Συνδυασμος mini γαστρικο bypass με γαστρικο μανικι

Γαστρικό μανίκι & Gastric bypass

Το mini γαστρικό bypass σε συνδυασμό με το γαστρικό μανίκι (sleeve gastrectomy) είναι μια ριζική, μόνιμη και ασφαλής λύση στο πρόβλημα της νοσογόνου παχυσαρκίας.

Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα στο στομάχι με τη δυνατότητα να καταναλώνουν περισσότερη τροφή, ενώ το λεπτό τους έντερο έχει την ικανότητα να απορροφά περισσότερη τροφή. Οι ασθενείς αυτοί παράγουν ένα σύμπλεγμα ορμονών, και από το στομάχι και από το έντερό τους, με πιό γνωστή την γκρελίνη, η οποία επιδρά στον οργανισμό τους, αυξάνει τη βουλιμία και μειώνει τις καύσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το σωματικό τους βάρος.

Οι ασθενείς αυτοί έχουν ανάγκη χειρουργικής παρέμβασης στο στομάχι για να μειωθεί η χωρητικότητα, αλλά και στο λεπτό έντερο για να μειωθεί η απορροφητικότητα της τροφής. Το συνδυασμό αυτό, πριν λίγο καιρό, το πραγματοποιούσε το κλασσικό γαστρικό bypass, το οποίο ήταν αρκετά μεγάλη χειρουργική επέμβαση με αρκετό χρόνο νοσηλείας και ανάρρωσης.

Σήμερα, έρχεται μία επαναστατική τροποποίηση του κλασσικού γαστρικού bypass, που είναι το mini γαστρικό bypass (bypass με μία αναστόμωση), το οποίο ανατρέπει τα δεδομένα, κάνει την επέμβαση απλή, χωρίς πολλές μέρες νοσηλείας και ανάρρωσης, και χωρίς να αλλάξει την φιλοσοφία και την αποτελεσματικότητα της επέμβασης. Μάλιστα αν το mini γαστρικό bypass πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια,
κάνει τα πράγματα ακόμη πιο απλά.

Δηλαδή σε Πρώτο Στάδιο γίνεται η παρέμβαση στο στομάχι με γαστρικό μανίκι (sleeve gastrectomy) και στη συνέχεια όσοι ασθενείς δεν χάσουν όλα τα προβλεπόμενά τους κιλά, προχωράμε στο Δεύτερο Στάδιο, που είναι η εντερική παράκαμψη με μία αναστόμωση.

Το πρώτο στάδιο είναι μια απλή επέμβαση με δύο μέρες νοσηλείας και γρήγορη ανάρρωση. Πολλοί ασθενείς θα λύσουν μόνιμα το πρόβλημά τους, ενώ κάποιοι θα χρειαστούν και το δεύτερο στάδιο. Τότε το δεύτερο στάδιο θα είναι και αυτή μία απλή επέμβαση με δύο μέρες νοσηλείας και γρήγορη ανάρρωση, συνεπώς στα δύο της βήματα η επέμβαση αυτή είναι ριζική και πλήρης, αλλά έχει μικρότερη νοσηρότητα και γίνεται πιό απλή. Υπάρχουν όμως οι ασθενείς που θα ήθελαν την επέμβαση σε μία φάση, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, και θα είχε πολύ μικρότερη νοσηρότητα από το κλασσικό γαστρικό bypass.

Θα ήθελα όμως να σημειώσω ότι το mini γαστρικό bypass δεν μειώνει καθόλου την σημασία των επεμβάσεων που είναι αναστρέψιμες, όπως ο γαστρικός δακτύλιος και η γαστρική πτύχωση, και που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στους ασθενείς που έχουν αυτή τη φιλοσοφία.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *