Περιοριστικες χειρουργικες Τεχνικες

Σε αυτή την ενότητα μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες και τις απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τις παθήσεις που μπορεί να προσβάλλουν συγκεκριμένα σημεία του σώματός μας, και η θεραπεία τους να στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε τεχνικές που συμπεριλαμβάνονται στους προαναφερόμενους τομείς.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Επικοικωνήστε με τον ιατρό για να κλείσετε ραντεβού.

Γαστρικο Μανικι / επιμηκης γαστρεκτομη

Πρόκειται για μια σύγχρονη, ασφαλή και αποτελεσματική τεχνική χειρουργικής παχυσαρκίας, κατά την οποία αφαιρείται λαπαροσκοπικά το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου. Το εναπομείναν τμήμα θυμίζει στενόμακρο σωλήνα, η χωρητικότητα του οποίου δεν ξεπερνά τα 150-300 ml. Αυτή η μη αναστρέψιμη χειρουργική επέμβαση εκτελείται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου μία έως δύο ώρες. Η παραμονή στο νοσοκομείο δεν ξεπερνά τις 4 ημέρες και η πλήρης ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες.

Στα πλεονεκτήματα συγκαταλέγεται η αφαίρεση του θόλου που παράγει το 65% μιας ορεξιογόνου ορμόνης που ονομάζεται γκρελίνη.
Συνιστάται σε παχύσαρκα άτομα, με ή χωρίς συνυπάρχουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως υπέρταση, διαβήτης και υψηλή χοληστερόλη, αλλά και σε άτομα που δεν δύνανται να ακολουθήσουν το πρόγραμμα των επανεξετάσεων που απαιτούν άλλες χειρουργικές τεχνικές. Λόγω της εξαιρετικής ασφάλειας που παρέχει (επιπλοκές <2%) ενδείκνυται ακόμα και σε ηλικιωμένους ή άτομα με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό. Η απώλεια του περιττού βάρους μπορεί να φτάσει το 75% από τον πρώτο χρόνο.

Η σοβαρότερη επιπλοκή είναι η διαφυγή, δηλαδή η διαρροή γαστρικών υγρών εξαιτίας της μη στεγανοποίησης της γραμμικής συρραφής, η οποία αντιμετωπίζεται συντηρητικά, με παρεντερική διατροφή και παραμονή στο νοσοκομείο για 10-15 ημέρες. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί επανεγχείρηση.

Γαστρικη πτυχωση

Ανήκει στις περιοριστικού τύπου επεμβάσεις και θεωρείται ιδιαίτερα ασφαλής. Γίνεται λαπαροσκοπικά, η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 1 ώρα και ο χρόνος νοσηλείας δεν ξεπερνά τις 2 ημέρες. Το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει μ’ αυτό του γαστρικού μανικιού, χωρίς όμως να αφαιρείται το τμήμα του στομάχου, αλλά να αναδιπλώνεται. Πιο συγκεκριμένα, το τμήμα του στομάχου που ονομάζεται μείζον τόξο αναδιπλώνεται μέσα στο υπόλοιπο στομάχι, περιορίζοντας την χωρητικότητά του.

Η συγκεκριμένη τεχνική υπολείπεται έναντι του γαστρικού μανικιού διότι δεν μειώνει στο ίδιο επίπεδο τη γκρελίνη στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς δεν αφαιρείται ο θόλος.

Λόγω της πρόσφατης έναρξης εφαρμογής της συγκεκριμένης τεχνικής (2008) δεν υπάρχουν επιστημονικά στατιστικά δεδομένα για την απώλεια βάρους, τις επιπλοκές και την βελτίωση των δεικτών υγείας πέραν των 2 ετών.

Ωστόσο, από τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται ότι η γαστρική πτύχωση ενδεχομένως να αποτελεί την μοναδική λύση σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί ανεπιτυχώς σε γαστρικό μανίκι, είτε λόγω διάτασης, είτε επειδή το εναπομείναν τμήμα του στομάχου ήταν μεγάλο, λόγω χειρουργικού λάθους.

Ακόμα, ίσως να είναι και η μοναδική λύση σε ανθρώπους που έχασαν το βάρος τους, έπειτα από την τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου και επιθυμούν να τον αφαιρέσουν, αλλά να διατηρήσουν μειωμένο το σωματικό τους βάρος.

Το ίδιο ισχύει και για ανθρώπους με γαστρικό bypass που παρουσιάζουν αύξηση σωματικού βάρους λόγω διάτασης του στομάχου (pouch). Και σε αυτή την περίπτωση, η γαστρική πτύχωση αποτελεί την κατάλληλη επιλογή στο εναπομείναν τμήμα του στομάχου.

Ρυθμιζομενος Γαστρικος δακτυλιος

Ο ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος είναι κατασκευασμένος από βιοσυμβατή σιλικόνη, είναι αρκετά ελαστικός και μπορεί να ρυθμιστεί μέσω μιας βαλβίδας που είναι τοποθετημένη κάτω από το δέρμα (υποδόρια). Η τοποθέτησή του γίνεται στο ανώτερο τμήμα του στομάχου, λαπαροσκοπικά, διαμέσου 3 μικρών οπών μερικών χιλιοστών. Η μέθοδος αποσκοπεί στην δημιουργία ενός μικρού τμήματος στο θόλο του στόμαχου, χωρητικότητας 15-20 gr, που όμως δεν απομονώνεται πλήρως από το υπόλοιπο. Το στομάχι δηλαδή παίρνει το σχήμα μιας άνισης κλεψύδρας και έτσι, ο κορεσμός επέρχεται με μικρή ποσότητα τροφής, η οποία εισέρχεται αργά στο κατώτερο, κυρίως στομάχι και εν συνεχεία στο υπόλοιπο πεπτικό σύστημα.

Αποτελεί την πιο απλή και λιγότερο επεμβατική τεχνική, επειδή δεν αλλοιώνει την συνέχεια του γαστρεντερικού σωλήνα και δεν έχει αναστομώσεις, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των μετεγχειρητικών επιπλοκών σε λιγότερο από 1%. Είναι αναστρέψιμη και επιτρέπει την ρύθμιση του δακτυλίου ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή. Απαιτεί ελάχιστο χρόνο τοποθέτησης και μόνο 24 ώρες νοσηλείας.

Στα μειονεκτήματα συγκαταλέγεται η πιθανότητα βλάβης της λειτουργίας του δακτυλίου. Παρότι οι άμεσες επιπλοκές είναι σχεδόν μηδενικές, οι απώτερες περιλαμβάνουν την διάβρωση του τοιχώματος του στομάχου, την διολίσθηση του στομάχου μέσα από τον δακτύλιο (γλίστρημα) και την διάταση του οισοφάγου, οι οποίες αντιμετωπίζονται με σχετικά απλούς τρόπους: Το γλίστρημα απαιτεί λαπαροσκοπική επέμβαση και επανατοποθέτηση του δακτυλίου, με παραμονή στο νοσοκομείο ένα 24ωρο. Η διάβρωση του τοιχώματος του στομάχου αντιμετωπίζεται με γαστροσκόπηση και αφαίρεση του δακτυλίου με δυνατότητα επανοτοποθέτησής του μετά από ένα μήνα. Για τη διάταση του οισοφάγου απαιτείται χαλάρωση του δακτυλίου. Σε περίπτωση που οι επιπλοκές επιμένουν για δεύτερη φορά είναι πιο σωστή η μετατροπή της τεχνικής σε γαστρικό μανίκι. Αν και η συγκεκριμένη τεχνική ενδείκνυται για παχύσαρκα άτομα, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με ΔΜΣ μεταξύ 30-35 μπορεί να υποβληθούν σε τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου με εξαιρετικά αποτελέσματα, τόσο απώλειας βάρους όσο και βελτίωσης της γενικής υγείας τους. Επίσης, μπορεί να αποτελεί λύση σε άτομα που άλλες χειρουργικές τεχνικές αποκλείονται λόγω υψηλής επικινδυνότητας.

Γαστρικο μπαλονι

Το γαστρικό ή ενδογαστρικό μπαλόνι για μια αναστρέψιμη και απλή τεχνική που δεν απαιτεί τομές, γι’ αυτό και συγκαταλέγεται στις επεμβατικές δίαιτες.

Η εισαγωγή του μπαλονιού στο στομάχι γίνεται από το στόμα με ενδοσκοπικά εργαλεία και είτε γεμίζει με 400-700ml φυσιολογικού ορού, είτε φουσκώνεται με αέρα, περιορίζοντας την χωρητικότητα του στομάχου και καθυστερώντας την κένωσή του. Έτσι ο ασθενής δεν πεινάει, νοιώθει κορεσμό γρήγορα, με μικρή ποσότητα τροφής.

Ο χρόνος παραμονής του μπαλονιού στο στομάχι δεν πρέπει να ξεπερνά τους 6 μήνες και με την αφαίρεσή του το στομάχι επανέρχεται στο φυσιολογικό, οπότε και η όρεξη του ασθενή. Γι’ αυτό, η αποφυγή ανάκτησης του βάρους έγκειται στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών αλλά και την αύξηση της σωματικής άσκησης. Επιλέγεται είτε για υπέρβαρα άτομα, που επιθυμούν να χάσουν βάρος πριν από ένα συγκεκριμένο γεγονός ή ως βοηθητικό μέσο απώλειας κιλών παράλληλα με ένα διατροφικό πρόγραμμα, είτε σε παχύσαρκους ασθενείς πριν υποβληθούν σε άλλη βαριατρική επέμβαση (π.χ. γαστρικό bypass), προκειμένου να βελτιωθούν ορισμένα προβλήματα υγείας από τα οποία υποφέρουν οι παχύσαρκοι ασθενείς (υπέρταση, διαβήτης, υπνική άπνοια) και να μειωθούν οι χειρουργικοί κίνδυνοι μιας περισσότερο επεμβατικής τεχνικής.

Η διαδικασία γίνεται με μέθη ή γενική αναισθησία, ολοκληρώνεται σε 30΄ χωρίς να απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο. Η αφαίρεσή του είναι εξίσου απλή διαδικασία, η οποία γίνεται ενδοσκοπικά, με ειδική λαβίδα, μετά από παρακέντηση του μπαλονιού και αναρρόφηση του περιεχομένου του (εφόσον περιέχει φυσιολογικό ορό). Η εύκολη τοποθέτηση και η έλλειψη σοβαρών επιπλοκών αποτελούν τα πλεονεκτήματα της μεθόδου.

Αντένδειξη αποτελεί η οισοφαγίτιδα, η μεγάλη διαφραγματοκοίλη, η σοβαρή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και οι φλεγμονώδεις παθήσεις του πεπτικού.
Η απώλεια βάρους εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή του διατροφικού προγράμματος. Πάντως ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι με το γαστρικό μπαλόνι μπορεί να επιτευχθεί απώλεια έως 35% του πλεονάζοντος βάρους σε διάστημα 6 μηνών.

This post is also available in: Αγγλικα Αλβανικα Βουλγαρικα