Η γαστρικη πτυχωση σε σχεση με το γαστρικο μανικι

Η ιστορία της χειρουργικής παχυσαρκίας, ξεκινάει πριν από 50 χρόνια και οι πρώτες χειρουργικές επεμβάσεις ήταν η κάθετη διαμερισματοποίηση και στη συνέχεια το γαστρικό bypass, οι επεμβάσεις που έσωσαν πολλούς ασθενείς αλλά παράλληλα ήταν μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις με μεγάλα ποσοστά επιπλοκών.

Στη συνέχεια εμφανίστηκε ο γαστρικός δακτύλιος, μία επέμβαση με πολύ μικρά ποσοστά επιπλοκών, ενώ έκανε την χειρουργική παχυσαρκίας δημοφιλή και με αυτή την τεχνική χειρουργήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι και σώθηκαν χιλιάδες ασθενείς. Παρουσίαζε όμως υψηλά ποσοστά υποτροπής παχυσαρκίας, κυρίως στους ασθενείς που ήταν γλυκοεξαρτώμενοι (έτρωγαν πολλές ποσότητες γλυκών).
Στη συνέχεια εμφανίστηκε μία νέα τεχνική, που ήταν το γαστρικό μανίκι. Μία τεχνική στην διάρκεια της οποίας αφαιρούσαν τον θόλο στο στομάχι, μειωνόταν η ορμόνη γκρελίνη, με αποτέλεσμα να μειωθεί η βουλιμία από τον εγκέφαλο αλλά και να αυξηθούν οι καύσεις. Το τελευταίο διάστημα παρουσιάστηκε μία τροποποίηση του γαστρικού μανικιού, που είναι η γαστρική πτύχωση, η οποία είναι παρόμοια με το γαστρικό μανίκι, ενώ η διαφορά τους είναι ότι δεν αφαιρείται ο θόλος, απλώς διπλώνεται προς τα μέσα με απλά ράμματα αλλά η τελική μορφή που παίρνει το στομάχι είναι ίδια με το γαστρικό μανίκι.
Όλοι οι χειρουργοί παχυσαρκίας περίμεναν να δουν τα αποτελέσματα και να συγκρίνουν τις δύο τεχνικές. Τώρα που έχουν χειρουργηθεί αρκετοί άνθρωποι με την γαστρική πτύχωση, μπορούμε πια με σιγουριά να πούμε ότι η γαστρική πτύχωση είναι μικρότερης νοσηρότητας από το γαστρικό μανίκι. Δηλαδή για να το πούμε απλά είναι ελαφρύτερο χειρουργείο από το γαστρικό μανίκι και έχει λιγότερες μέρες νοσηλείας. Παράλληλα τα αποτελέσματα στην απώλεια του σωματικού βάρους είναι συγκρίσιμα με το γαστρκό μανίκι και ίσως να υπολείπονται σε πολύ μικρό βαθμό στην διατήρηση στο βάθος του χρόνου. Η ποιότητα ζωή και στις δύο τεχνικές (δηλαδή εμετού, δυσκαταποσία κλπ) είναι ίδια και στις δύο τεχνικές.
Από όλα τα παραπάνω που είπαμε, βγάζουμε το συμπέρασμα ότι η γαστρική τύχωση είναι ελκυστική, ασφαλής και αποτελεσματική στο πρόβλημα της παχυσαρκίας.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *