο, όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι αξιολογούν τα δεδομένα και καταλήγουν σε κοινή στρατηγική.

Ποιοι συμμετέχουν;

  1. Χειρουργός Ογκολογίας Πεπτικού
    Είναι ο γιατρός που αναλαμβάνει την οριστική αφαίρεση του όγκου. Ο χειρουργός όπως ο κ. Σωτήρης Γαβριήλ, με εξειδίκευση σε καρκίνους του πεπτικού συστήματος, αξιολογεί αν ο όγκος είναι εγχειρήσιμος και εκτελεί επεμβάσεις όπως ηοισοφαγεκτομήμε απόλυτη ασφάλεια.
  2. Παθολόγος-Ογκολόγος
    Είναι υπεύθυνος για τιςφαρμακευτικές θεραπείεςτου καρκίνου: χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία, στοχευμένες θεραπείες. Παρακολουθεί στενά τον ασθενή, ρυθμίζει τη θεραπεία και διαχειρίζεται τις παρενέργειες.
  3. Ακτινοθεραπευτής-Ογκολόγος
    Ο ειδικός που σχεδιάζει τηνακτινοθεραπεία, ορίζοντας με ακρίβεια τη δόση και την περιοχή ακτινοβόλησης. Συνεργάζεται με τον παθολόγο-ογκολόγο όταν απαιτείται συνδυαστική θεραπεία.
  4. Γαστρεντερολόγος
    Αναλαμβάνει τα αρχικά βήματα διάγνωσης, όπως ηγαστροσκόπηση και οι βιοψίες. Είναι επίσης βασικός στην παρακολούθηση ασθενών με προ-καρκινικές αλλοιώσεις, όπως οοισοφάγος Barrett.
  5. Ακτινοδιαγνώστης
    Ο ακτινολόγος αναλύει εξετάσεις όπωςαξονικές, μαγνητικές και PET-CT, συμβάλλοντας στην ακριβή σταδιοποίηση και στον έλεγχο της ανταπόκρισης στη θεραπεία.
  6. Παθολογοανατόμος
    Μέσα από τη μικροσκοπική ανάλυση του όγκου και των βιοψιών, μας δίνει ζωτικής σημασίας πληροφορίες για τον τύπο και την επιθετικότητα του καρκίνου, αλλά και για το εάν ο όγκος αφαιρέθηκε πλήρως.
  7. Νοσηλευτές, Διαιτολόγοι, Φυσικοθεραπευτές
    Ηνοσηλευτική ομάδαυποστηρίζει τον ασθενή σε κάθε βήμα – από την ανάρρωση μετά το χειρουργείο μέχρι τις θεραπείες. Οι διαιτολόγοι φροντίζουν τη διατροφή, κρίσιμης σημασίας μετά από οισοφαγεκτομή. Οι φυσικοθεραπευτές βοηθούν στην αποκατάσταση, στην πρόληψη επιπλοκών (π.χ. πνευμονία, θρομβώσεις) και στην ενίσχυση της κινητικότητας.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η ομαδική προσέγγιση;

Γιατί κανείς ασθενής δεν είναι ίδιος με κάποιον άλλο. Η πολυεπιστημονική ομάδα διαμορφώνει ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο, συνδυάζοντας τις τελευταίες ιατρικές εξελίξεις με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ανθρώπου. Είναι μια προσέγγιση που μειώνει τα ρίσκαβελτιώνει τα ποσοστά επιβίωσης και, πάνω απ’ όλα, προσφέρει στον ασθενή ένα αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Ολιστική φροντίδα σε όλα τα στάδια

Από την πρώτη διάγνωση μέχρι την πλήρη αποθεραπεία, η πολυεπιστημονική ομάδα βρίσκεται δίπλα στον ασθενή. Ο χειρουργός κ. Σωτήρης Γαβριήλ, με πολυετή εμπειρία στην ογκολογία του πεπτικού, έχει την δική του πολυεπιστημονική ομάδα, διασφαλίζοντας ότι κάθε περιστατικό αντιμετωπίζεται με επιστημονική ακρίβεια, ανθρώπινη φροντίδα και σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Επικοινωνήστε με τον ιατρό για να κλείσετε ραντεβού.

This post is also available in: Αγγλικα Αλβανικα Βουλγαρικα