Η φιλοσοφια στις τεχνικες παχυσαρκιας

Υπάρχουν πολλές τεχνικές παχυσαρκίας (γαστρικός δακτύλιος, γαστρικό μπαλόνι, γαστρική πτύχωση, γαστρικό μανίκι, γαστρικό bypass, mini γαστρικό bypass) οι οποίες είναι όλες επίκαιρες και εφαρμόζονται από τους ιατρούς. Αυτό συμβαίνει διότι η παχυσαρκία είναι μία χρόνια και πολυπαραγοντική νόσος που επηρεάζει πολλά εσωτερικά όργανα στον οργανισμό, όπως το στομάχι, το έντερο, το ορμονικό σύστημα και τον εγκέφαλο.

Λόγω λοιπόν της φύσης της νόσου υπάρχουν επεμβάσεις με δύο διαφορετικές φιλοσοφίες. Οι επεμβάσεις που είναι αναστρέψιμες και οι επεμβάσεις που είναι μη-αναστρέψιμες (μόνιμες). Η επιλογή της αντίστοιχης φιλοσοφίας εξαρτάται από το πόσο είναι διατεθειμένος ο ασθενής να τροποποιήσει τον τρόπο ζωής του στην διατροφή και στην κίνηση, καθώς και από το μέγεθος του προβλήματος. Αν λοιπόν το πρόβλημα είναι μικρό και ο ασθενής έχει διάθεση να τροποποιήσει τον τρόπο ζωής του, μπορεί να κάνει μία αναστρέψιμη τεχνική και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να την καταργήσει. Έτσι αλλάζοντας τον τρόπο ζωής του, μπορεί να κρατήσει χαμηλά το σωματικό του βάρος. Αν το πρόβλημα είναι μεγάλο, και ο ασθενής δεν έχει διάθεση να αλλάξει τίποτα από τον τρόπο ζωής του, καλό είναι να πραγματοποιήσει μία μή-αναστρέψιμη τεχνική (μόνιμη).

Στις αναστρέψιμες τεχνικές ανήκουν το γαστρικό μπαλόνι, ο γαστρικός δακτύλιος και η γαστρική πτύχωση. Στις μη-αναστρέψιμες τεχνικές ανήκουν το γαστρικό μανίκι, το γαστρικό bypass και το mini γαστρικό bypass.

Αυτή η προσέγγιση έχει ως βάση την διάθεση του ασθενούς και θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν είναι καθαρά ιατρική προσέγγιση. Πάντως η φιλοσοφία των αναστρέψιμων και μη-αναστρέψιμων τεχνικών, βρίσκει ανταπόκριση στους ανθρώπους με πρόβλημα παχυσαρκίας.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *