ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ: Η ΥΠΟΥΛΗ ΝΟΣΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Καθημερινά πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται από το εξαιρετικά δυσάρεστο αίσθημα της καούρας , του πόνου και της αναγωγής των τροφών. Δεν μπορούν να απολαύσουν ένα ωραίο γεύμα σε ένα εστιατόριο, αναγκάζονται να αποφεύγουν πολλές κατηγορίες τροφών και συχνά δυσκολεύονται να κοιμηθούν λόγω των έντονων συμπτωμάτων που συνθέτουν την εικόνα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια συχνή και χρόνια νόσος από την οποία πάσχουν εξίσου άνδρες και γυναίκες ενώ συναντάται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 14 % του πληθυσμού. Οφείλεται σε υπολειτουργία της βαλβίδας, η οποία ονομάζεται οισοφαγικός σφιγκτήρας, ανάμεσα στον οισοφάγο και το στομάχι. Φυσιολογικά, η βαλβίδα-μυς επιτρέπει την κάθοδο της τροφής από τον οισοφάγο και έπειτα «κλείνει» εμποδίζοντας την τροφή και τα υγρά στομάχου να γυρίσουν πίσω στον οισοφάγο. Στον ασθενή όμως ο μυς χαλαρώνει με αποτέλεσμα μέρος του στομαχιού να ανεβαίνει στο θώρακα και να επιτρέπει την επιστροφή των όξινων υγρών στομάχου, δημιουργώντας έτσι το αίσθημα της καούρας.
Δεν είναι όμως αυτό το μόνο σύμπτωμα της ύπουλης αυτής νόσου. Οι «ξυνίλες», οι έμετοι , η πλήρης παλινδρόμηση της τροφής, ο πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς είναι μερικά ακόμη από τα δυσάρεστα συμπτώματα ενώ λίγοι γνωρίζουν πως ο χρόνιος βήχας είναι σοβαρή ένδειξη πως κάποιος πάσχει από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΝΙΝΔΡΟΜΗΣΗ
Οι κυριότερες και συχνότερες αιτίες της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι οι ίδιες με εκείνες που δημιουργούν τις κήλες στον ανθρώπινο οργανισμό, που χαλαρώνουν δηλαδή τα τοιχώματα. Στην προκειμένη περίπτωση το τοίχωμα μεταξύ του θώρακα και της κοιλιάς (διάφραγμα) κάτι που επιδεινώνεται από την καθιστική ζωή, την έλλειψη άσκησης, τον κακό τρόπο διατροφής και τα μεγάλα γεύματα –κυρίως τις βραδινές ώρες. Η πάθηση αυτή προκαλεί φλεγμονή του οισοφάγου η οποία επιδεινώνεται με συγκεκριμένες τροφές όπως τα πικάντικα φαγητά, το αλκοόλ, τη σοκολάτα αλλά και το κάπνισμα. Η αναγκαιότητα της αντιμετώπισης είναι μεγάλη καθώς οι χρόνιες φλεγμονές αλλάζουν τον βλεννογόνο του οισοφάγου και δημιουργούν την προδιάθεση για κακοήθειες.
Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι χρόνια πάθηση, η βλάβη της βαλβίδας όμως παρόλο που είναι επίσης χρόνια είναι πλήρως αναστρέψιμη με την σωστή αντιμετώπιση. Η θεραπεία της ΓΟΠ γίνεται αμιγώς με χειρουργικό τρόπο όπως και σε όλες τις κήλες στον ανθρώπινο οργανισμό. Γίνεται με μια απλή λαπαροσκοπική επέμβαση κατά την οποία επαναφέρουμε το στομάχι στη θέση του στην κοιλιά και συγκλίνουμε με απλά ράμματα τα σκέλη του διαφράγματος. Ο ασθενής δεν έχει πόνους, παραμένει για μία ημέρα στο νοσοκομείο και επανέρχεται στην εργασία του μετά από 3-4 ημέρες. Από εκεί κι ύστερα θα πρέπει να είναι προσεκτικός με τη διατροφή του κυρίως τρώγοντας μικρά και συχνά γεύματα.
Όσοι από τους ασθενείς δεν επιλέξουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα χειρουργικά καλό είναι να λαμβάνουν σε καθημερινή βάση ομεπραζόλη (losec, nexium κ.λ.π) ωστόσο επειδή στις ημέρες μας πρόκειται για μια μικρής βαρύτητας επέμβαση που εκτελείται λαπαροσκοπικά τη συνιστώ ανεπιφύλακτα.
This post is also available in: Αλβανικα
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!