Η παιδικη και εφηβικη παχυσαρκια σημερα

Η παιδική και η εφηβική παχυσαρκία αποτελεί ένα φαινόμενο

…που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις στις αναπτυγμένες χώρες. Οι αιτίες θα πρέπει να αναζητηθούν στο οικογενειακό και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον που μεγαλώνει και αναπτύσσεται ένα παιδί. 

Από τη μία οι παχύσαρκοι γονείς, που συχνά αποτελούν ατυχές παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά τους. Η νοοτροπία της σύγχρονης γυναίκας που έχει εγκαταλείψει το παραδοσιακό φαγητό και στρέφεται στην πρόχειρη και υπερλιπιδαιμική διατροφή. Από την άλλη, το γεμάτο άγχος και ανταγωνισμό εκπαιδευτικό περιβάλλον αλλά και η έλλειψη κάθε διατροφικής διαπαιδαγώγησης και άσκησης.

Οι παραπάνω παράγοντες συντελούν καθοριστικά στην αύξηση του ποσοστού παχύσαρκων νέων και επιτείνουν ένα πρόβλημα με ιδιαίτερα βλαβερές επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχολογική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Εξαιτίας της παχυσαρκίας, αναπτύσσονται διαταραχές στην ανάπτυξη και την ωρίμανση τους προκαλώντας, ιδιαίτερα στα κορίτσια, ελάττωση του σωματικού ύψους τους. Αφετέρου η θέα ενός παχύσαρκου παιδιού επιφέρει πολλές φορές επικριτικά και καυστικά σχόλια από τους συνομήλικους του. Το αποτέλεσμα είναι τα παιδιά να απομονώνονται και να αποκτούν τραυματικά συμπλέγματα και νοοτροπίες, με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στην διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς τους.

Η καλύτερη και πιο αποτελεσματική όμως πρόληψη της παχυσαρκίας

…επιβάλλει την άμεση ενεργοποίηση της οικογένειας. Κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και χρήσιμη καθώς είναι εκείνη που καλείται να διαμορφώσει τη διαπαιδαγώγηση των ίδιων των παιδιών και των εφήβων.  

Το σπιτικό φαγητό, η προτροπή για αποφυγή του γρήγορου φαγητού στα κυλικεία και στα εστιατόρια γρήγορης εστίασης καθώς και η καθημερινή άσκηση και γυμναστική, σε συνδυασμό και με τη διαμόρφωση ενός εκπαιδευτικού περιβάλλοντος που δεν φορτώνει με άγχος το παιδί, μπορούν να συμβάλλουν στην ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού. 

Παράλληλα, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η παχυσαρκία είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζεται προτού ένας έφηβος ολοκληρώσει την ανάπτυξη του. Μετά το πέρας των 16 ετών, επιβάλλεται η ιατρική αντιμετώπιση της, ακόμη και μέσω χειρουργικής επέμβασης.

Η παιδική και εφηβική παχυσαρκία είναι ένα φαινόμενο που τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα. Επιπλέον, επιβάλλει την ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση όλων μας πάνω στο τρίπτυχο: διαπαιδαγώγηση – πρόληψη – αντιμετώπιση. Οφείλουμε να δηλώσουμε όλοι «παρόντες» και να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Οι γονείς, η πολιτεία, οι εκπαιδευτικοί. Με αίσθημα ευθύνης και με συναίσθηση της πραγματικότητας να καταπολεμήσουμε τη μάστιγα της παχυσαρκίας , να θωρακίσουμε τη σωματική και ψυχολογική υγεία των παιδιών μας και να προστατέψουμε το μέλλον τους. 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *