Το σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών ή κήλη των αθλητών εμφανίζεται κυρίως σε επαγγελματίες αθλητές, στην πλειοψηφία άνδρες, και συχνά αποτελεί παράγοντα αποχής ή εγκατάλειψης της καριέρας τους. Οι αιτίες που προκαλούν το σύνδρομο είναι η χαλάρωση του έξω βουβωνικού στομίου, η ρήξη της απονεύρωσης του έξω λοξού ή του εγκάρσιου κοιλιακού, η ρήξη του κοινού καταφυτικού τένοντα και ο διαχωρισμός βουβωνικού συνδέσμου. Εμφανίζεται συχνότερα σε αθλητές που επιβάλλεται να διατηρούν μια κλίση προς τα εμπρός, όπως για παράδειγμα οι αθλητές χόκεϋ. Ωστόσο, εμφανίζεται και σε αθλητές άλλων αθλημάτων, όπως ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Το κύριο σύμπτωμα είναι ο διάχυτος πόνος χαμηλά στη κοιλιακή χώρα, ο οποίος επιδεινώνεται κατά την διάρκεια της άσκησης ή και μετά από αυτή, και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επεκταθεί στους όρχεις, στο περίνεο και στους γλουτιαίους μύες. Γίνεται εντονότερος δε, όταν ασκείται ενδοκοιλιακή πίεση, λόγω βήχα ή φτερνίσματος.
Συχνά ο εντοπισμός του συνδρόμου είναι δύσκολος, λόγω του πλήθους των αιτιών που προκαλούν βουβωνικό άλγος, αλλά και λόγω της πιθανότητας συνύπαρξης και άλλων τραυματισμών ή παθήσεων. Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εξέταση του αθλητή, στη λήψη του ιστορικού της πάθησης και σε διαγνωστικές εξετάσεις. Τελευταία, η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα για την διάγνωση της κήλης των αθλητών, ενώ παλαιότερα αποτελούσε εργαλείο αποκλεισμού άλλων αιτιών που προκαλούν πόνο στη βουβωνική χώρα.
Η συντηρητική αντιμετώπιση του συνδρόμου, που περιλαμβάνει λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμωνωδών φαρμάκων, ανάπαυση, εναπόθεση πάγου και φυσικοθεραπεία, συχνά δεν έχει αποτελέσματα. Η οριστική αντιμετώπιση της κήλης του αθλητή επιτυγχάνεται με εξωπεριτοναϊκή αποκατάσταση της περιτονίας και τοποθέτηση πλέγματος. Γίνεται κυρίως λαπαροσκοπικά, μέσω 3 μικροτομών 5 χιλιοστών, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο είναι μία ημέρα και η πλήρης επανένταξη στις καθημερινές δραστηριότητες επιτυγχάνεται σε 6-8 εβδομάδες, σε αντίθεση με την ανοιχτή χειρουργική αποκατάσταση που η επιστροφή στην εργασία διαρκεί 3-4 μήνες. Σύμφωνα με μελέτες το 65-90% των αθλητών μετά από χειρουργική αποκατάσταση είναι σε θέση να επανέλθουν στην αθλητική τους δραστηριότητα.