Διαβρωση του στομαχου (erosion) απο τον γαστρικο δακτυλιο – Μια σχετικα ακινδυνη αλλά παρεξηγημενη νοσολογικη οντοτητα

Γαστρικός δακτύλιος και διάβρωση του στομάχου.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μετά την τοποθέτηση δακτυλίου παχυσαρκίας γύρω από το στομάχι, λόγω των ραμμάτων που τοποθετούνταν παλαιότερα για την καθήλωση του και σε συνδυασμό με τη βουλιμία του ασθενούς, συνέβαινε ξερίζωση τους και μόλυνση του υλικού.

Η τοποθέτηση του δακτυλίου πλέον παρουσιάζει σπάνια αυτή την επιπλοκή καθώς τα τελευταία χρόνια δεν τοποθετούνται πια ράμματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο δακτύλιος παρουσιάζει διάβρωση στο τοίχωμα του στομάχου και από την εξωτερική πλευρά βρίσκεται στο εσωτερικό του. Για να γίνει κατανοητό με πιο απλό τρόπο να σκεφτείτε το σύρμα γύρω από τον κορμό του δέντρου που σιγά σιγά ο κορμός τον σκεπάζει. Δηλαδή ενώ ο δακτύλιος μπαίνει στο εσωτερικό του στομάχου, το τοίχωμα του στομάχου εξωτερικά σιγά σιγά τον σκεπάζει με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τρύπα.

Πολλοί ασθενείς αλλά και συγκεκριμένοι χειρουργοί από άγνοια θεωρούν αυτή τη νοσολογική οντότητα σαν διάτρηση στομάχου οδηγώντας τον ασθενή στο χειρουργείο με τραγικά αποτελέσματα ακόμα και για την ίδια τη ζωή του ασθενούς. Η οντότητα όμως αυτή μπορεί να επιλυθεί με απλό τρόπο δηλ. με μία γαστροσκοπική αφαίρεση του δακτυλίου και ο ασθενής να μη χρειαστεί καθόλου νοσηλεία.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Επαναλαμβάνω ότι στην περίπτωση της διάβρωσης του στομάχου από δακτύλιο (erosion) είναι εγκληματικό ο ασθενής να οδηγείται στο χειρουργείο. Η συγκεκριμένη νοσολογική οντότητα μπορεί να λυθεί με μια γαστροσκοπική αφαίρεση. Οι χειρουργοί που οδηγούν τον ασθενή στο χειρουργείο σε αυτή την περίπτωση από άγνοια έχουν εγκληματικές ευθύνες καθώς θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών. Στην περίπτωση αφαίρεσης με γαστροσκόπηση, ο ασθενής μπορεί μετά από χρονικό διάστημα 1-2 μηνών να προχωρήσει σε άλλη τεχνική όπως η γαστρική πτύχωση, το γαστρικό μανίκι αλλά και υπό προϋποθέσεις σε επανατοποθέτηση του δακτυλίου. Σημειώνεται ότι πια αυτή η νοσολογική οντότητα είναι σπάνια διότι κατά την τοποθέτηση του δακτυλίου δεν χρειάζονται ράμματα καθήλωσης.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *