Διαφραγματοκήλη

Η διαφραγματοκηλη είναι μία από τις παθήσεις της εποχής μας και η κυριότερη και η συνηθέστερη αιτία της Γαστρο-Οισοφαγικης Παλινδρομησης ή ΓΟΠ. Τα συμπτώματα της συχνά είναι αφόρητα. Η διάγνωση της γίνεται με πολύ εύκολο τρόπο και η αντιμετώπιση της επίσης.

διαφραγματοκηλη

διαφραγματοκηλη αποτελεί μία κήλη διαφορετικής μορφής από τις συνηθισμένες, καθώς εμφανίζεται εσωτερικά της κοιλίας, συνήθως ως προβολή του στομάχου εντός του θώρακα, μέσω του διαφράγματος. Η διαφραγματοκήλη είναι μία αρκετά συχνή πάθηση καθώς αφορά περισσότερο από το 15% του πληθυσμού άνω των 45 ετών, ενώ ξεπερνά το 50% σε ανθρώπους άνω των 65 ετών.

διαφραγματοκηλη

Οι κύριες μορφές της διαφραγματοκηλης είναι η ολισθαίνουσα διαφραγματοκηλη και η παραοισοφαγική διαφραγματοκηλη, ανάλογα με το τμήμα και τη μορφή της ολίσθησης του στομάχου.

Συνήθως συμβαίνει σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ανθρώπους λόγω της αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης η οποια σιγά σιγά δημιουργεί την κήλη (διαφραγματοκηλη) στο σημείο που ενώνεται ο οισοφάγος με το στομάχι.

Συχνά συμβαίνει διαφραγματοκήλη και σε ανθρώπους που έχουν χειρουργηθεί με τεχνικές παχυσαρκίας, συνήθως σε εκείνους που έχουν κάνει γαστρικο δακτυλιο ή γαστρικο μανικι, ή την παλιά κάθετη διαμερισματοποίηση.

Διαφραγματοκηλη: Λαπαροσκοπικο χειρουργείο αποκατάστασης.

Διαφραγματοκηλη μπορεί όμως να συμβεί και σε ανθρώπους με φυσιολογικό βάρος, που δεν έχουν χειρουργηθεί ποτέ. Αυτοί οι άνθρωποι παρουσιάζουν οισοφαγίτιδα (πρώτου, δευτέρου και τρίτου βαθμού) και τα συμπτώματα τους είναι επιγαστραλγία (πόνος στο επιγάστριο), καύσος (καυστικά άλγη στο στομάχι), καθώς και προκάρδια ενοχλήματα και πόνο στην πλάτη.

Η διαφραγματοκηλη δημιουργεί συμπτώματα έντονης παλινδρομησης. Οι ασθενείς αυτοί έχουν παλινδρόμηση γαστρικών υγρών ή τροφών από το στομάχι στον οισοφάγο, με απλά λόγια δηλαδή τους ανεβαίνουν φαγητά από το στομάχι στο στόμα. Οι άνθρωποι με διαφραγματοκήλη συνήθως καταναλώνουν καθημερινά φάρμακα για το στομάχι, όπως είναι το Pariet, Nexium, Losec κλπ, φάρμακα όμως που καλό είναι να μην λαμβάνουν δια βίου καθώς μεταγενέστερα πιθανώς δημιουργήσουν προβλήματα σε άλλα ζωτικά όργανα όπως το συκώτι ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί πως προκλήθηκαν και πολυποδες στο στομάχι.

Η ριζική και μοναδικη λύση στο πρόβλημα της διαφραγματοκηλης είναι μία απλή λαπαροσκοπική επέμβαση (χωρίς τομή δηλαδή), μίας ημέρας, όπου συχνά δεν χρειάζεται ούτε παραμονή στο νοσοκομείο, κατά την οποία χρειάζεται να ξαναφτιάξουμε την καρδιοοισοφαγική συμβολή, να συγκλίνουμε τα σκέλη του διαφράγματος και μερικές φορές αν το χάσμα είναι μεγάλο να βάλουμε και πλέγμα. Μοιάζει δηλαδή και έχει περίπου την ίδια βαρύτητα με την επέμβαση κήλης.

Οι άνθρωποι λοιπόν που πάσχουν από αυτή την πάθηση πρέπει να σκεφτούν σοβαρά να συζητήσουν με τον ειδικό λαπαροσκόπο χειρουργό που ασχολείται με τα θέματα αυτά και να λύσουν ριζικά και δια βίου το πρόβλημα.

Διαφραγματοκηλη: Λαπαροσκοπικο χειρουργειο αποκατάστασης.

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ ΚΙΛΑ

Ένας σοβαρός λόγος -αν όχι ο σοβαρότερος- που οδηγεί στην διαφραγματοκηλη και σε αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα είναι το περιττό βάρος των ασθενών. Για το λόγο αυτό προτείνεται στους ασθενείς εφόσον το επιθυμούν παράλληλα με την επέμβαση για την αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης να γίνει με πολύ χαμηλό κόστος και μια μικρή περιοριστική επέμβαση (αναδίπλωση – πτύχωση) ώστε παράλληλα να χαθούν και όλα τα περιττά κιλά. Αυτό φυσικά που θα πρέπει οι ασθενείς να γνωρίζουν όμως είναι πως μόλις χάσουν τα κιλά θα πρέπει να προσέξουν ώστε να μην τα πάρουν ξανά τροποποιώντας τον τρόπο ζωής τους.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ ΤΙ ΕΙΝΑΙ
Η διαφραγματοκηλη είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία δια μέσω του διαφράγματος διέρχεται τμήμα του στομάχου ή και του κατώτερου οισοφάγου προς τον θώρακα. Αποτελεί την κυριότερη αιτία της γαστροοισοφαγικης παλινδρόμησης και της οισοφαγιτιδας.

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Σε μικρές διαφραγματοκηλες τα συμπτώματα ειναι σχεδον ανύπαρκτα και η πάθηση ανακαλύπτεται συνήθως τυχαία. Με την πάροδο όμως του χρόνου τα συμπτώματα από μια διαφραγματοκηλη γίνονται έντονα. Τα πιο συνήθη συμπτώματα μιας διαφραγματοκηλης είναι: παλινδρόμηση, καουρες, φούσκωμα, δυσπεψία, ερυγές (ρέψιμο).

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Η διάγνωση της διαφραγματοκηλης γίνεται εύκολα με τρεις τρόπους:
1) Κάνοντας μια απλή γαστροσκοπηση (η οποία αποτελεί και την πλέον αξιόπιστη εξέταση)
2) Κάνοντας αξονική τομογραφία θώρακος και άνω κοιλίας ή/και
3) Κάνοντας ακτινογραφία ανώτερου πεπτικού (διάβαση)

Διαφραγματοκηλη

Διαφραγματοκηλη: χειρουργείο αποκατάστασης

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ
Η οριστική αντιμετώπιση της διαφραγματοκηλης και της παλινδρόμησης γινεται αποκλειστικά και μόνο με χειρουργική επέμβαση. Πρόκειται για μια επέμβαση που γίνεται λαπαροσκοπικα. Ο ασθενής φεύγει από την κλινική την ίδια ημέρα ή την επομένη το πρωί. Δεν έχει πόνους και άμεσα μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του.

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ ΚΟΣΤΟΣ/ΤΙΜΗ
Το κόστος του χειρουργείου για την αποκατάσταση της διαφραγματοκηλης διαμορφώνεται -με την χρήση του δημοσιου ταμείου- στα 650€ που αφορούν στο κομμάτι της κλινικής και στα χρήματα αυτά προστίθενται οι αμοιβές των ιατρών που προκύπτουν μετά την συνεννόηση με τον θεράποντα.

Διαφραγματοκηλη: Λαπαροσκοπικο χειρουργείο αποκατάστασης.

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ ΦΑΡΜΑΚΑ
Όταν η διαφραγματοκηλη βρίσκεται σε πρωινό στάδιο η αντιμετώπιση συνήθως προτείνεται να γίνει με φάρμακα τύπου losec, nexium, pariet κλπ. Επί της ουσίας με τη χρήση του φαρμάκου αυτό που συμβαίνει είναι πως περιορίζονται και “σκεπαζονται” τα συμπτώματα κι έτσι ο ασθενής ανακουφίζεται.

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Μια παραμελημένη διαφραγματοκηλη για χρόνια συχνά οδηγεί σε οισοφάγο barrett, ένα προκαρκινικό στάδιο που μπορεί να εξελιχθεί άμεσα σε καρκίνο. (Σε αρκετά προχωρημένο στάδιο του καρκίνου χρειάζεται για την αντιμετώπιση του οισοφαγεκτομη.)
Για να σταματήσει κάνεις την εξέλιξη του οισοφάγου barrett θα πρέπει να χειρουργηθεί νωρίς για την διαφραγματοκηλη/παλινδρόμηση.

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ ΚΑΙ ΔΥΣΠΝΟΙΑ

Σε παραμελημενες διαφραγματοκήλες κατά τις οποίες μπαίνει μεγάλο μέρος του στομάχου στον θώρακα και καταναλώνει χώρο από τον πνεύμονα με συνέπεια να προκαλούνται συμπτώματα όπως δυσπνοια, μειωμένος κορεσμός κλπ
Μια άλλη αιτία είναι λόγω των εισφροφησεων να προκαλούνται πνευμονιες άρα βλάβη στον πνεύμονα που μοιραία οδηγούν σε δύσπνοιες.

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ ΠΟΝΟΣ
Ο πόνος που προκαλείται συνήθως από την διαφραγματοκηλη επικεντρώνεται στο θώρακα και το στέρνο ενω πολλες φορές συγχέεται με αντίστοιχους πόνους που παραπέμπουν σε καρδιολογικά προβλήματα. Είναι ένας από τους λόγους που συχνά αργεί η διάγνωση της διαφραγματοκηλης.

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η διατροφή ειναι ένας από τους κυριους λόγους που μπορεί να συμπτώματα της διαφραγματοκηλης να γίνουν αρκετά έντονα, πολλές φορές και αφόρητα. Τροφές με πολλά μπαχαρικά, πικάντικα, ξηροί καρποί, σοκολάτα ακόμη και ωμά χόρτα κ.α είναι μερικά μόνο είδη φαγητού που εντείνουν τις καουρες, την παλινδρόμηση και τον πόνο στο στήθος. Το να αποφεύγει κανείς τέτοιου είδους τροφές πράγματι μπορεί να ανακουφίζει παροδικά, σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν θεραπεύει το πρόβλημα.

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑ
Πολλοί ασθενείς συχνά παραπονιούνται για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης της καρδιάς σε συνδυασμό με πόνο και πιεση στο στήθος. Είναι κάτι που συμβαίνει κυρίως σε μεγάλες διαφραγματοκηλες όπου η πίεση που ασκείται στον θώρακα είναι μεγάλη.

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ ΚΑΙ ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ
Ένα από τα συμπτώματα που σπάνια αναγνωρίζονται ως συμπτώματα διαφραγματοκηλης είναι οι αρρυθμίες, κυρίως μετά από λήψη μεγάλης ποσότητας τροφής.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Επικοικωνήστε με τον ιατρό για να κλείσετε ραντεβού.