Ο ελεγχος του σωματικου βαρους ειναι αυστηρα ιατρικη υποθεση!
Είναι γεγονός ότι οι ολοένα αναπτυσσόμενες, σύγχρονες κοινωνίες, αποτελούν στην ουσία κοινωνίες υπηρεσιών που χαρακτηρίζονται από ένα τυποποιημένο, θα λέγαμε, τρόπο ζωής. Αναφερόμαστε δηλαδή σε ανθρώπους που εργάζονται κυρίως σε γραφείο και που αναπόφευκτα διακατέχονται από άγχος λόγω της μεταξύ τους ανταγωνιστικότητας αλλά και του καταναλωτισμού. Την ίδια στιγμή έχει αλλάξει κατά πολύ ο τρόπος διατροφής που βασίζεται ως επί το πλείστον σε βιομηχανοποιημένα, τυποποιημένα, γενετικά τροποποιημένα και υπερθερμιδικά προϊόντα.
Ποιο το αποτέλεσμα αυτού του συγκεκριμένου τρόπου ζωής; Μία σειρά από παθολογικές καταστάσεις που επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος, η υπνική άπνοια, η αναπνευστική δυσχέρεια, οι διαταραχές στη γονιμότητα και η παχυσαρκία που επιφέρει αναγκαστικά την ανεπιθύμητη δυσμορφία στο σώμα. Και κακά τα ψέματα, η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην κοινωνική απόρριψη, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις με το αντίθετο φύλο.
Παράλληλα ο τρόπος ζωής που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη κοινωνία, σταδιακά μπορεί να επιδράσει ακόμη και τα γονίδια μας! Σε ότι αφορά την νοσογόνο παχυσαρκία, που δυστυχώς έχει μετατραπεί σε μάστιγα της εποχής μας, πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι ο έλεγχος του σωματικού βάρους είναι υπόθεση κυρίως του οικογενειακού γιατρού που θα τη διαγνώσει και αν αυτή συνδυάζεται παράλληλα με άλλα προβλήματα υγείας. Μόνο ο οικογενειακός γιατρός είναι εκείνος που μπορεί να προτείνει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για τον παχύσαρκο ασθενή και σε συνεργασία με διαιτολόγο θα του δοθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συσταθεί χρήση φαρμάκων ελέγχου της εγκεφαλικής βουλιμίας ή δυσαπορρόφησης του λίπους. Αν παρόλο αυτές τις οδηγίες το αποτέλεσμα στην απώλεια σωματικού βάρους είναι προσωρινό και επέλθει υποτροπή της παχυσαρκίας και πάλι πρέπει να παρέμβει ο οικογενειακός γιατρός που θα παραπέμψει τον ασθενή σε χειρουργό παχυσαρκίας. Σε αυτό το στάδιο χειρουργός και ασθενής επιλέγουν από κοινού τη χειρουργική τεχνική που θεωρείται κατάλληλη για την περίπτωση του, που μπορεί να είναι για παράδειγμα ο γαστρικός δακτύλιος, η sleeve gastrectomy ή η χολοπαγκρεατική παράκαμψη. Αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση θα δοθούν στον ασθενή οδηγίες και συμβουλές ως προς το πώς πρέπει να διατρέφεται, παρακολουθείται ασφαλώς η πορεία του και του δίνεται φαρμακευτική αγωγή, εφόσον απαιτείται. Επίσης όταν προκύψει η επιθυμητή απώλεια βάρους και επιτευχθεί ο έλεγχος του σωματικού βάρους, κάτι που απαιτεί σε γενικές γραμμές ένα χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών, ο οικογενειακός γιατρός θα προτείνει στον ασθενή τον πλαστικό χειρουργό που θα φροντίσει για την αισθητική αποκατάσταση του σώματος του. Αυτή σε γενικές γραμμές αποτελεί τη σωστή ιατρική προσέγγιση στο πρόβλημα ελέγχου του σωματικού βάρους.
Κάθε άλλη διαδικασία που σχετίζεται με κέντρα αδυνατίσματος, χάπια, δίαιτες σε περιοδικά, ροφήματα και αλοιφές είναι αναποτελεσματικά, κάποιες φορές επικίνδυνα και στοχεύουν στην παραπλάνηση και εξαπάτηση των καταναλωτών. Έτσι λοιπόν ο μόνος σίγουρος και ασφαλής τρόπος για την οριστική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι η ιατρική οδός και αυτό πρέπει να μπει για τα καλά στη συνείδηση τόσο των αρμόδιων φορέων όσο και των ασθενών.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!