Γαστρικο μπαλονι

Το γαστρικό ή ενδογαστρικό μπαλόνι για μια αναστρέψιμη και απλή τεχνική που δεν απαιτεί τομές, γι’ αυτό και συγκαταλέγεται στις επεμβατικές δίαιτες.

Η εισαγωγή του γαστρικού μπαλονιού στο στομάχι γίνεται από το στόμα με ενδοσκοπικά εργαλεία και είτε γεμίζει με 400-700ml φυσιολογικού ορού, είτε φουσκώνεται με αέρα, περιορίζοντας την χωρητικότητα του στομάχου και καθυστερώντας την κένωσή του. Έτσι ο ασθενής δεν πεινάει, νοιώθει κορεσμό γρήγορα, με μικρή ποσότητα τροφής.

Ο χρόνος παραμονής του γαστρικου μπαλονιού στο στομάχι δεν πρέπει να ξεπερνά τους 6 μήνες και με την αφαίρεσή του το στομάχι επανέρχεται στο φυσιολογικό, οπότε και η όρεξη του ασθενή. Γι’ αυτό, η αποφυγή ανάκτησης του βάρους έγκειται στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών αλλά και την αύξηση της σωματικής άσκησης. Το γαστρικο μπαλονι επιλέγεται είτε για υπέρβαρα άτομα, που επιθυμούν να χάσουν βάρος πριν από ένα συγκεκριμένο γεγονός ή ως βοηθητικό μέσο απώλειας κιλών παράλληλα με ένα διατροφικό πρόγραμμα, είτε σε παχύσαρκους ασθενείς πριν υποβληθούν σε άλλη βαριατρική επέμβαση (π.χ. γαστρικό bypass), προκειμένου να βελτιωθούν ορισμένα προβλήματα υγείας από τα οποία υποφέρουν οι παχύσαρκοι ασθενείς (υπέρταση, διαβήτης, υπνική άπνοια) και να μειωθούν οι χειρουργικοί κίνδυνοι μιας περισσότερο επεμβατικής τεχνικής.

Η διαδικασία εισαγωγης του γαστρικου μπαλονιου γίνεται με μέθη ή γενική αναισθησία, ολοκληρώνεται σε 30΄ χωρίς να απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο. Η αφαίρεσή του είναι εξίσου απλή διαδικασία, η οποία γίνεται ενδοσκοπικά, με ειδική λαβίδα, μετά από παρακέντηση του μπαλονιού και αναρρόφηση του περιεχομένου του (εφόσον περιέχει φυσιολογικό ορό). Η εύκολη τοποθέτηση και η έλλειψη σοβαρών επιπλοκών αποτελούν τα πλεονεκτήματα της μεθόδου.

γαστρικο μπαλόνι

Αντένδειξη για το γαστρικο μπαλονι αποτελεί η οισοφαγίτιδα, η μεγάλη διαφραγματοκοίλη, η σοβαρή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και οι φλεγμονώδεις παθήσεις του πεπτικού.
Η απώλεια βάρους εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή του διατροφικού προγράμματος. Πάντως ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι με το γαστρικό μπαλόνι μπορεί να επιτευχθεί απώλεια έως 35% του πλεονάζοντος βάρους σε διάστημα 6 μηνών.

Συχνές Ερωτήσεις

γαστρικο μπαλονι – χαπι ellipse

Πρόκειται για μια τεχνική που εφαρμόστηκε για ένα μεγάλο διάστημα και εξακολουθεί να εφαρμόζεται ωστόσο χωρίς αξιόλογα αποτελέσματα για αυτό το λόγο και τείνει να καταργηθεί.

γαστρικο μπαλονι παρενεργειες

Αντένδειξη για το γαστρικο μπαλονι αποτελεί η οισοφαγίτιδα, η μεγάλη διαφραγματοκήλη, η σοβαρή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και οι φλεγμονώδεις παθήσεις του πεπτικού. Στις παρενέργειες μπορεί να παροτσιάζουν έντονη επιγαστροργία (πονος στο στομαχι) και τάση για εμετό τα οποία συμπτωματα ωστόσο πενρουν με φαρμαεκυτική αγωγή.

γαστρικο μπαλονι κοστος

Στο πακέτο του κόστους για το γαστρικό μπαλόνι περιλαμβάνονται το ποσό που παρακρατά η ιδιωτική κλινική, οι αμοιβές των ιατρών και η νοσηλεία του ασθενούς.

This post is also available in: ΑγγλικαΑλβανικαΒουλγαρικα