Γαστρικο bypass (γαστρικη παρακαμψη)

Με τον όρο γαστρική παράκαμψη ή γαστρικο bypass περιγράφονται διάφοροι τύποι γαστρεντερικών παρακάμψεων, όπως είναι το γαστρικό by-pass βραχείας έλικας, το γαστρικό by-pass μακράς έλικας και η χολοπαγκρεατική παράκαμψη. Αυτή η μεικτού τύπου χειρουργική τεχνική έχει σχεδιαστεί για την μείωση της προσλαμβανόμενης τροφής όταν άλλες μέθοδοι έχουν αποτύχει. Ενδείκνυται για ιδιαίτερα παχύσαρκους ασθενείς και το ποσοστό επιτυχίας της ξεπερνά το 86%.

Στο γαστρικο bypass βραχείας ή μακράς έλικας συρράπτεται ή διαιρείται το μικρότερο, ανώτερο μέρος του στομάχου και απομονώνεται από το υπόλοιπο. Το υπόλοιπο στομάχι και το αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου παρακάμπτονται με αποτέλεσμα την μείωση της προσλαμβάνουσας τροφής και την μερική απορρόφησή της

Στην χολοπαγκρεατική παράκαμψη (γαστρικο bypass), παρακάμπτεται το μεγαλύτερο μέρος του λεπτού εντέρου και αφήνονται σε λειτουργία τα τελευταία 50-70 εκ. του λεπτού εντέρου. Έτσι επιτυγχάνεται σημαντικός περιορισμός της πρόσληψης θερμίδων και η μείωση του βάρους είναι γρήγορη.

Γαστρικο μανίκι

Γαστρικο bypass από τον Σωτήρη Γαβριήλ.

Το γαστρικο bypass βελτιώνει άμεσα την ποιότητα ζωής του ασθενή, όχι μόνο επειδή αλλάζει η εμφάνισή του, αλλά γιατί μειώνεται ένας αριθμός προβλημάτων υγείας από τα οποία υποφέρουν οι παχύσαρκοι ασθενείς.

Γαστρικο μανικι

Απώλεια 90 κιλών μετά το γαστρικο bypass από τον Σωτήρη Γαβριήλ

Στα αρνητικά συγκαταλέγεται η πιθανότητα διαφυγής, η οποία αντιμετωπίζεται με παρεντερική διατροφή, ενώ σπανίως χρήζει επανεγχείρησης. Επίσης, λόγω αλλαγής της φυσιολογίας του ανθρώπινου οργανισμού, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε γαστρικό bypass πιθανώς να έχουν ανάγκη συμπληρωμάτων ασβεστίου, σιδήρου και βιταμινών για το υπόλοιπο της ζωής τους.

γαστρικο bypass

Μετά το γαστρικο bypass από τον Δρ. Σωτήρη Γαβριήλ.

Όσον αφορά στην χολοπαγκρεατική παράκαμψη είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι είναι μια επιθετική τεχνική που εκτελείται σε μία φάση και λόγω των σοβαρών επιπλοκών στις οποίες συμπεριλαμβάνονται το αναστομωτικό έλκος, το σύνδρομο dumping (δυσφορία, ναυτία, εφίδρωση, αδυναμία και λιποθυμία λόγω της ταχείας διέλευσης της τροφής από το στομάχι στο λεπτό έντερο) έχει αντικατασταθεί με την χολοπαγκρεατική εκτροπή με δωδεκαδακτυλικό αποκλεισμό.

γαστρικο bypass

Συχνές Ερωτήσεις

γαστρικο bypass κοστος

Στο πακέτο του κόστους για το γαστρικό bypass περιλαμβάνονται το ποσό που παρακρατά η ιδιωτική κλινική, οι αμοιβές των ιατρών και η νοσηλεία του ασθενούς.

• Έπειτα από ειδική συμφωνία μας με την ιδιωτική κλινική Doctor’s Hospital απορροφούμε τη συμμετοχή για οσους έχουν ιδιωτική ασφάλεια.

γαστρικο bypass αποτελεσματα

Το ποσοστό επιτυχίας στο γαστρικό bypass ξεπερνά το 86%. Οι ασθενείς άμεσα βλέπουν το σώμα τους να αλλάζει και την υγεία τους καθημερινά να βελτιώνεται. Ένας εξαιρετικά υπέρβαρος ασθενής σε βάθος χρόνου θα χάσει όλο το περιττό βάρος του.

γαστρικο bypass τι είναι

Στο γαστρικό bypass διατηρείται το ανώτερο μέρος του στομάχου και απομονώνεται από το υπόλοιπο. Το υπόλοιπο αυτό μέρος και το αρχικό τμήμα του εντέρου παρακάμπτονται με αποτέλεσμα τη μείωση και την απορρόφηση της προσλαμβάνουσας τροφής. Άρα οι θερμίδες που λαμβάνει ο ασθενής είναι λιγότερες και έτσι χάνει κιλά.

γαστρικο bypass και εγκυμοσύνη

Το γαστρικό bypass είναι μια επέμβαση που γίνεται είτε πριν, είτε μετά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό. Προτείνεται όμως στις γυναίκες να υποβάλλονται στην όποια επέμβαση παχυσαρκίας πριν αποφασίσουν να κάνουν παιδί διότι είναι σημαντικό, τόσο για τη δική τους υγεία όσο και για του μωρού να έχουν ήδη χάσει τα περιττά κιλά. Εκτός από αυτό, ακολούθως θα είναι πολύ πιο εύκολο να χάσουν τα κιλά της εγκυμοσύνης και έτσι δεν θα ταλαιπωρηθούν διπλά.

Γαστρικο μανίκι

Το πρώτο διάστημα μετά το γαστρικο bypass από τον Σωτήρη Γαβριήλ.

γαστρικο bypass επιπλοκες

Στα αρνητικά συγκαταλέγεται η πιθανότητα διαφυγής, η οποία αντιμετωπίζεται με παρεντερική διατροφή και σπανίως χρήζει επανεγχείρησης. Το τελευταίο μάλιστα διάστημα υπάρχει και νέα τεχνική κατά την οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ειδικός σωλήνας διατροφής ο οποίος είναι μικροσκοπικός, περνάει από τη μύτη και καταλήγει στο έντερο. Έτσι οι ασθενείς μπορούν να σιτίζονται από εκεί και δε χρειάζεται να παραμείνουν στο νοσοκομείο μέχρι να κλείσει η διαφυγή. Τέλος λόγω αλλαγής της φυσιολογίας του ανθρώπινου οργανισμού, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε γαστρικό bypass έχουν ανάγκη συμπληρωμάτων ασβεστίου, σιδήρου και βιταμινών για το υπόλοιπο της ζωής τους.

γαστρικό bypass διατροφή

Η διατροφή που θα πρέπει να ακολουθούν οι ασθενείς μετά το γαστρικο bypass είναι μία μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει σπιτικό φαγητό. Είναι πολύ σημαντικό μετά το χειρουργείο, επειδή οι ασθενείς καταναλώνουν μικρές ποσότητες φαγητού, να τρέφονται με ποιοτικό φαγητό και όχι με σκουπίδια (κρουασάν, τσιπς, junk food). Όσον αφορά στα γλυκά, αυτά επιτρέπονται μόνο εφόσον είναι σπιτικά και σε λογικά επίπεδα.

Γαστρικο μανίκι

Το πρώτο διάστημα μετά το γαστρικο bypass από τον Σωτήρη Γαβριήλ.

This post is also available in: Αγγλικα Αλβανικα Βουλγαρικα