Η φιλοσοφία της χειρουργικής στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Η παχυσαρκία είναι μια πραγματική νόσος…

με τρομακτικές επιπτώσεις στην υγεία, την ικανότητα στην εργασία, την κοινωνική ζωή καθώς και στην ποιότητα και τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου. Οφείλεται σε αιτίες κυρίως γονιδιακές και κληρονομικές, αλλά η εκδήλωσή της εξαρτάται επίσης και από τον τρόπο ζωής, και συγκεκριμένα από την καθιστική εργασία, την αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες (υπέρθερμο και πρόχειρο φαγητό) χωρίς όμως να αγνοούνται οι ψυχολογικοί (stress, άγχος) και κοινωνικοί παράγοντες.

Επιπτώσεις παχυσαρκίας

Η συγκεκριμένη νόσος ευθύνεται για πολλές νόσους από τις οποίες πάσχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων όπως: ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, οι αναπνευστικές διαταραχές, η κατάθλιψη, τα καρδιαγγειακά προβλήματα ακόμα και η εμφάνιση καρκίνου. Όσο αυξάνεται το βάρος του σώματος ενός ανθρώπου, τα εσωτερικά του όργανα (λεπτό έντερο και στομάχι) αλλάζουν και τροποποιούνται προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε συνθήκες πρόσληψης μεγαλύτερης ποσότητας τροφής. Εκτός από την τροποποίηση των οργάνων, για να διατηρηθεί το περιττό βάρος εκκρίνεται μεγάλη ποσότητα ορμονών, από συγκεκριμένο σύμπλεγμα – αυτό της γκρελίνης (ορμόνη της πείνας) – έτσι ώστε να μπορεί ο οργανισμός να διαχειριστεί όλο αυτό το βάρος.

Τεχνική γαστρικό μανίκι

Αυτό λοιπόν που κρίνεται αναγκαίο είναι η παρέμβαση της ιατρικής και συγκεκριμένα της χειρουργικής κατά της παχυσαρκίας ώστε να γίνει αναπροσαρμογή των οργάνων του ασθενούς. Αυτό επιτυγχάνεται είτε αφαιρώντας το τμήμα του στομάχου που εκκρίνεται η γκρελίνη (τεχνική: γαστρικό μανίκι), περιορίζοντας έτσι τόσο τη χωρητικότητά του όσο και την αίσθηση της πείνας, είτε δίνοντας την αίσθηση σμίκρυνσης του στομάχου μέσω της τοποθέτησης του γαστρικού δακτυλίου γύρω από το στομάχι- το οποίο παραμένει ανέπαφο ή μέσω της γαστρικής πτύχωσης αναδιπλώνοντας τμήμα του στομάχου και περιορίζοντας την χωρητικότητά του.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών κατά τις οποίες κρίνεται αναγκαία η παρέμβαση του γιατρού ο οποίος θα εφαρμόσει την καταλληλότερη τεχνική και στο λεπτό έντερο, παρακάμπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του και περιορίζοντας έτσι την πρόσληψη των θερμίδων. Η τεχνική αυτή ονομάζεται bypass και σε συνδυασμό με το γαστρικό μανίκι αποτελούν την πιο αποτελεσματική παρέμβαση για ριζική απώλεια του περιττού βάρους.

Έτσι, λοιπόν, προκειμένου να επιλεγεί η καταλληλότερη τεχνική παρέμβασης και να επιτευχθεί η εφαρμογή της, κρίνεται απαραίτητη η πραγματοποίηση μιας επίσκεψης στο ιατρείο και η συνάντηση με τον γιατρό, ο οποίος είναι εκείνος που θα κρίνει και τελικά θα επιλέξει αυτό που ταιριάζει καλύτερα στον εκάστοτε ασθενή, ύστερα από εμπεριστατωμένο έλεγχο.

Επιλέγοντας, κατόπιν συνεννοήσεως με τον γιατρό, την πλέον κατάλληλη τεχνική, αλλά και σε συνδυασμό με την επιθυμία του ασθενούς να αλλάξει φιλοσοφία και τρόπο ζωής, βάζοντας στην καθημερινότητα του την σταθερή άσκηση και το σπιτικό φαγητό θα επιφέρει ριζικές αλλαγές, τόσο σωματικές, όσο πνευματικές και ψυχολογικές.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *