ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ
Η βουβωνοκηλη αποτελεί τη συχνότερη μορφή κήλης η οποία συναντάται κυρίως στον ανδρικό πληθυσμό.
ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ ΤΙ ΕΙΝΑΙ
Η βουβωνοκηλη εντοπίζεται στην περιοχή μεταξύ κορμού και μηρού, είτε δεξιά, ειτε αριστερά (σε κάποιες περιπτωσεις και αμφίπλευρα). Η βουβωνοκηλη δημιουργείται όταν κάποιο ενδοκοιλιακό σπλάγχνο (συνηθέστερα ενδοκοιλιακό λίπος ή τμήμα του εντέρου) προβάλλει του κοιλιακού τοιχώματος.
Η προβολή αυτή συχνά προκαλεί πόνο, (ιδιαίτερα όταν το άτομο βήχει ή σκύβει για να σηκώσει ένα βαρύ αντικείμενο) ή μπορεί να είναι και ασυμπτωματική για μεγάλο χρονικό διάστημα.
ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ
Η βουβωνοκηλη δημιουργείται λόγω αύξησης της πίεσης στην ενδοκοιλιακή χώρα. Συνηθως σε ατομα που ασχολούνται με βαριές χειρωνακτικές εργασίες και σε άτομα που σηκώνουν μεγάλα βάρη και αθλητές. Πολύ σύνηθες είναι να έχουν βουβωνοκηλη χρονιοι καπνιστές ή ατομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Άλλος παράγοντας δημιουργίας βουβωνοκηλης είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα ενω για τις γυναίκες είναι πιθανό να προκύψει βουβωνοκηλη κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Φυσικά, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου άτομα με βουβωνοκήλη δεν ανήκουν σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες. Για τις περιπτώσεις αυτές σημαντικό παράγοντα αποτελεί η γενετική προδιάθεση του ατόμου.
Η ΚΗΛΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ
Η κηλη των αθλητων ή σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών, είναι μια πολύ γνωστή πάθηση που αντιμετωπίζουν αρκετοί αθλητές κυρίως ποδοσφαιριστές, καλαθοσφαιριστές κ.α με πόνους στη βουβωνική χώρα που δεν τους επιτρέπει να αγωνίζονται κανονικά και συχνά εγκαταλείπουν ακόμα και την καριέρα τους. Για το λόγο αυτό η σωστή διάγνωση έχει μεγάλη σημασία για τη διασφάλιση της σωστής θεραπείας.
Οι τραυματισμοί της βουβωνικής χώρας αποτελούν το 2-5 % όλων των αθλητικών τραυματισμών. Η πρώιμη διάγνωση και σωστή θεραπεία έχουν μεγάλη σημασία προκειμένου να μην γίνουν αυτές οι ενοχλήσεις χρόνιες, με καταστροφικές συνέπειες στην καριέρα των αθλητών. Καταπονήσεις των προσαγωγών και συμφυσιίτις είναι τα πιο συχνά μυοσκελετικά αίτια βουβωνικού άλγους στους αθλητές. Συχνά οι δύο αυτές καταστάσεις μοιάζουν και η διάγνωσή τους είναι δύσκολη. Άλλα αίτια βουβωνικού άλγους περιλαμβάνουν την κήλη των αθλητών, τη ρήξη οπισθίου τοιχώματος του βουβωνικού τόνου, τη θυλακιϊτιδα λαγονοψοϊτου, κατάγματα, συμπίεση νεύρων και το σύνδρομο «snapping hip».
ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Στο αρχικό στάδιο της πάθησης, ο ασθενής με βουβωνοκηλη πιθανώς να μην αντιληφθεί την ύπαρξή της, πέρα από ένα ελαφρύ τσούξιμο ή αίσθηση καύσου (κάψιμο) στην περιοχή της βουβωνικής χώρας. Η πιο χαρακτηριστική εκδήλωση της βουβωνοκήλης είναι η εμφάνιση ενός «εξογκώματος» χαμηλά, στη βουβωνική χώρα (λίγο πιο ψηλά από τα γεννητικά όργανα), η οποία συνήθως εξαφανίζεται όταν το άτομο ξαπλώνει και χαλαρώνει και επανεμφανίζεται στην όρθια θέση ή κατά τη διάρκεια άσκησης και εργασίας.
Η πιο επικίνδυνη επιπλοκή της βουβωνοκήλης είναι η περίσφιξη του περιεχομένου της. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση και γάγγραινα των οργάνων που περιέχονται στην κήλη, με δυνητικά επικίνδυνες συνέπειες.
Σε περίπτωση περίσφιξης, συμπτώματα που πρέπει να θορυβήσουν άμεσα τον ασθενή και να τον οδηγήσουν σε αναζήτηση άμεσης χειρουργικής εκτίμησης για την βουβωνοκηλη είναι: ναυτία, εμετός, οξύς πόνος, πυρετός, ερυθρότητα, κοιλιακό άλγος, ταχυκαρδία.
ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Ο κύριος Γαβριήλ έχει εξειδίκευση στην ενδοσκοπική εξωπεριτοναϊκή αποκατάσταση. Πρόκειται για την πιο σύγχρονη αντιμετώπιση για την βουβωνοκηλη. Είναι μια επαναστατική τεχνική χωρίς νοσηλεία και με πολύ γρήγορη ανάρρωση.
Κατά τη διαδικασία δεν υπάρχουν τραυματισμοί στους μύες και τα σπλάχνα. Ετσι ο ασθενής δεν έχει πόνο, φεύγει άμεσα από την κλινική και επιστρέφει στις δραστηριότητες του χωρίς να εχει πρόβλημα για το αν θα σηκώσει βάρος ενώ έχει εξαιρετικα μικρό ποσοστό υποτροπής μετά από χρόνια κάτω του 3%.