Αχαλασία οισοφάγου

Η αχαλασια οισοφαγου μία σπάνια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από σταδιακά επιδεινούμενη δυσφαγία και δυσκαταποσία, τόσο σε υγρά όσο και σε στερεά.

Συχνά πολύς κόσμος συγχέει την Αχαλασια Οισοφαγου με την Γαστροοισοφαγικη παλινδρομηση. Κάποια από τα συμπτώματα –όπως οι λεγόμενες «καούρες» – ενδέχεται στον ασθενή να φαντάζουν παρεμφερή όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για μια σπάνια νόσο που δεν σχετίζεται με την ΓΟΠ και ταλαιπωρεί στην καθημερινότητα τους πολλούς ασθενείς.

Με απλά λόγια στην περίπτωση της Αχαλασίας του Οισοφάγου, ο καρδιο-οισοφαγικός σφιγκτήρας αδυνατεί να χαλαρώσει, ακόμα και τη στιγμή που καταπίνουμε, με αποτέλεσμα η τροφή να παραμένει στον οισοφάγο και να μην περνάει με ευκολία στο στομάχι, όπως συμβαίνει κάτω από φυσιολογικές συνθήκες. Η νόσος συναντάται εξίσου σε άνδρες και γυναίκες κυρίως σε ηλικίες μεταξύ 30-60 ετών.

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΧΑΛΑΣΙΑΣ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ

Το αίσθημα ότι πνίγεται κανείς στον ύπνο του, ότι δυσκολεύεται να πιει υγρά  ή να καταπιεί το φαγητό του γιατί νιώθει πως αυτό του στέκεται στο στέρνο είναι κάποια από τα πλέον χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου. Συχνά όμως οι ασθενείς ταλαιπωρούνται και από έντονο πόνο στο στήθος, ο οποίος αντανακλά σε ορισμένες περιπτώσεις και στον λαιμό ενώ σε βάθος χρόνου η νόσος προκαλεί επί μονίμου βάσεως συχνές ερυγές (ρέψιμο), εμετούς σε δύσπεπτες τροφές αλλά ακόμη και δυσάρεστη αναπνοή.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

Οι ασθενείς που παρουσιάζουν κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα καλό θα ήταν να υποβληθούν σε εξέταση προκειμένου να διαπιστώσουν εάν πάσχουν από τη νόσο της Αχαλασίας Οισοφάγου ώστε να ακολουθήσουν τη σωστή θεραπεία. Οι βασικές διαγνωστικές εξετάσεις είναι η γνωστή σε όλους γαστροσκόπηση και η μανομετρία οισοφάγου, όμως μπορεί να διαγνωστεί επίσης πολύ εύκολα και μέσω της διάβασης στομάχου με γαστρογραφία που είναι μια απλή ακτινογραφία.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η αντιμετώπιση της νόσου είναι αμιγώς χειρουργική. Γίνεται λαπαροσκοπικά κάνοντας μυοτομή και κόβοντας τις υπέρτονες μυϊκές ίνες γύρω από τον οισοφάγο στην περιοχή της καρδιο-οισοφαγικής συμβολής (στο σημείο δηλαδή που ενώνεται ο οισοφάγος με το στομάχι). Ο ασθενής νοσηλεύεται για μία ημέρα και ακολούθως επιστρέφει στην εργασία και τις δραστηριότητες του. Πρόκειται για μια πολύ εύκολη επέμβαση σε χέρια έμπειρου χειρουργού. Προσωπικά λόγω της εξειδίκευσης μου και της εμπειρίας χρόνων πολύ συχνά πραγματοποιώ τέτοιου είδους επεμβάσεις με απόλυτη επιτυχία και χωρίς καμία επιπλοκή.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Επικοικωνήστε με τον ιατρό για να κλείσετε ραντεβού.

This post is also available in: ГръцкиАнглийскиАлбански