Χειρουργικες Τεχνικες

Η Λαπαροσκοπική χειρουργική αποτελεί την πιο σημαντική εξέλιξη της γενικής χειρουργικής στον 20ο αιώνα. Από την άλλη η Ρομποτική χειρουργική ήταν η “επανάσταση” της τελευταίας δεκαετίας στις χειρουργικές τεχνικές.

Στην ενότητα αυτή μπορείτε να βρείτε από ιστορικά στοιχεία μέχρι και όλες τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τις δύο παραπάνω, πολύ σημαντικές για την γενική χειρουργική, τεχνικές.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Επικοικωνήστε με τον ιατρό για να κλείσετε ραντεβού.

Λαπαροσκοπικη Χειρουργικη

Η λαπαροσκοπική χειρουργική ή ελάχιστα επεμβατική χειρουργική είναι μια ειδική μέθοδος χειρουργικής επέμβασης, η οποία αποτελεί τη σημαντικότερη εξέλιξη της γενικής χειρουργικής του 20ου αιώνα. Η πρώτη λαπαροσκοπική επέμβαση ήταν μια χολοκυστεκτομή που πραγματοποιήθηκε το 1987. Από την δεκαετία του 1990 η μέθοδος βελτιώνεται συνεχώς και σήμερα βρίσκει εφαρμογή σε πλήθος επεμβάσεων κοιλίας, όπως η αντιμετώπιση κήλης, γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, δωδεκαδακτυλικού έλκους, παθήσεων του ήπατος και παγκρέατος, σκωληκοειδίτιδας, κακοήθους παχυσαρκίας, γυναικολογικών παθήσεων και διαφόρων μορφών καρκίνου (παχέος εντέρου, προστάτη, ενδοκρινών αδένων κλπ).

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπικές επεμβάσεις απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της μεθόδου, στα οποία, λόγω των μικρών τομών και του μικρότερου τραυματισμού των ιστών συγκριτικά με την κλασσική «ανοικτή» επέμβαση, συγκαταλέγονται η ελάχιστη απώλεια αίματος, ο μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος, η ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών, η ταχύτερη ανάρρωση και επάνοδος στην εργασία και το χαμηλότερο κόστος της επέμβασης.

Οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις εκτελούνται μέσω 3-4 οπών, οι οποίες δεν ξεπερνούν σε διάμετρο το 1 εκ. Οι οπές αυτές είναι οι πύλες εισόδου των trocars, τα οποία είναι αυλοειδή όργανα εφοδιασμένα με αεροστεγή βαλβίδα. Από τα μικρότερα trocars εισάγονται στο σώμα ειδικά σχεδιασμένα, ιδιαίτερα λεπτά εργαλεία (λαβίδες, ψαλίδια κ.λπ), ενώ από το κεντρικό εισάγεται μια μικροκάμερα, η οποία ουσιαστικά γίνεται «τα μάτια» του χειρουργού, καθώς ο ίδιος δεν έχει άμεση οπτική επαφή με το εσωτερικό της κοιλιάς. Οι εικόνες των οργάνων που λαμβάνονται από την κάμερα, προβάλλονται μεγεθυμένες σε ένα μόνιτορ, δίνοντας στο χειρουργό ένα κοντινό οπτικό πεδίο. Με λεπτούς και επιδέξιους χειρισμούς των εργαλείων, τους οποίους παρακολουθεί μέσω του μόνιτορ, είναι σε θέση να πραγματοποιεί κάθε απλή ή σύνθετη επέμβαση, καθώς η επέμβαση που εκτελείται είναι η ίδια επέμβαση μ’ αυτή της ανοικτής χειρουργικής, μόνο που πραγματοποιείται μέσω πολύ μικρών τομών.

Η εφαρμογή των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένα κέντρα που, αφενός έχουν τον κατάλληλο λαπαροσκοπικό και αναισθησιολογικό εξοπλισμό και αφετέρου διαθέτουν έμπειρη, ιδιαίτερα καταρτισμένη χειρουργική ομάδα, η οποία παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις της μεθόδου, αλλά και την τεχνολογική εξέλιξη των εργαλείων και του εξοπλισμού, προκειμένου να προσφέρουν στους ασθενείς τη βέλτιστη φροντίδα.

Γενικότερα, η λαπαροσκοπική χειρουργική έφερε επανάσταση στον τρόπο διεξαγωγής των χειρουργικών επεμβάσεων, εμπλουτίζεται και εξελίσσεται με αλματώδη βήματα και με τη βοήθεια της εκρηκτικής προόδου της τεχνολογίας αναμένεται να αποτελέσει το μέλλον της χειρουργικής.

Ρομποτικη Χειρουργικη

Ως ρομποτική χειρουργική χαρακτηρίζεται η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική που πραγματοποιείται με τη βοήθεια ρομποτικού χειρουργικού συστήματος. Αναπτύχθηκε την τελευταία δεκαετία προκειμένου να ξεπεραστούν οι περιορισμοί της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Δίνει τη δυνατότητα χειρισμών υψηλότερης ακρίβειας με λεπτότερα και πιο εύκαμπτα εργαλεία απ’ ότι αυτά της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, περιστροφικής κίνησης 360ο που δεν έχει ο ανθρώπινος καρπός, απόλυτη οπτική με τρισδιάστατη, μεγεθυμένη εικόνα, προσχεδιασμού της επέμβασης, πρόσβασης σε δυσκολοπρόσιτα ή μικροσκοπικά σημεία που άλλοτε δεν τολμούσαν να επέμβουν οι χειρουργοί και πραγματοποίησης επεμβάσεων εξ αποστάσεως, η οποία αποτέλεσε και το εφαλτήριο για την ανάπτυξη της ρομποτικής χειρουργικής.

Διατηρώντας τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στους ασθενείς η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (ενδοσκόπηση, λαπαροσκόπηση), η ρομποτική μπορεί να εφαρμοστεί σε πλήθος επεμβάσεων και να αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο στα χέρια χειρουργών πολλών ειδικοτήτων όπως γενικών χειρουργών, θωρακοχειρουργών, καρδιοχειρουργών, γυναικολόγων, ουρολόγων, αγγειοχειρουργών, παιδοχειρουργών και χειρουργών παχυσαρκίας.

Ιδιαίτερα στις μικτού τύπου χειρουργικές επεμβάσεις παχυσαρκίας τα ρομποτικά συστήματα υπερτερούν έναντι όλων των άλλων μεθόδων, διότι οι συρραφές και οι αναστομώσεις εκτελούνται με απόλυτη ακρίβεια και έτσι επιτυγχάνεται ταχύτερη ανάρρωση του ασθενή.

Επιπλέον, ο χειρουργός δεν χρειάζεται να στέκεται όρθιος κατά την διάρκεια της επέμβασης, με αποτέλεσμα να υπάρχει περιορισμός της κόπωσης, ιδιαίτερα σε πολύωρες επεμβάσεις.

Όσον αφορά το κόστος μιας ρομποτικής χειρουργικής επέμβασης είναι χρήσιμο να διευκρινιστεί ότι αν και το κόστος της ίδιας της διαδικασίας είναι υψηλότερο από αυτό άλλων μεθόδων, λόγω της υψηλής τιμής αγοράς του συστήματος και του κόστους των υλικών ανά επέμβαση, το συνολικό κόστος μιας επέμβασης μπορεί να είναι μικρότερο, εξαιτίας της ταχύτερης ανάρρωσης του ασθενή και μείωσης του χρόνου της νοσοκομειακής νοσηλείας και των μικρών ποσοστών μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Οι ρομποτικές επεμβάσεις εκτελούνται από τον χειρουργό, ο οποίος κάθεται σε μια χειρουργική κονσόλα και με τη βοήθεια Η/Υ και ειδικών μοχλών χειρίζεται τους αρθρωτούς βραχίονες ενός ρομπότ. Οι εντολές μεταφέρονται ψηφιακά στους βραχίονες σε πραγματικό χρόνο, οι οποίοι εκτελούν με απόλυτη ακρίβεια τις κινήσεις στο σώμα του ασθενή, μέσω 3-4 μικρών οπών. Ο επιδέξιος χειρισμών του ρομπότ είναι αποτέλεσμα ειδικής εκπαίδευσης του χειρουργού, ο οποίος προοδευτικά γίνεται αμφίχειρας και μπορεί να χειριστεί ταυτόχρονα περισσότερα εργαλεία απ’ όσα θα μπορούσε σε ένα ανοικτό χειρουργείο.

Το κορυφαίο σύστημα ρομποτικής χειρουργικής είναι το da Vinci, το οποίο αποτελείται από :
» την κονσόλα χειρισμού, η οποία διαθέτει υψηλής ευκρίνειας οθόνη για την προβολή των τρισδιάστατων εικόνων που μεταδίδει μια ενδοσκοπική κάμερα. Ο χειρισμός της κάμερας γίνεται τόσο με τους ειδικούς μοχλούς (χειριστήρια) όσο και με τα πεντάλ του συστήματος, το οποίο διαθέτει επίσης ένα σύστημα φακών τρισδιάστατης απεικόνισης με δυνατότητα μεγέθυνσης των εικόνων κατά 15 φορές. Οι εντολές, αφού σταθεροποιηθούν μέσω ενός λογισμικού, μεταδίδονται στους βραχίονες

» το βασικό σύστημα με τους 4 ρομποτικούς βραχίονες, στους οποίους προσαρμόζονται τα χειρουργικά εργαλεία, τα οποία είναι ιδιαίτερα εύκαμπτα για να διευκολύνουν τον χειρουργό.

» Και τον ενδοσκοπικό πύργο, ο οποίος περιλαμβάνει μια μεγάλη οθόνη και εργαλεία υποστήριξης του ρομπότ.

Η ρομποτική χειρουργική ξεπερνά τις ανθρώπινες αδυναμίες του χειρουργού, τελειοποιεί τη λαπαροσκοπική χειρουργική μέθοδο και μελλοντικά εκτιμάται ότι θα κυριαρχεί στις πολύπλοκες και πολύωρες χειρουργικές επεμβάσεις.

This post is also available in: ΑγγλικαΑλβανικαΒουλγαρικα