Μυθοι και πραγματικοτητες για τις επεμβασεις παχυσαρκιας

Μύθος 1: Η παχυσαρκία είναι ψυχολογικό πρόβλημα και όχι πάθηση (νόσος).

Η παχυσαρκία είναι νόσος, έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπου αλλάζουν εσωτερικά όργανα, όπως το στομάχι και το έντερο, αυξάνονται οι ορμόνες της πείνας, κυρίως το σύμπλεγμα της γκρελίνης, ενώ οι αιτίες είναι γονιδιακές, κληρονομικές καθώς και σχετικές με το περιβάλλον του ασθενούς (τρόπος ζωής, κίνηση, διατροφή). Μοναδική λύση από ένα σημείο και μετά είναι η χειρουργική επέμβαση.

Μύθος 2: Οι δακτύλιος ή άλλες τεχνικές όπως το sleeve είναι πεπαλαιωμένες τεχνικές.

Κάθε τεχνική, ο γαστρικός δακτύλιος, η γαστρική πτύχωση, το γαστρικό μανίκι και το γαστρικό bypass, έχουν εφαρμογή ανάλογε με τον κάθε ασθενή, το επίπεδο της παχυσαρκίας του και τον τρόπο ζωής του. Δηλαδή σε κάποιον ασθενή μπορεί να του ταίριαζε στο παρελθόν ο γαστρικός δακτύλιος, αλλά επειδή άλλαξαν οι συνθήκες της ζωής του (άλλαξε δουλειά, έχει περισσότερο στρες, κλπ) πιθανόν σήμερα αυτός ο ασθενής να χρειάζεται sleeve ή bypass. Στην χειρουργική παχυσαρκίας λοιπόν, είναι συνηθισμένες οι εναλλαγές των τεχνικών.

Μύθος 3: Το bypass είναι βαρύ χειρουργείο και γίνεται μόνο στα πολλά κιλά.

Αποτελεί μύθο, το γαστρικό by pass είναι απαραίτητο σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών που έχουν χαμηλές καύσεις και δεν τους αρκεί μόνο η τεχνική που περιορίζει το φαγητό, αλλά χρειάζεται και την τεχνική η οποία περιορίζει την απορρόφηση της τροφής.

Μύθος 4: Οι άνθρωποι που έχουν κάνει κάποια χειρουργική τεχνική δεν παίρνουν ποτέ κιλά.

Η παχυσαρκία είναι νόσος και όσοι έχουν αυτή την νόσο πρέπει να προσέχουν την διατροφή τους, καθώς και την άσκηση, είτε έχουν χειρουργηθεί είτε όχι.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *