Τα 5 πιο σημαντικά συμπτώματα της διαφραγματοκήλης
Πολύς κόσμος έχει διαφραγματοκήλη και δεν το γνωρίζει, είτε γιατί δεν γνωρίζει τα συμπτώματα της είτε επειδή τα υποτιμά ή έχει μεμονωμένα συμπτώματα και δεν ξέρει ακριβώς τι συμβαίνει.
Τα πιο σημαντικά και συχνά συμπτώματα διαφραγματοκήλης είναι η καούρα, οι ερυγές (ρεψίματα), ο πόνος στο στομάχι, ο οποίος μπορεί να είναι και οπισθοστερνικός δηλαδή να φτάνει ως την πλάτη. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) δηλαδή όταν ανεβαίνουν γαστρικά υγρά ή ακόμα και φαγητό προς τα πάνω κυρίως τις βραδινές ώρες αλλά και κατά τη διάρκεια μέρας. Επίσης να τονίσουμε ότι η παλινδρόμηση των γαστρικών υγρών δημιουργεί συχνά έγκαυμα στο οισοφάγο το οποίο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όπως είναι μια προκαρκινοματώδη κατάσταση οισοφάγος Barrett. Τέλος άλλο ένα εξίσου σημαντικό σύμπτωμα διαφραγματοκήλης είναι η άπνοια ύπνου η οποία είναι ένα σύνθετο φαινόμενο γιατί η άπνοια μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση αλλά και η παλινδρόμηση να προκαλέσει από την πλευρά της άπνοια.
Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα και σημαντικά συμπτώματα της διαφραγματοκήλης και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ) μπορεί να μην είναι όλα μαζί μπορεί να είναι ένα- δύο ή μεμονωμένα συμπτώματα κατά περίπτωση. Καλό θα ήταν εάν κάποιος αντιμετωπίζει αυτά τα συμπτώματα να απευθυνθεί στο γιατρό του και να κάνει μια γαστροσκόπηση για να διαπιστώσει αν πραγματικά υπάρχει διαφραγματοκήλη.
Η διαφραγματοκήλη ουσιαστικά είναι μια κήλη όπως και κάθε κήλη στον ανθρώπινο οργανισμό, η οποία δημιουργείται στο χάσμα και στη δίοδο που υπάρχει από την κοιλιά στο θώρακα. Η διαφραγματοκήλη πλέον αντιμετωπίζεται άμεσα και εύκολα με μια λαπαροσκοπική επέμβαση. Πρόκειται για ένα ανώδυνο και απόλυτα ασφαλές χειρουργείο χωρίς ανοιχτή τομή που χρειάζεται μόνο μια μέρα νοσηλεία. Ουσιαστικά σε αυτή την επέμβαση μεταφέρουμε το στομάχι στην σωστή του θέση τοποθετώντας ραφές σύγκλισης συνδυαστικά με ένα ειδικό πλέγμα. Ο ασθενής παραμένει μια μέρα στην κλινική και έχει ταχύτατη αποκατάσταση αφού σε 1-2 μέρες μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του, έχοντας λύσει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας δια βίου. Ο ασθενής μετά από αυτή την επέμβαση θα ακολουθήσει μια συγκεκριμένη διατροφή για τις 2 πρώτες εβδομάδες και έπειτα μπαίνει κανονικά στο σπιτικό φαγητό.
Καλό θα ήταν να μην αγνοούνται τα συμπτώματα και αν όντως υπάρχει πρόβλημα διαφραγματοκήλης ο ασθενής να προχωρήσει στην επέμβαση για την αποκατάσταση της άμεσα, καθώς θα είναι πιο εύκολο το χειρουργείο. Όσο μένει το πρόβλημα τόσο μεγαλύτερο τμήμα του στομάχου περνάει προς τα επάνω, μπορεί να περάσει ακόμα και τμήμα του παχέος εντέρου και να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο το χειρουργείο για την αντιμετώπιση του στο μέλλον. Ενώ τέλος όσο περνάει η ηλικία και παράλληλα υπάρχουν συνοδά προβλήματα υγείας δυσκολεύει η κατάσταση.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!