Site icon Dr. Sotiris Gavriil – Ειδικός Χειρουργός

Λαπαροσκοπικη χειρουργικη μεσω μιας οπης με τη μεθοδο single port!

Single Port

Άλλη μία σημαντική εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης, ξεδιπλώνοντας  ουσιαστικά οφέλη σε χιλιάδες ασθενείς και εξίσου μοναδικές  δυνατότητες στο έργο των χειρουργών.
Αν μέχρι σήμερα οι χειρουργικές λαπαροσκοπικές επεμβάσεις απαιτούσαν αρκετά μικρά σημάδια στη κοιλιακή χώρα, το δεδομένο αυτό αρχίζει σταδιακά να περνάει στο παρελθόν, αφού πλέον θα γίνονται μέσω μίας και μόνο οπής. Για τη νέα αυτή τεχνική, που έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται στο νοσοκομείο Doctors’ Hospital, μας μίλησε ο χειρουργός παχυσαρκίας Σωτήρης Γαβριήλ.

– Κύριε Γαβριήλ ποια είναι τα οφέλη της νέας μεθόδου στη λαπαροσκοπική χειρουργική, που επιτρέπει την εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων μέσω μιας οπής μόνο.

Πρόκειται στην ουσία για μία επαναστατική εξέλιξη στον κόσμο της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, αφού με τα νέα εργαλεία επεμβαίνουμε χειρουργικά στον ασθενή μέσω μίας οπής, όπως πολύ σωστά αναφέρατε, που γίνεται στον ομφαλό και σε σημείο που δεν είναι ορατό. Επιπλέον μέσω αυτής της οπής, μπορούν να γίνονται όλες σχεδόν οι επεμβάσεις – εφόσον χρειαστούν –  στον ίδιο ασθενή χωρίς να χρειάζεται διαφορετικές τομές κάθε φορά. Τέτοιες επεμβάσεις είναι η σκωληκοειδίτιδα, οι κήλες και ο ειλεός που δεν θα αφήσουν κανένα απολύτως σημάδι στην κοιλιακή χώρα.

Όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες είναι εμφανή τα σημάδια από παλαιότερη χειρουργική επέμβαση. Απεναντίας, δεν είναι καθόλου ορατή η οπή στον ομφαλό από την τελευταία επέμβαση που βασίζεται στην επαναστατική μέθοδο single port.

– Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται; 
Στο Doctors’ Hospital, έχουμε ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζουμε σταδιακά αυτή την τεχνική, σε περιστατικά που αφορούν την τοποθέτηση δακτυλίου για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας. Καταλαβαίνετε ότι μία τέτοια τεχνική ευνοεί ιδιαίτερα τα νεαρά άτομα που δεν θέλουν να φαίνονται σημάδια στο σώμα τους, όταν πάνε στην παραλία για παράδειγμα. Για το χειρουργό, στην πράξη, θεωρείται μία πιο δύσκολη τεχνική, αφού δεν μπορεί να είναι το ίδιο ευέλικτος όταν πραγματοποιεί την επέμβαση μέσα από περισσότερες οπές, γ’αυτό άλλωστε πρέπει να διαθέτει μεγάλη εμπειρία. Από την άλλη τα πλεονεκτήματα είναι πολλά γιατί έχει τη δυνατότητα να παίρνει βιοψίες ή να αφαιρεί τη χολή, εισχωρώντας με εύκολο τρόπο, αφού το τροκάρ είναι μονό και αρκετά μεγάλο, επιτρέποντας τη διέλευση οποιουδήποτε εργαλείου ή υλικού απαιτείται. Παράλληλα με το μονό τροκάρ ελαχιστοποιείται η πιθανότητα εκδήλωσης αιμορραγίας, άρα και από θέμα ασφάλειας είναι πολύ καλύτερη τεχνική. Εξίσου μεγάλη είναι η συμβολή της τεχνικής και στη ρομποτική χειρουργική, όπου το ρομπότ μπορεί να επέμβει χειρουργικά μέσα από αυτό το τροκάρ και μέσα από μία οπή.

– Πρόκειται όντως για ένα ακόμη μεγάλο βήμα στην ιατρική επιστήμη

Πράγματι και θα πρέπει να τονίσω σ’ αυτό το σημείο ότι η νέα αυτή τεχνική, που θα εξελιχθεί σε λιγότερο παρεμβατική, πρόκειται να αλλάξει στο μέλλον την εξέλιξη της χειρουργικής, είμαστε ακόμα στην αρχή αυτής της ανακάλυψης και παρόλα αυτά τα πλεονεκτήματα είναι πολλά.

Exit mobile version