Η ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΓΑΣΤΡΙΚΗ ΠΤΥΧΩΣΗ

γαστρικο μανικι γαστρικο bypass

Είναι μία τεχνική κατά την οποία περιορίζεται η χωρητικότητα του στομάχου. Κατά την πτύχωση, δεν είναι απαραίτητη η αφαίρεση τμήματός του ή η τοποθέτηση ξένου σώματος σε αυτό.

Η μέθοδος αυτή έχει κερδίσει έδαφος ανάμεσα στις υπόλοιπες μεθόδους θεραπείας της παχυσαρκίας. Αφενός μεν, λόγω των αποτελεσμάτων που παρουσιάζει, και αφετέρου δε, λόγω του χαμηλού της κόστους. Αποτελεί βαριατρική επέμβαση με άμεσα αποτελέσματα και σύντομη νοσηλεία. Κατά την πτύχωση, μειώνεται σημαντικά η ποσότητα τροφής που μπορεί να καταναλώσει ο ασθενής,  αφού η ποσότητα που χωρά το στομάχι είναι 3 φορές λιγότερη από πριν. Αυτό το οφείλεται στο γεγονός ότι «εξουδετερώνεται» η έκκριση της ορμόνης που ευθύνεται για το αίσθημα της πείνας, δηλαδή της γκρελίνης.

Πιο συγκεκριμένα, η διαδικασία που ακολουθείται κατά τη Γαστρική Πτύχωση είναι η αναδίπλωση του μείζονος τόξου του στομάχου προς το εσωτερικό του. Ουσιαστικά, διπλώνεται το στομάχι χωρίς να αφαιρείται τμήμα του. Με αυτό τον τρόπο, μειώνεται η χωρητικότητά του και ο ασθενής χρειάζεται πολύ λιγότερη ποσότητα τροφής, σε σχέση με αυτή που χρειαζόταν πριν.
Έχει πολλά κοινά σημεία με το γαστρικό μανίκι, δηλαδή την sleeve γαστρεκτομή. Η βασικότερη όμως, και πολύ σημαντική διαφορά τους είναι ότι στη sleeve γαστρεκτομή έχουμε αφαίρεση τμήματος του στομάχου, ενώ στην Γαστρική Πτύχωση το αναδιπλώνουμε.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ;
Τα θετικά στοιχεία αυτής της επέμβασης είναι πολλά, συγκριτικά με τις υπόλοιπες μεθόδους. Αρχικά, αποτελεί σύντομη επέμβαση καθώς και η νοσηλεία του ασθενούς διαρκεί μόνον μία μέρα. Έπειτα, μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του χωρίς να πονά. Είναι μία επέμβαση μικρής βαρύτητας. Επιπλέον, δεν τοποθετείται ξένο σώμα στον οργανισμό, που σημαίνει πως αποφεύγονται πολλές πιθανές επιπλοκές, όπως για παράδειγμα η μόλυνση, η διάβρωση του στομάχου, η μετακίνηση κ.ά. που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν μετά την επέμβαση δακτυλίου. Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης, δεν είναι απαραίτητη η παρακολούθηση και η μετεγχειρητική ρύθμιση, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις του γαστρικού δακτυλίου. Επίσης, η λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι φυσιολογική και ο ασθενής δεν περιορίζει τις διατροφικές του επιλογές.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ;
Όσο αφορά τους κινδύνους της, η γαστρική πτύχωση θεωρείται μία από τις πιο ασφαλείς βαριατρικές επεμβάσεις, με μηδενική θνητότητα. Ακόμα, και σε περιπτώσεις σπάνιων επιπλοκών, πχ. σπάσιμο ράμματος, δεν κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς. Τέλος, κάτι πολύ σημαντικό στην επέμβαση γαστρικής πτύχωσης, ειδικά τις μέρες που διανύουμε είναι το χαμηλό της κόστος.

4 replies
 1. Καλλιοπη Μακρυλλου
  Καλλιοπη Μακρυλλου says:

  Καλησπερα σας ηθελα θα ρωτησω ποιο ειναι το κοστος της γαστρικης πτυχωσης? Υπαρχει δυνατοτητα πληρωμης με δοσεις ή η πληρωμη γινεται μονο με ολο το ποσο ?

  Απάντηση
  • Sotiris Gavriil
   Sotiris Gavriil says:

   Καλέστε σας παρακαλώ στο 6932406019 να τα πούμε τηλεφωνικά. Σας ευχαριστώ πολύ.

   Απάντηση
 2. Μαγδα
  Μαγδα says:

  Καλησπέρα για το κόστος της επεμβάσεις θα ήθελα να μαθω

  Απάντηση
  • Sotiris Gavriil
   Sotiris Gavriil says:

   Μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 6932406019 για όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Πρωινές ώρες 9.00-13.00 και απόγευμα μετά τις 19.00. Ευχαριστώ πολύ.

   Απάντηση

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *