ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑ
Στις περιπτώσεις εκείνες των ασθενών όπου υφίσταται αδυναμία σίτισης και κατάποσης εφαρμόζεται η λεγόμενη ενδοσκοπικη γαστροστομια ΧΩΡΙΣ χειρουργική επέμβαση, δηλαδή η τεχνητή επικοινωνία μεταξύ στομάχου και πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος. Αποτελεί την πιο σύγχρονη ενδοσκοπική τεχνική αντιμετώπισης του προβλήματος η οποία τείνει να αντικαταστήσει την χρήση του ρινογαστρικου σωλήνα (το γνωστό levine) ο οποίος δεν ηταν εύκολα ανεκτος από τον ασθενή και σε αρκετές περιπτώσεις οδηγούσε σε πνευμονικες εισροφησειςΠρόκειται στην ουσία για έναν εξαιρετικά εύκαμπτο σωλήνα σίτισης (καθετηρα) με τη βοήθεια του οποίου χορηγούνται στον ασθενή υγρά, ρευστή τροφή (αλεσμένη ή ειδικά σκευάσματα πρωτεΐνης) και φάρμακα.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑ
Στις περιπτώσεις εκείνες των ασθενών όπου υφίσταται αδυναμία σίτισης και κατάποσης εφαρμόζεται η λεγόμενη ενδοσκοπική γαστροστομία ΧΩΡΙΣ χειρουργική επέμβαση, δηλαδή η τεχνητή επικοινωνία μεταξύ στομάχου και πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος.Αποτελεί την πιο σύγχρονη ενδοσκοπική τεχνική αντιμετώπισης του προβλήματος η οποία τείνει να αντικαταστήσει την χρήση του ρινογαστρικου σωλήνα (το γνωστό levine) ο οποίος δεν ηταν εύκολα ανεκτος από τον ασθενή και σε αρκετές περιπτώσεις οδηγούσε σε πνευμονικες εισροφησειςΠρόκειται στην ουσία για έναν εξαιρετικά εύκαμπτο σωλήνα σίτισης (καθετηρα) με τη βοήθεια του οποίου χορηγούνται στον ασθενή υγρά, ρευστή τροφή (αλεσμένη ή ειδικά σκευάσματα πρωτεΐνης) και φάρμακα.
ΠΟΤΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑ
Η ενδοσκοπική γαστροστομία ενδείκνυται και χρησιμοποιείται σε ασθενείς με αδυναμία σίτισης λόγω διαφόρων παθήσεων.
Αυτές είναι κυρίως οι περιπτώσεις:
- νευρολογικών νοσημάτων (νόσος Parkinson, εγκεφαλικό επεισόδειο κλπ)
- απόφραξης του ανώτερου πεπτικού σωλήνα έως και τον οισοφάγο (σε ασθενείς που πάσχουν από μορφές καρκίνου)
- άνοια όταν ο ασθενής βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία
- σε περιπτώσεις νευρογενούς ανορεξίας όπου ακολούθως για την σίτιση χρησιμοποιούνται ειδικά σκευάσματα καθαρής πρωτεΐνης και βιταμινων.
- παροδικα ακόμη και σε περιπτώσεις χειρουργημένων ασθενών οι οποίοι για κάποιο χρονικό διάστημα δεν επιτρέπεται να σιτιστουν από το στόμα.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑΣ
Η διαδικασία τοποθέτησης γίνεται στην κλινική, πάντα με την ασφάλεια της παρουσίας αναισθησιολόγου και με τη χρήση ελαφριάς αναισθησίας. Ο ασθενής σε επίπεδο προετοιμασίας θα πρέπει να είναι νηστικός για 8 ώρες.
Διαρκεί περίπου 15 λεπτά και δεν έχει καμία παρενέργεια και καμιά επιπλοκη καθώς πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται μέσω γαστροσκόπησης.Η χορήγησης υγρών ξεκινά αμέσως μετά από μερικές ώρες ενώ ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο και την ίδια κιόλας ημέρα.
Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι δεν χρειάζεται παρουσία ειδικού φροντίδας ή νοσηλευτή καθώς ο τρόπος χρήσης και συντήρησης της γαστροστομίας είναι πολύ εύκολο να κατανοηθεί από το οικογενειακό περιβάλλον και τον ίδιο τον ασθενή.
ΠΟΤΕ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ Η ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑ
Ο καθετήρας σίτισης ειναι εύκαμπτος και μικρός κι έτσι καλύπτεται εύκολα από τα ρούχα του ατόμου ώστε να μη γίνεται αντιληπτός από τον κοινωνικό περίγυρο.Δεν είναι απαραίτητα μια μόνιμη τοποθέτηση και μπορεί να αφαιρεθεί πολύ εύκολα μετά την οδηγία του θεράποντος ιατρού και μόνο εφόσον η κατάσταση της υγείας του ασθενούς αναστραφεί και μπορεί να επανασιτισθεί επαρκώς από το στόμα. Μετά την αφαίρεση τα πρώτα κιόλας 24ωρα το συριγγιο που είχε δημιουργηθεί για την τοποθέτηση της γαστροστομίας κλείνει μόνο του.