Μικτες χειρουργικες Τεχνικες

Σε αυτή την ενότητα μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες και τις απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τις παθήσεις που μπορεί να προσβάλλουν συγκεκριμένα σημεία του σώματός μας, και η θεραπεία τους να στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε τεχνικές που συμπεριλαμβάνονται στους προαναφερόμενους τομείς.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Επικοικωνήστε με τον ιατρό για να κλείσετε ραντεβού.

Γαστρικη παρακαμψη (bypass)

Με τον όρο γαστρική παράκαμψη ή bypass περιγράφονται διάφοροι τύποι γαστρεντερικών παρακάμψεων, όπως είναι το γαστρικό by-pass βραχείας έλικας, το γαστρικό by-pass μακράς έλικας και η χολοπαγκρεατική παράκαμψη. Αυτή η μεικτού τύπου χειρουργική τεχνική έχει σχεδιαστεί για την μείωση της προσλαμβανόμενης τροφής όταν άλλες μέθοδοι έχουν αποτύχει. Ενδείκνυται για ιδιαίτερα παχύσαρκους ασθενείς και το ποσοστό επιτυχίας της ξεπερνά το 86%.

Στο γαστρικό bypass βραχείας ή μακράς έλικας συρράπτεται ή διαιρείται το μικρότερο, ανώτερο μέρος του στομάχου και απομονώνεται από το υπόλοιπο. Το υπόλοιπο στομάχι και το αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου παρακάμπτονται με αποτέλεσμα την μείωση της προσλαμβάνουσας τροφής και την μερική απορρόφησή της

Στην χολοπαγκρεατική παράκαμψη, παρακάμπτεται το μεγαλύτερο μέρος του λεπτού εντέρου και αφήνονται σε λειτουργία τα τελευταία 50-70 εκ. του λεπτού εντέρου. Έτσι επιτυγχάνεται σημαντικός περιορισμός της πρόσληψης θερμίδων και η μείωση του βάρους είναι γρήγορη.

Το γαστρικό bypass βελτιώνει άμεσα την ποιότητα ζωής του ασθενή, όχι μόνο επειδή αλλάζει η εμφάνισή του, αλλά γιατί μειώνεται ένας αριθμός προβλημάτων υγείας από τα οποία υποφέρουν οι παχύσαρκοι ασθενείς. Στα αρνητικά συγκαταλέγεται η πιθανότητα διαφυγής, η οποία αντιμετωπίζεται με παρεντερική διατροφή, ενώ σπανίως χρήζει επανεγχείρησης. Επίσης, λόγω αλλαγής της φυσιολογίας του ανθρώπινου οργανισμού, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε γαστρικό bypass έχουν ανάγκη συμπληρωμάτων ασβεστίου, σιδήρου και βιταμινών για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Όσον αφορά στην χολοπαγκρεατική παράκαμψη είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι είναι μια επιθετική τεχνική που εκτελείται σε μία φάση και λόγω των σοβαρών επιπλοκών στις οποίες συμπεριλαμβάνονται το αναστομωτικό έλκος, το σύνδρομο dumping (δυσφορία, ναυτία, εφίδρωση, αδυναμία και λιποθυμία λόγω της ταχείας διέλευσης της τροφής από το στομάχι στο λεπτό έντερο) έχει αντικατασταθεί με την χολοπαγκρεατική εκτροπή με δωδεκαδακτυλικό αποκλεισμό.

Mini gastric bypass

Μία επαναστατική τροποποίηση του κλασσικού γαστρικού bypass.

Το γαστρικό bypass είναι η πλέον ριζική επέμβαση παχυσαρκίας, διότι με έξυπνο τρόπο μικραίνει το στομάχι και το λεπτό έντερο και κατ’επέκταση μειώνονται οι ορεξιογόνες ουσίες (γκρελίνη).

Η συγκεκριμένη τεχνική ελαττώνει την ποσότητα τροφής καθώς και την απορρόφηση της.

Μια νέα τροποποίηση του γαστρικού bypass, το mini gastric bypass, δηλαδή το bypass με μία αναστόμωση του στομάχου με το έντερο, κάνει την επέμβαση απλούστερη, μικρότερης νοσηρότητας και νοσηλείας, από το κλασσικό bypass. Παραμένει όμως στα ίδια υψηλά επίπεδα η αποτελεσματικότητά του. Το mini gastric bypass λοιπόν έχει ένδειξη σε ασθενείς
που χάνουν δύσκολα κιλά, είναι γλυκοεξαρτώμενοι ή διαβητικοί, ή σε ασθενείς που έχουν κάνει γαστρικό μανίκι και έχουν ξαναπάρει τα κιλά τους. Είναι μία ειδική επέμβαση που, υπό προϋποθέσεις την συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Χολοπαγκρεατικη εκτροπη με δωδεκαδακτυλικο αποκλεισμο

Είναι μια από τις πιο πολύπλοκες βαριατρικές επεμβάσεις, αλλά και η πιο εξελιγμένη. Συνδυάζει περιορισμό της πρόσληψης τροφής και δυσαπορρόφηση. Ο περιορισμός επιτυγχάνεται με την μείωση της χωρητικότητας του στόμαχου, μέσω του κάθετου διαχωρισμού του. Ο χειρουργός αφαιρεί το 85% του στομάχου, το οποίο παίρνει το σχήμα μπανάνας.

Αποτελεί παραλλαγή της χολοπαγκρεατικής παράκαμψης με την διαφορά ότι η συγκεκριμένη τεχνική αφήνει άθικτο μεγαλύτερο μέρος του στομάχου, συμπεριλαμβανομένης της βαλβίδας του πυλωρού που ρυθμίζει την απελευθέρωση του περιεχομένου του στομάχου στο λεπτό έντερο. Οι επεμβάσεις δυσαπορρόφησης περιορίζουν την ποσότητα των θερμίδων και των θρεπτικών ουσιών που απορροφά το σώμα. Στην συγκεκριμένη επέμβαση η δυσαπορρόφηση αφορά την αναδιοργάνωση του λεπτού εντέρου ώστε να διαχωρίζεται η ροή των τροφίμων από τη ροή της χολής και των υγρών του παγκρέατος. Τα τρόφιμα και τα πεπτικά υγρά αλληλεπιδρούν μόνο στα τελευταία εκατοστά του εντέρου, ώστε να επιτυγχάνεται η δυσαπορρόφηση.

Με την χολοπαγκρεατική εκτροπή με δωδεκαδακτυλικό αποκλεισμό περιορίζεται η ποσότητα της προσλαμβάνουσας τροφής, η οποία όμως εξακολουθεί να είναι αρκετά μεγαλύτερη απ’ ότι σε άλλες βαριατρικές επεμβάσεις. Σύμφωνα με μελέτες η συγκεκριμένη μέθοδος αποδείχθηκε αποτελεσματικότερη απ’ ότι το γαστρικό bypass. Η απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται ξεπερνά το 80-90%.

Σε ορισμένες περιπτώσεις προτείνεται η εκτέλεση της επέμβασης σε δύο στάδια. Στην πρώτη φάση ο ασθενής υποβάλλεται σε επέμβαση γαστρικού μανικιού και στη δεύτερη σε δωδεκαδακτυλικό αποκλεισμό.

Βασικά πλεονεκτήματα της μεθόδου αποτελούν η μεγάλη απώλεια βάρους με μικρές πιθανότητες επαναπρόσληψής του, οι σημαντικά λιγότερες διαρροές και συμπτώματα dumping, αλλά και αναστομωτικού έλκους. Μειονεκτήματα αποτελούν η έλλειψη βιταμινών, σιδήρου και ασβεστίου και η ανάγκη λήψης συμπληρωμάτων διατροφής εφ’ όρου ζωής, το περιοδικό διαρροϊκό σύνδρομο, η δυσοσμία κοπράνων και οι βορβορυγμοί (αέρια).

This post is also available in: Αγγλικα Αλβανικα Βουλγαρικα