Διαφραγματοκήλη

Η διαφραγματοκήλη είναι μία από τις παθήσεις της εποχής μας και η κυριότερη και η συνηθέστερη αιτία της Γαστρο-Οισοφαγικης Παλινδρομησης ή ΓΟΠ. Τα συμπτώματα της διαφραγματοκήλης συχνά είναι αφόρητα. Η διάγνωση της διαφραγματοκήλης γίνεται με πολύ εύκολο τρόπο και η αντιμετώπιση της επίσης.

διαφραγματοκηλη

διαφραγματοκήλη αποτελεί μία κήλη διαφορετικής μορφής από τις συνηθισμένες, καθώς εμφανίζεται εσωτερικά της κοιλίας, συνήθως ως προβολή του στομάχου εντός του θώρακα, μέσω του διαφράγματος. Η διαφραγματοκήλη είναι μία αρκετά συχνή πάθηση καθώς αφορά περισσότερο από το 15% του πληθυσμού άνω των 45 ετών, ενώ ξεπερνά το 50% σε ανθρώπους άνω των 65 ετών.

διαφραγματοκηλη

Οι κύριες μορφές διαφραγματοκήλης είναι η ολισθαίνουσα διαφραγματοκήλη και η παραοισοφαγική διαφραγματοκήλη, ανάλογα με το τμήμα και τη μορφή της ολίσθησης του στομάχου.

Συνήθως συμβαίνει σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ανθρώπους λόγω της αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης η οποια σιγά σιγά δημιουργεί την διαφραγματοκήλη στο σημείο που ενώνεται ο οισοφάγος με το στομάχι.

Συχνά συμβαίνει διαφραγματοκήλη και σε ανθρώπους που έχουν χειρουργηθεί με τεχνικές παχυσαρκίας, συνήθως σε εκείνους που έχουν κάνει γαστρικο δακτυλιο ή γαστρικο μανικι, ή την παλιά κάθετη διαμερισματοποίηση.

Διαφραγματοκήλη μπορεί όμως να συμβεί και σε ανθρώπους με φυσιολογικό βάρος, που δεν έχουν χειρουργηθεί ποτέ. Αυτοί οι άνθρωποι παρουσιάζουν οισοφαγίτιδα (πρώτου, δευτέρου και τρίτου βαθμού) και τα συμπτώματα τους είναι επιγαστραλγία (πόνος στο επιγάστριο), καύσος (καυστικά άλγη στο στομάχι), καθώς και προκάρδια ενοχλήματα και πόνο στην πλάτη.

Η διαφραγματοκήλη δημιουργεί συμπτώματα έντονης παλινδρομησης. Οι ασθενείς αυτοί έχουν παλινδρόμηση γαστρικών υγρών ή τροφών από το στομάχι στον οισοφάγο, με απλά λόγια δηλαδή τους ανεβαίνουν φαγητά από το στομάχι στο στόμα. Οι άνθρωποι με διαφραγματοκήλη συνήθως καταναλώνουν καθημερινά φάρμακα για το στομάχι, όπως είναι το Pariet, Nexium, Losec κλπ, φάρμακα όμως που καλό είναι να μην λαμβάνουν δια βίου καθώς μεταγενέστερα πιθανώς δημιουργήσουν προβλήματα σε άλλα ζωτικά όργανα όπως το συκώτι ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί πως προκλήθηκαν και πολυποδες στο στομάχι.

Η ριζική και μοναδικη λύση στο πρόβλημα της διαφραγματοκήλης είναι μία απλή λαπαροσκοπική επέμβαση (χωρίς τομή δηλαδή), μίας ημέρας, όπου συχνά δεν χρειάζεται ούτε παραμονή στο νοσοκομείο, κατά την οποία χρειάζεται να ξαναφτιάξουμε την καρδιοοισοφαγική συμβολή, να συγκλίνουμε τα σκέλη του διαφράγματος και μερικές φορές αν το χάσμα είναι μεγάλο να βάλουμε και πλέγμα. Μοιάζει δηλαδή και έχει περίπου την ίδια βαρύτητα με την επέμβαση κήλης.

ΝΕΑ ΑΝΩΔΥΝΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗΣ ΜΕ ΜΟΝΙΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορες τεχνικές για την αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης, όπως η θολοπλαστική κατά Nissen κατά την οποία γίνονται αναδιπλώσεις στο στομάχι και κλείνουν τα σκέλη του διαφράγματος. Ωστόσο, η τεχνική αυτή πολλές φορές δίνει προσωρινά αποτελέσματα δημιουργώντας υποτροπές.

Η νέα ανώδυνη τεχνική από τον Δρ. Σωτήρη Γαβριήλ εκμηδενίζει το ποσοστό υποτροπής. Ουσιαστικά πρόκειται για μια συνδυαστική τεχνική όπου χρησιμοποιείται ένα ειδικό πλέγμα και o στρογγύλος σύνδεσμος του ήπατος, που αποτελεί στοιχείο του οργανισμού, σταθεροποιώντας το στομάχι και εμποδίζοντας το να ανεβεί προς το διάφραγμα. Με αυτή την τεχνική αποφεύγουμε την αναδίπλωση στο στομάχι που κατά καιρούς δημιουργούσε εγκολεασμούς και προβλήματα. Πρόκειται για μια ανώδυνη και απόλυτα ασφαλή λαπαρασκοπική επέμβαση χωρίς ανοιχτή τομή που χρειάζεται μόνο μια μέρα νοσηλεία. Ο ασθενής παραμένει μια μέρα στην κλινική και έχει ταχύτατη αποκατάσταση αφού σε 1-2 μέρες μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του, έχοντας λύσει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας δια βίου.


Οι άνθρωποι λοιπόν που πάσχουν από διαφραγματοκήλη πρέπει να σκεφτούν σοβαρά να συζητήσουν με τον ειδικό λαπαροσκόπο χειρουργό που ασχολείται με τα θέματα αυτά και να λύσουν ριζικά και δια βίου το πρόβλημα.

Λαπαροσκοπικό χειρουργείο αποκατάστασης διαφραγματοκήλης

Λαπαροσκοπικο χειρουργειο αποκατάστασης διαφραγματοκήλης.

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ ΚΙΛΑ

Ένας σοβαρός λόγος -αν όχι ο σοβαρότερος- εμφάνισης διαφραγματοκήλης και στα δυσάρεστα συμπτώματα διαφραγματοκήλης είναι το περιττό βάρος των ασθενών. Για το λόγο αυτό προτείνεται στους ασθενείς εφόσον το επιθυμούν παράλληλα με την επέμβαση για την αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης να γίνει με πολύ χαμηλό κόστος και μια μικρή περιοριστική επέμβαση (αναδίπλωση – πτύχωση) ώστε παράλληλα να χαθούν και όλα τα περιττά κιλά. Αυτό φυσικά που θα πρέπει οι ασθενείς να γνωρίζουν όμως είναι πως μόλις χάσουν τα κιλά θα πρέπει να προσέξουν ώστε να μην τα πάρουν ξανά τροποποιώντας τον τρόπο ζωής τους.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ
Η διαφραγματοκήλη είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία δια μέσω του διαφράγματος διέρχεται τμήμα του στομάχου ή και του κατώτερου οισοφάγου προς τον θώρακα. Αποτελεί την κυριότερη αιτία της γαστροοισοφαγικης παλινδρόμησης και της οισοφαγιτιδας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗΣ
Σε μικρές διαφραγματοκηλες τα συμπτώματα ειναι σχεδον ανύπαρκτα και η πάθηση ανακαλύπτεται συνήθως τυχαία. Με την πάροδο όμως του χρόνου τα συμπτώματα της διαφραγματοκήλης γίνονται έντονα. Τα πιο συνήθη συμπτώματα διαφραγματοκήλης είναι: παλινδρόμηση, καούρες, φούσκωμα, δυσπεψία, ερυγές (ρέψιμο).

O Dr.S.Gabriel μας πάντα ποια είναι τα 5 πιο σημαντικά συμπτώματα της διαφραγματοκήλης και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ).

Χειρουργείο διαφραγματοκηλη

5 ώρες μετά την επέμβαση για την διαφραγματοκήλη παίρνει το εξιτήριο και επιστρέφει στην χώρα της καθώς ταξίδεψε μόνο για να μας συναντήσει και να χειρουργηθεί λόγω του ότι τα συμπτώματα έκαναν την καθημερινότητα της βασανιστήριο.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗΣ
Η διάγνωση της διαφραγματοκήλης γίνεται εύκολα με τρεις τρόπους:
1) Κάνοντας μια απλή γαστροσκοπηση (η οποία αποτελεί και την πλέον αξιόπιστη εξέταση)
2) Κάνοντας αξονική τομογραφία θώρακος και άνω κοιλίας ή/και
3) Κάνοντας ακτινογραφία ανώτερου πεπτικού (διάβαση)

Διαφραγματοκηλη

Διαφραγματοκήλη: χειρουργείο αποκατάστασης

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗΣ
Η οριστική αντιμετώπιση της διαφραγματοκήλης και της παλινδρόμησης γινεται αποκλειστικά και μόνο με χειρουργική επέμβαση. Πρόκειται για μια επέμβαση που γίνεται λαπαροσκοπικα. Ο ασθενής φεύγει από την κλινική την ίδια ημέρα ή την επομένη το πρωί. Δεν έχει πόνους και άμεσα μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του.

Διαφραγματοκήλη: Λαπαροσκοπικο χειρουργείο αποκατάστασης

Διαφραγματοκήλη: Λαπαροσκοπικο χειρουργείο αποκατάστασης.

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ
Όταν η διαφραγματοκήλη βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο η αντιμετώπιση συνήθως προτείνεται να γίνει με φάρμακα τύπου losec, nexium, pariet κλπ. Επί της ουσίας με τη χρήση του φαρμάκου αυτό που συμβαίνει είναι πως περιορίζονται και “σκεπαζονται” τα συμπτώματα κι έτσι ο ασθενής ανακουφίζεται.

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Μια παραμελημένη διαφραγματοκήλη για χρόνια συχνά οδηγεί σε οισοφάγο barrett, ένα προκαρκινικό στάδιο που μπορεί να εξελιχθεί άμεσα σε καρκίνο. (Σε αρκετά προχωρημένο στάδιο του καρκίνου χρειάζεται για την αντιμετώπιση του οισοφαγεκτομη.)
Για να σταματήσει κάνεις την εξέλιξη του οισοφάγου barrett θα πρέπει να χειρουργηθεί νωρίς για να αποκατασταθεί η διαφραγματοκήλη και να πάψει η παλινδρομηση.

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ ΚΑΙ ΔΥΣΠΝΟΙΑ

Σε παραμελημενες διαφραγματοκήλες κατά τις οποίες μπαίνει μεγάλο μέρος του στομάχου στον θώρακα και καταναλώνει χώρο από τον πνεύμονα με συνέπεια να προκαλούνται συμπτώματα όπως δυσπνοια, μειωμένος κορεσμός κλπ
Μια άλλη αιτία είναι λόγω των εισφροφησεων να προκαλούνται πνευμονιες άρα βλάβη στον πνεύμονα που μοιραία οδηγούν σε δύσπνοιες.

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ
Ο πόνος που προκαλείται συνήθως από την διαφραγματοκήλη επικεντρώνεται στο θώρακα και το στέρνο ενω πολλες φορές συγχέεται με αντίστοιχους πόνους που παραπέμπουν σε καρδιολογικά προβλήματα. Είναι ένας από τους λόγους που συχνά αργεί η διάγνωση της διαφραγματοκήλης.

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η διατροφή ειναι ένας από τους κυριους λόγους που μπορεί τα συμπτώματα διαφραγματοκήλης να γίνουν αρκετά έντονα, πολλές φορές και αφόρητα. Τροφές με πολλά μπαχαρικά, πικάντικα, ξηροί καρποί, σοκολάτα ακόμη και ωμά χόρτα κ.α είναι μερικά μόνο είδη φαγητού που εντείνουν τις καουρες, την παλινδρόμηση και τον πόνο στο στήθος. Το να αποφεύγει κανείς τέτοιου είδους τροφές πράγματι μπορεί να ανακουφίζει παροδικά, σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν θεραπεύει το πρόβλημα.

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑ
Πολλοί ασθενείς συχνά παραπονιούνται για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης της καρδιάς σε συνδυασμό με πόνο και πιεση στο στήθος. Είναι κάτι που συμβαίνει κυρίως σε μεγάλες διαφραγματοκηλες όπου η πίεση που ασκείται στον θώρακα είναι μεγάλη.

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ ΚΑΙ ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ
Ένα από τα συμπτώματα που σπάνια αναγνωρίζονται ως συμπτώματα διαφραγματοκήλης είναι οι αρρυθμίες, κυρίως μετά από λήψη μεγάλης ποσότητας τροφής.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω κάνει πρόσφατα γαστροσκοπηση και έδειξε πως έχω μεγάλη διαφραγματοκήλη. Ο Γαστρεντερολόγος μου είπε ότι με τα φάρμακα θα είμαι εντάξει. Εγώ όμως διάβασα πως υπάρχει επέμβαση. Τι να κάνω γιατρέ; Ποια η δικιά σας γνώμη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ασυζητητί θα πρέπει να χειρουργηθείτε ώστε να αποκατασταθεί η διαφραγματοκήλη και να λύσετε δια βίου το πρόβλημα. Ειναι σημαντικό γιατί είναι κρίμα να ταλαιπωρείται το 2020 ένας άνθρωπος με άσχημα συμπτώματα παλινδρόμησης όταν μπορεί να κάνει ένα τόσο απλό χειρουργείο μιας ημέρας και να πάψει να λαμβάνει χάπια.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Καλησπέρα σας, θα ήθελα την άποψη σας για το πρόβλημα μου.. Έχω παλινδρομηση και παίρνω το nexium τα τελευταία 11 χρόνια. Θεωρείτε ότι θα έπρεπε να έχω κάνει κάτι διαφορετικό; Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα πρέπει να κάνετε μια πρόσφατη γαστροσκοπηση να την δουμε και να διαπιστώσουμε την κατασταση σας ωστε να σας πω ακολούθως τι θα πρέπει να γίνει. Καλύτερα να διορθωθεί από τη ρίζα το πρόβλημα παρά να λαμβάνετε δια βίου χάπια που πιθανώς δημιουργήσουν πρόβλημα στο συκώτι.  Αν υπάρχει παλινδρομηση ή κάποια διαφραγματοκήλη, θα πρέπει να κάνετε ένα μικρό χειρουργείο μιας ημέρας λαπαροσκοπικο και να λύσετε δια βίου το πρόβλημα.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Καλησπέρα σας γιατρέ, έκανα γαστροσκοπηση και είχα οισοφαγίτιδα πρωτου βαθμου, μικρή διαφραγματοκήλη και διαβρωτική γαστρίτιδα. Ο γιατρός μου έγραψε το laprazol fastab για 3 μήνες όμως δεν μου έκανε τίποτα, τα συμπτώματα επιμένουν. Ποιο άλλο φάρμακο μπορώ να πάρω για να δω διαφορά?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν υπάρχει κανένα άλλο φάρμακο πιο δυνατό. Είναι όλα παρεμφερή. Αν δεν κάνει τίποτα το ένα δεν θα κάνει θαύματα κάποιο άλλο. Επέμβαση θα πρέπει να κάνετε για να λύσετε το πρόβλημα μονιμα. Συνεχίστε να λαμβάνετε τέτοιου είδους χάπια και δώστε αν θέλετε λίγο χρόνο όμως αν δείτε ότι δεν αλλάζει κάτι είναι μονόδρομος η επέμβαση.
Μην σας φοβίζει καθώς είναι μια λαπαροσκοπικη επέμβαση μιας ημέρας χωρίς πόνο. Επιστρέφετε άμεσα στην εργασία σας και λύνετε το πρόβλημα σας δια βίου.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Γεια σας, είχα θέμα πριν δύο χρόνια και δεν έτρωγα λόγω έντονης κατάθλιψης. Έφτασα 41 κιλά και έκλεισε εντελώς το στομάχι μου. Με ό,τι έτρωγα πνιγομουν. Για δύο χρόνια έτρωγα μόνο σούπες και κρέμες. Τώρα τρώω κανονικά όμως φοβάμαι να καταπιώ και αισθάνομαι συχνά καουρα και δυσφορία αν φάω παραπάνω από το κανονικό. Επίσης πηγαίνω αμέσως τουαλέτα. Με το που φάω πηγαίνω αμέσως. Ήθελα να σας ρωτήσω αν είναι φυσιολογικό και τι θα πρέπει να γινει; Μήπως έχω και διαφραγματοκήλη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι δεν είναι φυσιολογικό αυτό που συμβαίνει. Θα πρέπει να έρθετε να σας δω, να κάνετε μια γαστροσκόπηση ωστε να εξακριβωσουμε τι συμβαίνει στο στομάχι ομως παράλληλα θα πρεπει να αναφέρετε και στον ψυχίατρο τα συμπτώματα.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω πολύ συχνά βήχα μετα το φαγητό. Κυρίως το βράδυ. Υπάρχει περίπτωση να είναι απο παλινδρόμηση; Με ενοχλουν καποια φαγητά είναι η αλήθεια και δυσκολεύομαι πολύ με πόνους στο στομάχι.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο βήχας συχνά όταν είναι έντονος, συχνός και μετά το φαγητό μπορεί να παραπέμπει σε γαστροοισοφαγικη παλινδρόμηση. Θα πρέπει να κάνετε σε πρώτη φάση μια γαστροσκοπηση ώστε να διαπιστώσουμε αν όντως πρόκειται για την συγκεκριμένη πάθηση και ακολούθως να πράξουμε αναλόγως. Η επέμβαση πάντως προκειμένου να διορθωθεί η παλινδρόμηση είναι πολύ απλή στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού, άκρως αποτελεσματικη και με νοσηλεία μιας ημέρας.

Μαρτυρίες / Συνεντεύξεις

Ποια είναι η δίαιτα που θα πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής μετά την αποκατάσταση διαφραγματοκήλης;

Πολύ σημαντικό μετά την επέμβαση αποκατάστασης διαφραγματοκήλης είναι η διατροφή που ακολουθεί ο ασθενής για τις 2 πρώτες εβδομάδες. Συγκεκριμένα δίνεται μια ειδική διατροφή η οποία στοχεύει στη αποκατάσταση του γαστρεντερικού σωλήνα και την αποφυγή τραυματισμού του σημείου.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Την πρώτη εβδομάδα θα πρέπει να σιτίζεστε μόνο με υγρά, σούπες οι οποίες είναι μαγειρεμένες με κρέας, λαχανικά, ψάρι, κοτόπουλο ή ζυμαρικά, καταναλώνοντας μόνο το ζουμί και όχι τα υπόλοιπα (κρέας κλπ.) Οι σούπες μπορεί να είναι και αυγοκομμένες (αυγολέμονο). Μπορείτε επίσης να πίνετε όλων των ειδών τους χυμούς, καθώς επίσης και τσάι, χαμομήλι, γάλα, γαλλικό καφέ ή καπουτσίνο.

Έπειτα, τη δεύτερη εβδομάδα καταναλώνετε babysoups. Αλεσμένες δηλαδή σούπες με λαχανικά, κρέας, ψάρι ή οτιδήποτε άλλο βάζετε στις σούπες σας. Μπορείτε επίσης να φάτε γιαούρτι με μέλι ή σκέτο, πουρέ όλων των ειδών (λαχανικών, πατάτας κλπ) και φάβα. Πολύ καλή επιλογή είναι και ο τραχανάς μαγειρεμένος με ζουμί από κρέας και ο φιδές, γεύματα τα οποία δε χρειάζονται πολτοποίηση. Πολύ σημαντικό γεύμα της κλασικής μεσογειακής διατροφής αποτελούν και τα φρούτα, τα οποία μπορείτε να καταναλώνετε αφού πρώτα τα πολτοποιήσετε.  Απαγορεύονται ακόμη και πολτοποιημένα τα εξής φρούτα: μπανάνα, αβοκάντο, παπάγια, σύκο, μάνγκο.

Την τρίτη και την τέταρτη εβδομάδα καταναλώνετε γεύματα χωρίς πολτοποίηση, αρκεί να πρόκειται για καλά μαγειρεμένο φαγητό κατσαρόλας. Η συμβουλή μας είναι να τρώτε σπιτικό φαγητό μεσογειακής διατροφής όπως κρέας, ψάρι, πολλά λαχανικά, όσπρια (φακές, ρεβύθια, φασόλια), κοτόπουλο, ξεχασμένα φαγητά όπως ο τραχανάς ή η φάβα, και πολλά ώριμα και μαλακά φρούτα. Ως γενική συμβουλή, να θυμάστε πως πρέπει να τρώτε αργά και να μασάτε καλά.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Το πρώτο διάστημα καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα, ώστε να μην υπερφορτώσετε το στομάχι σας και ασκήσετε πίεση στο χειρουργημένο σημείο.

Σημαντικό είναι η αργή μάσηση και η σταδιακή κατάποση της τροφής.

Αποφύγετε την κατανάλωση υγρών μαζί το φαγητό. Προσπαθήστε να καταναλώνετε νερό μισή ώρα πριν ή μετά το φαγητό.

Αποφύγετε την κατανάλωση ανθρακούχων ροφημάτων (σόδα, αναψυκτικά, μπύρες κλπ.)

Αποφύγετε να ξαπλώσετε για 30 λεπτά μετά τα γεύματα, ώστε να αποφύγετε την παλινδρόμηση της τροφής στον οισοφάγο.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Επικοικωνήστε με τον ιατρό για να κλείσετε ραντεβού.

This post is also available in: Αγγλικα Αλβανικα Βουλγαρικα