Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, με ή χωρίς διαφραγματοκήλη, είναι μία νοσολογική οντότητα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους, κυρίως τους παχύσαρκους, αλλά και ανθρώπους με φυσιολογικά κιλά. Η οντότητα αυτή χαρακτηρίζεται από παλινδρόμηση καυστικών γαστρικών υγρών από το στομάχι στον οισοφάγο.
Συνήθως συμβαίνει σε παχύσαρκους ανθρώπους λόγω αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης και σιγά σιγά δημιουργείται μία κήλη στο σημείο που ενώνει τον οισοφάγο με το στομάχι. Συχνά συμβαίνει και σε ανθρώπους που έχουν χειρουργηθεί με τεχνικές παχυσαρκίας, συνήθως σε εκείνους που έχουν κάνει δακτύλιο ή γαστρικό μανίκι, ή την παλιά κάθετη διαμερισματοποίηση. Μπορεί όμως να συμβεί και σε ανθρώπους με φυσιολογικό βάρος, που δεν έχουν χειρουργηθεί ποτέ. Αυτοί οι άνθρωποι παρουσιάζουν οισοφαγίτιδα (πρώτου, δευτέρου και τρίτου βαθμού) και τα συμπτώματα τους είναι επιγαστραλγία (πόνος στο επιγάστριο), καύσος (καυστικά άλγη στο στομάχι), καθώς και προκάρδια ενοχλήματα και πόνο στην πλάτη. Συχνά οι ασθενής έχουν παλινδρόμηση γαστρικών υγρών ή τροφών από το στομάχι στον οισοφάγο, με απλά λόγια δηλαδή τους ανεβαίνουν φαγητά από το στομάχι στο στόμα. Οι άνθρωποι αυτοί συνήθως καταναλώνουν καθημερινά φάρμακα για το στομάχι, όπως είναι το Zantac, Nexium, κλπ.
Η ριζική και μοναδική μόνιμη λύση στο πρόβλημα είναι μία απλή λαπαροσκοπική επέμβαση χωρίς τομή, μίας ημέρας, όπου συχνά δεν χρειάζεται ούτε παραμονή στο νοσοκομείο, κατά την οποία χρειάζεται να ξαναφτιάξουμε την καρδιοοισοφαγική συμβολή, να συγκλίνουμε τα σκέλη του διαφράγματος και μερικές φορές αν το χάσμα είναι μεγάλο να βάλουμε και πλέγμα. Μοιάζει δηλαδή και έχει περίπου την ίδια βαρύτητα με την επέμβαση κήλης.
Οι άνθρωποι λοιπόν που πάσχουν από αυτή την πάθηση πρέπει να σκεφτούν σοβαρά να συζητήσουν με τον ειδικό λαπαροσκόπο χειρουργό που ασχολείται με τα θέματα αυτά και να λύσουν ριζικά και μόνιμα το πρόβλημα.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!