ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΜΗΝΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

γαστρικο μανικι διατροφη επεμβαση παχυσαρκια

Υπάρχει ειδικό πρόγραμμα διατροφής τον πρώτο μήνα μετά το χειρουργείο που ουσιαστικά συνίσταται για περισσότερη προσοχή και ειδική φροντίδα ώστε να μη δημιουργηθούν επιπλοκές ή διαφυγή τις πρώτες μέρες μετά το χειρουργείο.

Πρόκειται για μια εύκολη διατροφή και μπορεί να την ακολουθήσει κάθε ασθενής που έχει χειρουργηθεί καθώς δεν πεινάει πολύ και χορταίνει εύκολα.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Την πρώτη εβδομάδα θα πρέπει να σιτίζεστε μόνο με υγρά, σούπες οι οποίες είναι μαγειρεμένες με κρέας, λαχανικά, ψάρι, κοτόπουλο ή ζυμαρικά, καταναλώνοντας μόνο το ζουμί και όχι τα υπόλοιπα (κρέας κλπ.) Οι σούπες μπορεί να είναι και αυγοκομμένες (αυγολέμονο). Μπορείτε επίσης να πίνετε όλων των ειδών τους χυμούς, καθώς επίσης και τσάι, χαμομήλι, γάλα, γαλλικό καφέ ή καπουτσίνο.

Έπειτα, τη δεύτερη και τρίτη εβδομάδα καταναλώνετε baby soups. Αλεσμένες δηλαδή σούπες με λαχανικά, κρέας, ψάρι ή οτιδήποτε άλλο βάζετε στις σούπες σας. Μπορείτε επίσης να φάτε γιαούρτι με μέλι ή σκέτο, πουρέ όλων των ειδών (λαχανικών, πατάτας κλπ) και φάβα. Πολύ καλή επιλογή είναι και ο τραχανάς μαγειρεμένος με ζουμί από κρέας και ο φιδές, γεύματα τα οποία δε χρειάζονται πολτοποίηση. Πολύ σημαντικό γεύμα της κλασικής μεσογειακής διατροφής αποτελούν και τα φρούτα, τα οποία μπορείτε να καταναλώνετε αφού πρώτα τα πολτοποιήσετε.

Αυτές, λοιπόν, τις δύο εβδομάδες μπορείτε να τρώτε οποιοδήποτε φαγητό θέλετε σε πολτοποιημένη μορφή, αλλά φυσικά και γεύματα που δεν χρειάζονται πολτοποίηση όπως ο τραχανάς, ο φιδές, το γιαούρτι, κάθε είδος πουρέ ή φάβα.

Την τέταρτη εβδομάδα καταναλώνετε γεύματα χωρίς πολτοποίηση, αρκεί να πρόκειται για καλά μαγειρεμένο φαγητό κατσαρόλας. Η συμβουλή μου είναι να τρώτε σπιτικό φαγητό μεσογειακής διατροφής όπως κρέας, ψάρι, πολλά λαχανικά, όσπρια (φακές, ρεβύθια, φασόλια), κοτόπουλο, ξεχασμένα φαγητά όπως ο τραχανάς ή η φάβα, και πολλά ώριμα και μαλακά φρούτα. Ως γενική συμβουλή, να θυμάστε πως πρέπει να τρώτε αργά και να μασάτε καλά.

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Τις δύο πρώτες μέρες μετά την επέμβαση θα πρέπει να παραμείνετε στο σπίτι, χωρίς όμως να σημαίνει πως θα βρίσκεστε στο κρεβάτι, καθώς και θα μπορείτε κανονικά να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού.
Είναι πολύ σημαντικό να επιστρέψετε γρήγορα στην εργασία και τις δραστηριότητές σας, όπως επίσης και να συμπεριλάβετε στην καθημερινότητά σας το περπάτημα ή το ποδήλατο μισή ώρα τη μέρα ή το κολύμπι.

Τέλος, αν νιώσετε κούραση κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων σας, σημαίνει πως χρειάζεστε περισσότερα υγρά και λίγο περισσότερο αλάτι στο φαγητό σας.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *