Hemorroidet

Hemorroidet janë enë gjaku fiziologjike të anusit dhe janë të nevojshme për funksionimin e duhur të skajit fundor të sistemit të tretjes. Hemorroidet shpesh herë irritohen dhe krijojnë enjtje, duke shkaktuar simptoma të bezdisshme dhe shpesh herë të dhimbshme. Shkaqet patologjike të hemorroideve, pavarësisht se janë bërë shumë studime,  ende nuk janë bërë të ditura.

Sipas studimeve të deritanishme, mënyra moderne e jetesës, zakonet tona dhe jeta jonë e përditshme janë disa nga arsyet që mund të shkaktojnë hemorroide. Si ndodh kjo gjë? Koha e kufizuar na detyron të mos e vizitojmë tualetin aq shpesh sa kërkon trupi ynë, dhe kështu krijohet një hipertension i fuqishëm i sistemit muskulor të anusit. Si rrjedhojë, shkaktohen hemorroide.

Simptomat e hemorroideve janë: kruajtje, enjtje, ndjesia e djegies, konstipacioni, hemorragjia, dhimbjet e forta, ndjenja e zbrazjes jo të plotë, sekretim i mukusit dhe parehatia. Sigurisht, kjo nuk do të thotë që të gjithë pacientët vuajnë nga simptomat e mësipërme. Secili pacient është dhe trajtohet si një rast i veçantë dhe unik.

HEMORROIDET NDAHEN NË 2 KATEGORI:

  • HEMORROIDE TË BRENDSHME
    Hemorroidet e brendshme shfaqen në brendësi të anusit dhe në rastet më të shpeshta krijojnë hemorragji. Zakonisht hemorroidet e brendshme nuk shfaqin simptoma të tjera veç gjakderdhjes përveç disa rasteve kur kemi kruajtje në anus. Gjatë jashtëqitjes ka shumë të ngjarë të shfaqen edhe hemorroide të jashtme por pas përfundimit ato rikthehen në pozicionin e tyre fillestar.
  • HEMORROIDE TË JASHTME
    Hemorroidet e jashtme shfaqen në grykën e anusit dhe më shpesh varen jashtë anusit. Në raste shumë të përparuara zhvillojnë tromboza të cilat mund të shkaktojë dhimbje shumë të forta. Kjo dhimbje mund të zgjasë për 2-3 ditë dhe tromboza zgjat për disa javë.

Hemorroidet

Mjeku do të duhet të vlerësojë gjendjen dhe të përjashtojë praninë e patologjive të tjera, të cilat shkaktojnë simptoma të ngjashme me hemorroidet, siç janë strijat, fistulat dhe absceset. Vëmendje e veçantë duhet t’i kushtohet të rriturve mbi moshën 50 vjeç, pasi shfaqja e gjakut në jashtëqitje mund të jetë mashtruese dhe të fshehë kancerin e zorrës së trashë (kanceri i dytë më i zakonshëm në botë).

Metoda që unë po përdor prej vitesh për të trajtuar patologjinë e hemorroideve është metoda e modifikuar Peter Lord (metoda Grigoriadis), një metodë që konsiderohet si më e mira dhe që ka zgjidhur problemin e mijëra njerëzve gjatë 25 viteve që përdoret.

Bëhet fjalë për një operacion shumë të shkurtër që “godet” burimin e problemit të hemorroideve që është hipertensioni i sfinkterit anal dhe spazmat e tij të vazhdueshme. Është një operacion shumë i thjeshtë, pa dhimbje dhe me rezultate të sigurta. Pas përfundimit të operacionit – i cili zgjat disa minuta – pacienti kthehet në rutinën e tij të përditshme pa dëmtime në anus, pa nevojë për të bërë ndryshime, pa vuajtur nga efektet anësore, qepjet, dhimbjet ose probleme të tjera postoperative ndërsa mund të ushqehet dhe ngasë makinën menjëherë pas ndërhyrjes.

Metoda Peter Lord (metoda Grigoriadis) është e vetmja metodë që trajton dhe kuron shkakun e hemorroideve në mënyrë të drejtpërdrejtë, pra është tepër efektive jo vetëm ndaj simptomave të hemorroideve.

Unë u trajnova në këtë teknikë dhe në këtë qasje filozofike nga Dr. Georgio Grigoriadis dhe i jam mirënjohës për këtë pasi e kam aplikuar këtë metodë në pacientë të panumërt dhe me të vërtetë ka sjellë rezultate shumë të mira.

Αιμορροΐδες – Αιμορροϊδοπάθεια

PYETJE TE SHPESHTA

SHKAQET E HEMORROIDEVE

Shkaqet më të zakonshme të hemorroideve (patologjia e hemorroideve) janë konstipacioni dhe trashëgimia. Braktisja e dietës mesdhetare dhe përqendrimi te mishi, sheqeri dhe ushqimi i shpejtë i kombinuar me një mënyrë jetese sedentare duke shtuar këtu edhe stresin, çojnë në konstipacion (kapsllëk) dhe në pacientët që kanë efekte trashëgimie çon në patologjinë e hemorroideve të trashëgueshme. Prandaj, ushqimi i duhur duke rregulluar kapsllëkun ndihmon shumë në mos manifestimin e kësaj patologjie. Shkaqe të tjera të mundshëm janë shtatzania, mbipesha, një kollë shumë e theksuar ose ngritja e peshave të rënda.

SIMPTOMAT E HEMORROIDEVE

Ndër simptomat e hemorroideve është dhimbja akute në zonën e unazës anale, në një pozicion të ulur dhe gjatë jashtëqitjes. Simptoma të tjera përfshijnë hemorragjinë (në rastet kur gjakderdhja është e theksuar rasti klasifikohet si urgjent), sekretimi i mukusit, kruajtje në anus, enjtje të hemorroideve dhe shpesh një ndjenjë e zbrazjes jo të plotë të zorrëve.

DIAGNOSTIFIKIMI I HEMORROIDEVE

Diagnoza vendoset në klinikën e mjekut nga një mjek i specializuar i cili merr  historikun dhe sheh pamjen klinike të pacientit. Vetëm një mjek i kualifikuar mund të dallojë praninë e hemorroideve nga patologjitë e tjera të dhimbshme në zonë, të tilla si strijat e unazës së anusit dhe absceset periferike. Përveç kësaj, është jashtëzakonisht e rëndësishme të përjashtohet mundësia e kancerit të anusit, patologji kjo e cila prek gjithashtu një numër të konsiderueshëm njerëzish dhe që shpesh ka disa simptoma të zakonshme, të tilla si gjak në jashtëqitje.

ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Diagnoza vendoset në klinikën e mjekut nga një mjek i specializuar i cili merr historikun dhe sheh pamjen klinike të pacientit. Vetëm një mjek i kualifikuar mund të dallojë praninë e hemorroideve nga patologjitë e tjera të dhimbshme në zonë, të tilla si strijat e unazës së anusit dhe absceset periferike. Përveç kësaj, është jashtëzakonisht e rëndësishme të përjashtohet mundësia e kancerit të anusit, patologji kjo e cila prek gjithashtu një numër të konsiderueshëm njerëzish dhe që shpesh ka disa simptoma të zakonshme, të tilla si gjak në jashtëqitje.

USHQIMI DHE HEMORROIDET

Një dietë e pasur me fibra dhe lëngje shpesh lehtëson simptomat e shkaktuara nga hemorroidet pasi kapsllëku trajtohet nga marrja e fibrave vegjetale që ndihmojnë në funksionimin e zorrës. Është e rëndësishme të ndjekim një dietë të përditshme me shumë fruta, perime, bukë thekre ose me shumë fara, oriz të pazhveshur dhe drithëra integrale. Ushqimet e skuqura, ushqimet pikante dhe djegëse duhet të shmangen. Në çdo rast, ushqimi nuk funksionon si formë terapeutike, por në mënyrë parandaluese.

USHQIMI DHE HEMORROIDET

Një dietë e pasur me fibra dhe lëngje shpesh lehtëson simptomat e shkaktuara nga hemorroidet pasi kapsllëku trajtohet nga marrja e fibrave vegjetale që ndihmojnë në funksionimin e zorrës. Është e rëndësishme të ndjekim një dietë të përditshme me shumë fruta, perime, bukë thekre ose me shumë fara, oriz të pazhveshur dhe drithëra integrale. Ushqimet e skuqura, ushqimet pikante dhe djegëse duhet të shmangen. Në çdo rast, ushqimi nuk funksionon si formë terapeutike, por në mënyrë parandaluese.

FILOZOFIRA MBI HEMORROIDET

Ekzistojnë pikëpamje të ndryshme që bazohen në përvojat empirike dhe sipas të cilave nëse ndërmerren disa veprime hemorroidet do të shërohen. Sidoqoftë, ky është një mit pasi asnjë prej tyre nuk qëndron dhe nuk është i saktë nga ana mjekësore dhe nuk përbën një kurë përkundrejt patologjisë. E vetmja gjë që eventualisht mund të arrijë pacienti është një lehtësim i përkohshëm.

HEMORROIDET DHE VAJRAT E LULE BASANIT

Bëhet fjalë për një metodë që nuk kuron hemorroidet. Kjo metodë ofron vetëm lehtësim të përkohshëm nga simptomat.

KREMI PËR HEMORROIDET

Në treg qarkullojnë kremra të ndryshëm për hemorroidet të cilat premtojnë një zgjidhje të përhershme përkundrejt problemit. Në realitet ama, megjithatë, të gjitha këto kremra ​​arrijnë lehtësim nga simptomat pasi i mbulojnë ato, por nuk arrijnë të kurojnë hemorroidet.

TRAJTIMI I HEMORROIDEVE

Trajtimi bëhet kryesisht me ndërhyrje kirurgjikale. Sidoqoftë bëhet fjalë për një ndërhyrje jashtëzakonisht të shkurtër prej vetëm disa minutash. Pacienti menjëherë kthehet në shtëpi dhe në aktivitetet e tij.

RIKUPERIMI I HEMORROIDEVE

Shërimi është jashtëzakonisht i menjëhershëm. Pacienti menjëherë pasi largohet nga klinika nuk ka dhimbje, nuk ka lëndime dhe nuk i nevojiten ndryshime.

Νεα επαναστατικη τεχνικη για τις αιμορροιδες

Είναι μία τεχνική η οποία γίνεται με οπτική ίνα του laser, χωρίς χειρουργικό τραύμα. Η ίνα του laser μπαίνει στις αιμορροϊδικές φλέβες και τις καταστρέφει με αποτέλεσμα η αιμορροΪδες να μεταφέρονται στην θέση που πρέπει να είναι, δηλαδή πάνω από τον σφιγκτήρα, και παράλληλα δημιουργείται με αυτή την τεχνική ένα lifting στο πρωκτόδερμα με πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Επικοικωνήστε με τον ιατρό για να κλείσετε ραντεβού.

This post is also available in: GreekEnglishBulgarian