Γαστρικό μανίκι (sleeve gastrectomy)

γαστρικο μανικι γαστρικο bypass

Το γαστρικό μανίκι (sleeve gastrectomy) αναδεικνύεται ως η πλέον βασική τεχνική στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

ΠΩΣ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ;
Προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της παχυσαρκίας, θα πρέπει τόσο τα εσωτερικά του όργανα (στομάχι και λεπτό έντερο) όσο και οι ορμόνες που εκκρίνουν (το σύμπλεγμα της γκρελίνης που ελέγχει την πρόσληψη της τροφής) να επανέλθουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα. Σε αυτή την προσπάθεια ανασύστασης των οργάνων, το γαστρικό μανίκι, είναι η τεχνική κατά την οποία αφαιρείται ο θόλος του στομάχου και επαναφέρει το στομάχι στο φυσιολογικό του.

Από την άλλη μεριά, οι παρακάμψεις (bypass) εφαρμόζονται στο λεπτό έντερο, παρακάμπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του και περιορίζοντας έτσι την απορρόφηση της τροφής.

Σε πρώτη φάση, μέσω του γαστρικού μανικιού παρεμβαίνουμε στο στομάχι και σε δεύτερη φάση στο έντερο μέσω της παράκαμψης (bypass). Πάρα πολλοί ασθενείς, υπόκεινται μόνο από στην πρώτη φάση και το γαστρικό μανίκι, και λύνουν το πρόβλημά τους και έτσι δε χρειάζεται η δεύτερη φάση των παρακάμψεων.

Επιπροσθέτως, μέσω του γαστρικού μανικιού, το στομάχι του ασθενούς επανέρχεται σε  φυσιολογικά επίπεδα χωρίς ράμματα ή εμφυτεύματα κι έτσι έχει ένα καλό επίπεδο  ζωής (χωρίς εμετούς, ζαλάδες). Με αυτή την τεχνική επιτυγχάνεται η φυσιολογική απορρόφηση βιταμινών, χωρίς να χρειάζονται συμπληρώματα στο μέλλον. Μέσω του γαστρικού μανικιού, θεραπεύεται ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση και μειώνεται το επίπεδο των λιπιδίων και της χοληστερίνης.

Το γαστρικό μανίκι, το οποίο γίνεται λαπαροσκοπικά, κρίνεται η πιο ασφαλής και αποτελεσματική τεχνική. Η παραμονή στην κλινική δεν ξεπερνά τις 2 μέρες και ο ασθενής επιστρέφει σχετικά άμεσα στην εργασία του.
Καταλήγοντας, σύμφωνα με τα παραπάνω το γαστρικό μανίκι θεωρείται μια από βασικές τεχνικές στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *