Πρεπει να αφαιρειται ο δακτυλιος παχυσαρκιας; Αν ναι, ποτε;

γαστρικο μανικι γαστρικο bypass

Στις μέρες μας, έχουν τοποθετηθεί και τοποθετούνται χιλιάδες δακτύλιοι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η τεχνική του δακτυλίου παχυσαρκίας συνεχίζει να είναι επίκαιρη καθώς από τη φιλοσοφία της είναι μια τεχνική ανατάξιμη ανά πάσα στιγμή.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ Ο ΓΑΣΤΡΙΚΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ;

Στις περιπτώσεις που ο ασθενής ξαναπάρει σωματικό βάρος. Αφενός μεν, επειδή τον κοροϊδεύουν οι ρευστές υπερθερμιδικές τροφές (ρευστοποιημένα γλυκά) και έχει επανέλθει το επίπεδο γκρελίνης αποκτώντας ξανά βουλιμικές τάσεις. Αφετέρου δε, επειδή έχει γλιστρήσει  ή έχει παρατηρηθεί διάβρωση του στο στομάχι λόγω της βουλιμίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η πιο ενδεδειγμένη τεχνική είναι το γαστρικό μανίκι ή κατά περίπτωση το mini gastric bypass.

Στις περιπτώσεις που ο δακτύλιος έχει καλά αποτελέσματα, έχοντας ο ασθενής χάσει τα επιθυμητά κιλά, τότε θα πρέπει να παραμένει. Αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν και την πλειονότητα. Αντιθέτως, θα πρέπει να συστήνεται η αφαίρεσή του όταν ο ασθενής βρίσκεται σε μεγάλη ηλικία (άνω των 70 ετών). Ακόμη, στις περιπτώσεις εκείνες που παρατηρείται καλή πορεία αλλά χαλάει η ποιότητα ζωής του ασθενούς με συχνούς εμετούς, συστήνεται και εδώ η αφαίρεσή του.

ΤΙ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ;

Και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις, η αφαίρεση του δακτυλίου καλό θα ήταν να συνοδευτεί με φαρμακευτική αγωγή μείωσης του σωματικού βάρους αλλά και ειδικό τρόπο ζωής (άσκηση, κίνηση) και διατροφή. Έτσι, ο ασθενής δε θα παρουσιάσει υποτροπή παχυσαρκίας ξαναπαίρνοντας το επιπλέον σωματικό του βάρος. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες  ο ασθενής θα μπορέσει να χαλαρώσει το δακτύλιο και να περιμένει 1-2 χρόνια. Έπειτα, εφόσον δε θα έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση του βάρους του, να προχωρήσει στην αφαίρεση του.

Οι απόψεις ότι ο δακτύλιος αποτελεί κακή ή παρωχημένη τεχνική είναι τελείως ευκαιριακές. Δεν στηρίζονται σε επιστημονική βάση και είναι αποτέλεσμα σκοπιμοτήτων. Σήμερα, η τεχνική του δακτυλίου παχυσαρκίας εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα και διεθνώς. Υφίσταται φυσικά και η προσθήκη νέων δεδομένων όπως η γαστρική  πτύχωση, το γαστρικό μανίκι και το mini gastric bypass.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *