Γαστρικο μπαλονι

Το γαστρικό ή ενδογαστρικό μπαλόνι για μια αναστρέψιμη και απλή τεχνική που δεν απαιτεί τομές, γι’ αυτό και συγκαταλέγεται στις επεμβατικές δίαιτες.

Η εισαγωγή του μπαλονιού στο στομάχι γίνεται από το στόμα με ενδοσκοπικά εργαλεία και είτε γεμίζει με 400-700ml φυσιολογικού ορού, είτε φουσκώνεται με αέρα, περιορίζοντας την χωρητικότητα του στομάχου και καθυστερώντας την κένωσή του. Έτσι ο ασθενής δεν πεινάει, νοιώθει κορεσμό γρήγορα, με μικρή ποσότητα τροφής.

Ο χρόνος παραμονής του μπαλονιού στο στομάχι δεν πρέπει να ξεπερνά τους 6 μήνες και με την αφαίρεσή του το στομάχι επανέρχεται στο φυσιολογικό, οπότε και η όρεξη του ασθενή. Γι’ αυτό, η αποφυγή ανάκτησης του βάρους έγκειται στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών αλλά και την αύξηση της σωματικής άσκησης. Επιλέγεται είτε για υπέρβαρα άτομα, που επιθυμούν να χάσουν βάρος πριν από ένα συγκεκριμένο γεγονός ή ως βοηθητικό μέσο απώλειας κιλών παράλληλα με ένα διατροφικό πρόγραμμα, είτε σε παχύσαρκους ασθενείς πριν υποβληθούν σε άλλη βαριατρική επέμβαση (π.χ. γαστρικό bypass), προκειμένου να βελτιωθούν ορισμένα προβλήματα υγείας από τα οποία υποφέρουν οι παχύσαρκοι ασθενείς (υπέρταση, διαβήτης, υπνική άπνοια) και να μειωθούν οι χειρουργικοί κίνδυνοι μιας περισσότερο επεμβατικής τεχνικής.

Η διαδικασία γίνεται με μέθη ή γενική αναισθησία, ολοκληρώνεται σε 30΄ χωρίς να απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο. Η αφαίρεσή του είναι εξίσου απλή διαδικασία, η οποία γίνεται ενδοσκοπικά, με ειδική λαβίδα, μετά από παρακέντηση του μπαλονιού και αναρρόφηση του περιεχομένου του (εφόσον περιέχει φυσιολογικό ορό). Η εύκολη τοποθέτηση και η έλλειψη σοβαρών επιπλοκών αποτελούν τα πλεονεκτήματα της μεθόδου.

Αντένδειξη αποτελεί η οισοφαγίτιδα, η μεγάλη διαφραγματοκοίλη, η σοβαρή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και οι φλεγμονώδεις παθήσεις του πεπτικού.
Η απώλεια βάρους εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή του διατροφικού προγράμματος. Πάντως ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι με το γαστρικό μπαλόνι μπορεί να επιτευχθεί απώλεια έως 35% του πλεονάζοντος βάρους σε διάστημα 6 μηνών.