Το γαστρικο bypass σαν μοναδικη λυση στην υποτροπη παχυσαρκιας

Το γαστρικό bypass σαν μοναδική λύση στην υποτροπή παχυσαρκίας.

Το γαστρικό bypass είναι από τις παλαιότερες τεχνικές παχυσαρκίας και είναι ένας συνδυασμός περιοριστικής τεχνικής (σμίκρυνση του στομάχου) αλλά και μείωσης της απορρόφησης της τροφής. Είναι μια συνδυασμένη παρέμβαση τόσο στο στομάχι αλλά και στο έντερο. Έχει ριζική μείωση της ορμόνης της πείνας, γκρελίνης, και τα μικρότερα ποσοστά υποτροπής παχυσαρκίας.

Επειδή αυτή η τεχνική έχει και μείωση της απορρόφησης της τροφής κάνει τις κενώσεις πιο συχνές και ο ασθενής χρειάζεται να παίρνει συχνά σίδηρο και ασβέστιο. Η τεχνική αυτή είναι σωστό να γίνεται σε 2 βήματα. Πρώτα η σμίκρυνση του στομάχου και όσοι ασθενείς δεν χάσουν ικανοποιητικά κιλά ή παρουσιάσουν υποτροπή παχυσαρκίας σε αυτούς μπορούμε να συμπληρώσουμε και την παράκαμψη του εντέρου. Είναι λοιπόν κατανοητό ότι ασθενείς που έχουν κάνει περιοριστικές τεχνικές όπως είναι ο δακτύλιος παχυσαρκίας, η κάθετη διαμερισματοποίηση, το γαστρικό μανίκι ή η γαστρική πτύχωση, και έχουν παρουσιάσει υποτροπή παχυσαρκίας, η μοναδική τους λύση είναι να συμπληρώσουν την παράκαμψη του εντέρου.

Επειδή πολλοί ασθενείς έχουν χειρουργηθεί με αυτές τις τεχνικές, όταν παρουσιάζουν υποτροπή ας μην σκέφτονται να αντικαταστήσουν  το δακτύλιο με sleeve gastrectomy ή γαστρική πτύχωση, ας σκεφτούν πολύ σοβαρά να οδηγηθούν σε γαστρικό bypass, με την προϋπόθεση ότι αυτοί οι άνθρωποι πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *