Site icon Dr. Sotiris Gavriil – Ειδικός Χειρουργός

Η λαπαροσκοπηση μοναδικη λυση στο προβλημα της κηλης

Portrait of gastric bypass surgery in hospital ** Note: Shallow depth of field

Όταν λέμε κήλη αναφερόμαστε στην πρόπτωση ενδοκοιλιακού περιεχομένου διαμέσου ενός σημείου του κοιλιακού τοιχώματος που εμφανίζει μειωμένη αντίσταση στην πίεση της κοιλιάς.

Το αποτέλεσμα είναι το κοιλιακό τοίχωμα να εξασθενεί και σε κάποια περιοχή και να δημιουργηθεί ένα άνοιγμα από όπου εξέχουν σπλάχνα. Μέχρι πρότινος η χειρουργική αντιμετώπιση της κήλης δεν εξασφάλισε ένα μόνιμο αποτέλεσμα καθώς το πρόβλημα συχνά επανεμφανιζόταν. Σήμερα, η λαπαροσκοπική μέθοδος που εφαρμόζεται από τον γιατρό που είναι εξειδικευμένος στο αντικείμενο, βάζει τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών, που έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιστρέφουν στην καθημερινότητα τους την ίδια κιόλας μέρα της επέμβασης.

Τι ονομάζουμε κήλη και σε ποιες περιοχές του σώματος εμφανίζεται; 
Πρόκειται για μία παθολογία στο ανθρώπινο σώμα, που επηρεάζει όλους τους ανθρώπους, σε όλες τις ηλικίες. Οι κύριες περιοχές του σώματος που κάνουν κήλη είναι οι βουβωνικές και απαντάται περισσότερο στον ανδρικό πληθυσμό. Ενώ στις γυναίκες, είναι οι μηριαίοι δακτύλιοι, όπου εκεί βγαίνουν τα σπλάχνα προς τα έξω. Επίσης έχουμε τις ομφαλοκήλες, οι οποίες βγαίνουν γύρω από τον ομφαλό, όπως και εκείνες που εμφανίζονται όταν χαλαρώσει το κοιλιακό τοίχωμα, και κοιλιοκήλες μετά από χειρουργικές επεμβάσεις.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση κήλης;
Η ηλικία, η αύξηση ή ελάττωση του σωματικού βάρους, ο τραυματισμός των μυών, ο χρόνιος βήχας, η άρση αντικειμένων με μεγάλο βάρος, όπως και η χρόνια δυσκοιλιότητα.

Πώς αντιμετωπίζονται οι κήλες λοιπόν; 
Μέχρι πρόσφατα η κήλη αποτελούσε ένα άλυτο πρόβλημα. Παρόλο που την αντιμετωπίζαμε σε κάποιες περιπτώσεις, επανεμφανιζόταν με την πάροδο του χρόνου, αφού κάθε φορά που κόβαμε τους μυς, αδυνατίζαμε το κοιλιακό τοίχωμα. Σας πληροφορώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χειρουργηθεί μέχρι και 7 φορές για μία κήλη! Σήμερα πια έρχεται να προστεθεί ένας καινούργιος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης που είναι ο λαπαροσκοπικός, όπου μπαίνουμε κάτω από τους μυς, χωρίς να τους κόβουμε ή να τους τραυματίζουμε. Αυτό που κάνουμε είναι να βρίσκουμε την τρύπα, να βάζουμε τα σπλάχνα μέσα και να σφραγίζουμε την οπή με ένα ειδικό πλέγμα. Όπως καταλαβαίνετε οι κήλες μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα πια με αυτή τη μέθοδο. Ο ασθενής αναρρώνει γρήγορα, αποχωρώντας από το νοσοκομείο την ίδια μέρα, δεν έχει τραύματα και ελαττώνεται κατά πολύ το ποσοστό επανεμφάνισης του προβλήματος. Παράλληλα πολλές από αυτές τις κήλες μπορούν να γίνουν και ρομποτικά, χωρίς δηλαδή να χειρουργεί ο ασθενής, κερδίζοντας σε ευκρίνεια και αποτέλεσμα!

Exit mobile version