Προεγχειριτικη & μετεγχειριτικη φροντιδα

Η απόφαση να υποβληθεί ένας ασθενής σε επέμβαση παχυσαρκίας δεν πρέπει να λαμβάνεται με γνώμονα την επιθυμία άμεσης αποκατάστασης του προβλήματος, αλλά μετά από ώριμη σκέψη. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η αλλαγή νοοτροπίας σε θέματα διατροφής και τρόπου ζωής. Η απώλεια βάρους, έγκειται στην αφοσίωση στον στόχο, στην αλλαγή των συμπεριφορών και αντιλήψεων γύρω από το φαγητό. Γι’ αυτό ο ασθενής ενδεχομένως να χρειαστεί την υποστήριξη ενός ψυχολόγου, ο οποίος θα τον βοηθήσει να απαλλαγεί από λανθασμένες συνήθειες, άγχος, κατάθλιψη και θα του προσφέρει υποστήριξη και συμπαράσταση στην προσπάθειά του.

Παράλληλα, για την επίτευξη του στόχου απώλειας βάρους είναι σημαντική η συμβολή ενός διατροφολόγου, ο οποίος διαμορφώνει σταδιακά ειδικά προγράμματα διατροφής ανάλογα με την επέμβαση που έχει επιλεγθεί.

Ο προεγχειρητικός έλεγχος των ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν σε οποιαδήποτε βαριατρική χειρουργική τεχνική περιλαμβάνει εξέταση της καρδιακής και αναπνευστικής λειτουργίας και γενικές αιματολογικές εξετάσεις.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Επικοικωνήστε με τον ιατρό για να κλείσετε ραντεβού.

Μικτου τυπου χειρουργικες τεχνικες και γαστρικο μανικι

Στους ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε μικτού τύπου χειρουργικές τεχνικές και σε γαστρικό μανίκι συστήνεται:

» H εφαρμογή ενός διατροφικού προγράμματος για την απώλεια 5-10% του βάρους ώστε να εξασφαλιστούν αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας της επέμβασης και περιορισμός των επιπλοκών.
» Η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ για 48 ώρες, και
» H διακοπή του καπνίσματος ώστε να επιτευχθεί η ταχύτερη ανάρρωση του ασθενή και να αποφευχθούν μετεγχειρητικές επιπλοκές, όπως είναι η πνευμονία και οι θρομβώσεις. Στην περίπτωση που η οριστική διακοπή
του καπνίσματος είναι ανέφικτη, η οδηγία περιορίζεται στον ένα μήνα πριν και ένα μήνα μετά την επέμβαση.

Ειδικότερα για την αποφυγή της πνευμονίας και την ταχύτερη αποβολή του αναισθητικού φαρμάκου, προεγχειρητικά γίνεται εκμάθηση ορισμένων ασκήσεων διαφραγματικής αναπνοής και βήχα, αλλά και ασκήσεων που βοηθούν στην πρώιμη κινητοποίηση του ασθενή.

Στην περίπτωση που ο ασθενής λαμβάνει αντιπηκτικά φάρμακα, ασπιρίνη, salospir και siprom επιβάλλεται η διακοπή λήψης τους μία εβδομάδα πριν την επέμβαση, ενώ τα αντισυλληπτικά χάπια πρέπει να διακόπτονται ένα μήνα νωρίτερα.

γαστρικο μανικι διατροφη επεμβαση παχυσαρκια

γαστρικο μανικι διατροφη επεμβαση παχυσαρκια

Μετεγχειρητικα

Οι ασθενείς νοιώθουν πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα και πόνο για μερικές ημέρες, που μπορεί να αντιμετωπιστεί με την συνταγογράφηση παυσίπονων.

Η διατροφή τους τις πρώτες 2 εβδομάδες αποτελείται αποκλειστικά από υγρές τροφές, τις οποίες πρέπει να τρώνε αργά. Τα γεύματα είναι 6-8 ημερησίως, δεν ξεπερνούν τα 150 gr (Bypass) ή τα 300 gr (sleeve),
ενώ είναι απαραίτητη η αποφυγή ζαχαρούχων ροφημάτων για 15 ημέρες.

Τις επόμενες 4 εβδομάδες αρχίζει σταδιακά η λήψη ημι-στέρεων και αργότερα στέρεων τροφών. Ο αριθμός των γευμάτων μειώνεται στα 4-6 και αποφεύγονται οι λιπαρές και ζαχαρούχες τροφές.

Η αναζήτηση ιατρικής υποστήριξης είναι αναγκαία σε περίπτωση εμφάνισης επίμονου πυρετού, εμέτου και διάρροιας που επιμένουν για πάνω από 24 ώρες και σε περίπτωση έντονου κοιλιακού άλγους που δεν υποχωρεί μετά την πάροδο 4 ωρών. Συνιστάται καθημερινός περίπατος 30 λεπτών και αποφυγή έντονης γυμναστικής και άρσης βαρών.

Ο πρώτος μετεγχειρητικός έλεγχος γίνεται ένα μήνα μετά την επέμβαση. Για τον πρώτο χρόνο ο ασθενής πρέπει να επισκέπτεται τον γιατρό του κάθε τρεις μήνες, ενώ για τον δεύτερο κάθε 6μηνο.

Στις εργαστηριακές εξετάσεις που υποβάλλεται ο ασθενής μετά επέμβαση δυσαπορρόφησης μεταξύ των άλλων ελέγχεται και η έλλειψη βιταμινών, σιδήρου και ασβεστίου και χορηγούνται συμπληρώματα διατροφής τα οποία λαμβάνονται εφ’ όρου ζωής.

Γαστρικος Δακτυλιος

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου θα πρέπει να συνηθίσουν να δέχονται στέρεες τροφές σταδιακά, όπως ακριβώς και σε όλες τις επεμβάσεις απώλειας βάρους. Τις πρώτες 2 εβδομάδες η διατροφή περιορίζεται σε υγρή μορφή, τις επόμενες 2 εντάσσονται ημι-στέρεες τροφές και κατόπιν οι στέρεες.

Είναι σημαντικό μετά την επέμβαση οι ασθενείς να τρώνε αργά, να μασούν καλά την τροφή τους και να σταματούν όταν νοιώσουν χορτάτοι, άλλως μπορεί να προκληθεί ναυτία και έμετος.

Επειδή οι προσωπικές εμπειρίες σχετικά με το είδος,την ποσότητα, τον χρόνο κατανάλωσης της τροφής διαφέρουν, ο ασθενής πρέπει να προσέχει τι νοιώθει και πως αντιδρά το σώμα του όταν καταναλώνει διαφορετικές τροφές σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Η πρώτη προσαρμογή του δακτυλίου (ρύθμιση) θα γίνει 4 εβδομάδες μετά την επέμβαση και θα ακολουθήσουν 4-6 τον πρώτο χρόνο.

Η προσαρμογές είναι ανώδυνες και γίνονται κατά την διάρκεια της επίσκεψή σας στο ιατρείο.

γαστρικο μανικι γαστρικο bypass

Γαστρικός Δακτύλιος

Ενδογαστρικο μπαλονι

Μετά την τοποθέτηση του γαστρικού μπαλονιού η ποσότητα της τροφής που λαμβάνεται είναι μικρή, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτεροι περιορισμοί στο είδος της τροφής, παρά μόνο τις πρώτες 4 ημέρες κατά τις οποίες θα πρέπει να λαμβάνονται υγρές τροφές.

Ενδεχομένως να παρατηρηθούν στομαχικές διαταραχές, οι οποίες αντιμετωπίζονται με αντιεμετικά και αναλγητικά φάρμακα, που συνταγογραφεί ο χειρουργός. Η επικοινωνία μαζί του επιβάλλεται εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν με την πάροδο 4 ημερών.

Η υπερφαγία προκαλεί ναυτία και έμετο, συμπτώματα που δεν πρέπει να θεωρηθούν ακίνδυνα, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολικό πόνο. Σε μερικές περιπτώσεις ασθενών παρατηρείται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία αντιμετωπίζεται με την λήψη αντιεμετικών. Σπανίως ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει διάρροια, η οποία χρήζει ιατρικής εκτίμησης και πιθανής αγωγής εάν επιμένει πάνω από 2 ημέρες.

*για αισθητικούς λόγους μετά την επέμβαση μπορεί να ακολουθήσει επανορθωτική πλαστική επέμβαση (πχ λιποαναρρόφηση, αυξητική στήθους, κλπ).

Γαστρικό Μπαλόνι

This post is also available in: ГръцкиАнглийскиАлбански