Τα σταδια αντιμετωπισης της παχυσαρκιας

Η παχυσαρκία είναι μία εξελισσόμενη νόσος η οποία έχει σχέση με το σύγχρονο τρόπο ζωής. Βασική της αιτία είναι η κατανάλωση υπερθερμιδικών τροφών, η ελάττωση της κίνησης και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και το στρες των ανθρώπων. Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, η ιατρική χρησιμοποιεί ένα σύνολο από επεμβάσεις που έχουν σαν στόχο την μείωση της τροφής και της βουλιμίας αλλά και την ελάττωση της απορρόφησης της τροφής από το πεπτικό. Έχουμε λοιπόν τις τεχνικές που μειώνουν την τροφή, σε αυτές είναι ο γαστρικός δακτύλιος, η γαστρική πτύχωση και το γαστρικό μανίκι και τις μεικτές που είναι το γαστρικό bypass.

Είναι σοφό στην αρχή σαν πρώτη φάση να ξεκινάμε με απλές τεχνικές όπως είναι ο γαστρικός δακτύλιος ή η γαστρική πτύχωση. Πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα λύσουν το πρόβλημά τους μόνο με αυτές τις τεχνικές. Σε περίπτωση που έχουμε υποτροπή παχυσαρκίας θα πρέπει να μελετήσουμε την περίπτωση και να χρησιμοποιήσουμε δεύτερης γραμμής τεχνικές όπως είναι το γαστρικό μανίκι. Σε σπάνιες περιπτώσεις, που και στο γαστρικό μανίκι μπορεί να συμβεί υποτροπή παχυσαρκίας, πρέπει να συμπληρωθεί η τεχνική της εντερικής παράκαμψης που είναι το γαστρικό bypass. Επίσης παράλληλα με αυτές τις τεχνικές οι ασθενείς πρέπει να τροποποιήσουν το μοντέλο ζωής τους. Να αποφεύγουν το πρόχειρο και το υπερθερμιδικό φαγητό, να αυξήσουν την κίνησή τους και να διαχειριστούν τα προβλήματα της ζωής τους με λιγότερο στρες.

Το κόστος αυτών των τεχνικών έχει σχέση με την χρήση ή όχι εμφυτεύσιμων υλικών όπως είναι ο γαστρικός δακτύλιος ή τα αυτόματα συρραπτικά. Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι οι τεχνικές που δεν έχουν τέτοια υλικά, όπως είναι η γαστρική πτύχωση, έχουν και το λιγότερο κόστος. Σημασία έχει βέβαια, πέρα από το κόστος, να χρησιμοποιείται και η κατάλληλη τεχνική για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *