BARICLIP: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

bariclip γαστρικο μανικι

BARICLIP: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Ο βραβευμένος χειρουργός παχυσαρκίας Σωτήρης Γαβριήλ ήδη εδώ και αρκετές ημέρες βρίσκεται – ως μέλος της κοινότητας- στο Παγκόσμιο Συνέδριο Παχυσαρκίας που λαμβάνει χώρα στο Μαϊάμι των ΗΠΑ.
Οι εξελίξεις γύρω από τη χειρουργικη παχυσαρκίας είναι πολυ σημαντικές και εξαιρετικά ενθαρρυντικες και για τη χώρα μας καθώς η ομάδα του Dr.S.Gabriel λαμβάνει σημαντική εκπαίδευση στην νέα τεχνική Bariclip και το προσεχές διάστημα, από τον Σεπτέμβρη, θα εφαρμόζει πλέον και στην Ελλάδα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ BARICLIP:

Πρόκειται επί της ουσίας για μια εξαιρετικά πρωτοποριακή μέθοδο απώλειας βάρους που θυμίζει το γαστρικό μανίκι με τη διαφορά ότι δεν αφαιρείται το μέρος του στομάχου αλλά τοποθετείται γαστρικού clip.

Έτσι εκείνο που πετυχαίνουμε είναι ένα στομάχι που θα δέχεται μικρότερη ποσότητα τροφής, με την διαφορά πως στην περίπτωση του bariclip το τμήμα του στομάχου απομονώνεται και δεν αφαιρείται επομένως δεν μιλάμε για μόνιμη τεχνική.

Είναι μία εξαιρετικη μέθοδος η οποία τείνει να  αντικαταστήσει τις τεχνικές του γαστρικού δακτυλίου και της γαστρικης πτυχωσης με εξίσου μεγάλη αποτελεσματικοτητα καθώς απευθύνεται στην μεγαλύτερη μερίδα υπέρβαρων ατόμων.

Δεν απαιτεί ρυθμίσεις όπως στην περίπτωση του γαστρικού δακτυλίου, ούτε έχει κάποια βαλβίδα που θα πρέπει να τοποθετηθεί κάτω από το δέρμα με αποτέλεσμα να μην έχει εκκρεμότητες στο μέλλον.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Η τοποθέτηση του bariclip γίνεται με ελάχιστα επεμβατικο τρόπο εντός μιας ώρας περίπου.  Οι ασθενείς αποχωρούν από την κλινική την ίδια ημέρα της διαδικασίας και μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους εντός των επόμενων πέντε ημερών.

Πρόκειται για μία τεχνική πλήρως αναστρέψιμη, που αφήνει άθικτο το στομάχι εφόσον γίνει αφαίρεση του clip και είναι κατάλληλη για εκείνους που είναι επιφυλακτικοι με τις μόνιμες λύσεις.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ BARICLIP:

Η τεχνική του Bariclip εχει δείξει μέχρι στιγμής δείγματα πως υποκαθιστά επάξια κάποιες από τις παραδοσιακές τεχνικές όπως αυτές του γαστρικού δακτυλίου και της πτυχωσης, στις περιπτώσεις ομως όπου δεν υπάρχει νοσογόνος παχυσαρκία καθώς τότε εξακολουθεί να αποτελεί σωστή λύση αποκλειστικά το γαστρικό μανίκι και το γαστρικό bypass.

Το Bariclip είναι μια τεχνική που μπορεί να τοποθετηθεί σε ασθενείς οποιασδήποτε ηλικίας, αποτελεί όμως παράλληλα μία πολύ καλή λύση για έναν ηλικιωμένο ασθενή για τον λόγο πως είναι ελάχιστα επεμβατική διαδικασία.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ BARICLIP:

Στα σοβαρά πλεονεκτήματα της τεχνικής bariclip είναι οι πραγματικά ελάχιστες παρενέργειες και το γεγονός ότι δεν υπάρχει κοπή του στομάχου, γεγονός επομένως που δεν επιφέρει ανατομικές αλλαγές στο στομάχι καθώς η ανατομία επιστρέφει στο φυσιολογικό εαν το clip αφαιρεθεί. Επιπλέον ο χρόνος ανάρρωσης είναι ελάχιστος συγκριτικά με τις κλασικές βαριατρικες τεχνικές ενώ δεν υπάρχει παραμονή στο νοσοκομείο.

Αποτελεί (παρά το γεγονός πως δεν είναι μόνιμη λύση) πραγματικά εξαιρετική επιλογή για τα άτομα εκείνα τα οποία έχουν αποτύχει προηγουμένως σε πιο συντηρητικές εναλλακτικές λύσεις μείωσης βάρους οπως συνεχόμενες δίαιτες ή ενδοσκοπικές τεχνικές  όπως το γαστρικό μπότοξ ή το γαστρικό μπαλόνι.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1) Επηρεάζει σε μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη;

Είναι πολύ σημαντικό πως η τεχνική bariclip δεν επηρεάζει ενδεχόμενη εγκυμοσύνη και μάλιστα λόγω του οτι η απώλεια βάρους έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε αύξηση της γονιμότητας, αυξάνει τις πιθανότητες για την επίτευξη μιας εγκυμοσύνης.

2) Επιτρέπεται η γυμναστική;

Δεν υπάρχει καμία αντενδειξη στο να γυμναστεί κανείς μετά την τοποθέτηση του bariclip. Η ανάρρωση διαρκεί μόλις λίγα 24ωρα και αμέσως μετά επιτρέπεται κάθε είδους άσκησης.

3) Από ποιο BMI επιτρέπεται να γίνει η τεχνική Bariclip;

Η τεχνική bariclip μπορεί να γίνει σε άτομα με δείκτη μάζας σώματος από 26 και άνω δηλαδή μπορεί να γίνει και σε άτομα υπερβαρα και όχι παχύσαρκα όπως π.χ σε ένα άτομο με ύψος 168 και βάρος 80 κιλα.  Στην νοσογόνο παχυσαρκία εξακολουθεί να θεωρείται καλύτερη αντιμετώπιση η χρήση τεχνικών όπως το γαστρικό μανίκι ή το γαστρικό bypass.

4) Σε ποιες ηλικίες μπορεί να γίνει;

Δεν υπάρχει ουσιαστικός περιορισμός στην συγκεκριμένη διαδικασία καθώς είναι ελάχιστα επεμβατική και για τον λόγο αυτό το bariclip μπορεί να γίνει σε άτομα νεαρά που βρίσκονται στην εφηβεία έως σε ηλικιωμένα άτομα.

5) Μετά την διαδικασία θα έχω παρενέργειες;

Εφόσον το άτομο ακολουθήσει τις απλές οδηγίες ανάρρωση που θα δώσει ο θεράπων ιατρός μετά το bariclip δεν θα έχει καμία απολύτως παρενέργεια.  Πρόκειται για μια τεχνική που ελαχιστοποιει τις πιθανότητες επιπλοκης και δεν προκαλεί παρενέργειες όπως δυσαπορρόφηση τροφών ή γαστρο-οισοφαγικη παλινδρομηση.

6) Υπάρχει κίνδυνος αλλεργίας από το υλικό;

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην τεχνική bariclip (τιτάνιο και ιατρική σιλικόνη) δεν δημιουργούν αλλεργίες ούτε υπάρχει κίνδυνος μελλοντικού προβληματος.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *