Site icon Dr. Sotiris Gavriil – Ειδικός Χειρουργός

Γαστρικός Δακτύλιος

Ρυθμιζομενος Γαστρικος δακτυλιος

Ο ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος είναι κατασκευασμένος από βιοσυμβατή σιλικόνη, είναι αρκετά ελαστικός και μπορεί να ρυθμιστεί μέσω μιας βαλβίδας που είναι τοποθετημένη κάτω από το δέρμα (υποδόρια). Η τοποθέτησή του γαστρικου δακτυλιου γίνεται στο ανώτερο τμήμα του στομάχου, λαπαροσκοπικά, διαμέσου 3 μικρών οπών μερικών χιλιοστών. Η μέθοδος αποσκοπεί στην δημιουργία ενός μικρού τμήματος στο θόλο του στόμαχου, χωρητικότητας 15-20 gr, που όμως δεν απομονώνεται πλήρως από το υπόλοιπο. Το στομάχι δηλαδή παίρνει το σχήμα μιας άνισης κλεψύδρας και έτσι, ο κορεσμός επέρχεται με μικρή ποσότητα τροφής, η οποία εισέρχεται αργά στο κατώτερο, κυρίως στομάχι και εν συνεχεία στο υπόλοιπο πεπτικό σύστημα.

γαστρικο μανικι

Μπήκε στο χειρουργείο 180 κιλά πριν από 15 χρόνια. Σήμερα έχει χάσει 120 κιλά με τον γαστρικό δακτύλιο.

Ο γαστρικος δακτυλιος αποτελεί την πιο απλή και λιγότερο επεμβατική τεχνική, επειδή δεν αλλοιώνει την συνέχεια του γαστρεντερικού σωλήνα και δεν έχει αναστομώσεις, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των μετεγχειρητικών επιπλοκών σε λιγότερο από 1%. Είναι αναστρέψιμη και επιτρέπει την ρύθμιση του δακτυλίου ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή. Απαιτεί ελάχιστο χρόνο τοποθέτησης και μόνο 24 ώρες νοσηλείας.

Στα μειονεκτήματα του γαστρικου δακτυλιου συγκαταλέγεται η πιθανότητα βλάβης της λειτουργίας του δακτυλίου. Παρότι οι άμεσες επιπλοκές είναι σχεδόν μηδενικές, οι απώτερες περιλαμβάνουν την διάβρωση του τοιχώματος του στομάχου, την διολίσθηση του στομάχου μέσα από τον δακτύλιο (γλίστρημα) και την διάταση του οισοφάγου, οι οποίες αντιμετωπίζονται με σχετικά απλούς τρόπους:

Το γλίστρημα απαιτεί λαπαροσκοπική επέμβαση και επανατοποθέτηση του δακτυλίου, με παραμονή στο νοσοκομείο ένα 24ωρο και άμεση επιστροφή στην εργασία.

Η διάβρωση του τοιχώματος του στομάχου αντιμετωπίζεται με γαστροσκόπηση και αφαίρεση του δακτυλίου με δυνατότητα επανοτοποθέτησής του μετά από ένα μήνα. Για τη διάταση του οισοφάγου απαιτείται χαλάρωση του δακτυλίου. Σε περίπτωση που οι επιπλοκές επιμένουν για δεύτερη φορά είναι πιο σωστή η μετατροπή της τεχνικής σε γαστρικό μανίκι.

Αν και η συγκεκριμένη τεχνική ενδείκνυται για παχύσαρκα άτομα, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με ΔΜΣ μεταξύ 30-35 μπορεί να υποβληθούν σε τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου με εξαιρετικά αποτελέσματα, τόσο απώλειας βάρους όσο και βελτίωσης της γενικής υγείας τους. Επίσης, ο γαστρικός δακτύλιος μπορεί να αποτελεί λύση σε άτομα που άλλες χειρουργικές τεχνικές αποκλείονται λόγω υψηλής επικινδυνότητας.

Συχνές Ερωτήσεις

γαστρικος δακτυλιος κοστος

Στο πακέτο του κόστους για το γαστρικό δακτύλιο περιλαμβάνονται το ποσό που παρακρατά η ιδιωτική κλινική, οι αμοιβές των ιατρών και η νοσηλεία του ασθενούς.

γαστρικος δακτυλιος παρενεργειες

Ο γαστρικός δακτύλιος αποτελεί την πιο απλή και λιγότερο επεμβατική τεχνική, επειδή δεν αλλοιώνει την συνέχεια του γαστρεντερικού σωλήνα και δεν έχει αναστομώσεις, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των μετεγχειρητικών επιπλοκών σε λιγότερο από 1%.

γαστρικος δακτυλιος και εγκυμοσυνη

Ο γαστρικός δακτύλιος δεν εμποδίζει σε τίποτα μια γυναίκα από το να μείνει έγκυος. Αντιθέτως συστήνεται στις γυναίκες που είναι υπέρβαρες, πριν από μια εγκυμοσύνη να έχει προηγηθεί η επέμβαση παχυσαρκίας και να έχουν χαθεί τα περιττά κιλά, τόσο για τη δική τους υγεία όσο και για την υγεία του εμβρύου.

γαστρικος δακτυλιος αφαιρεση

Η αφαίρεση του γαστρικού δακτυλίου δεν είναι απαραίτητη. Πρόκειται παρόλα αυτά για μια απλή και σύντομη διαδικασία που γίνεται μόνο εάν ο ασθενής θελήσει να τον αφαιρέσει σε συνεννόηση πάντα με τον θεράποντα ιατρό. Πριν την αφαίρεση καλό θα είναι να προηγείται μια διαδικασία χαλάρωσης του δακτυλίου έτσι ώστε να διαπιστωθεί ότι ο ασθενής δεν υποτροπιάζει (δεν παίρνει κιλά). Στην περίπτωση που παίρνει κιλά θα πρέπει να το ξανασκεφτεί.

Λαπαροσκοπικη αφαίρεση δακτυλίου:

γαστρικος δακτυλιος και διατροφη

Η διατροφή που θα πρέπει να ακολουθούν οι ασθενείς είναι μία μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει σπιτικό φαγητό. Είναι πολύ σημαντικό μετά το χειρουργείο, επειδή οι ασθενείς καταναλώνουν μικρές ποσότητες φαγητού, να τρέφονται με ποιοτικό φαγητό και όχι με σκουπίδια (κρουασάν, τσιπς, junk food). Όσον αφορά στα γλυκά, αυτά επιτρέπονται μόνο εφόσον είναι σπιτικά και σε λογικά επίπεδα.

γαστρικος δακτυλιος επιπλοκες

Στα μειονεκτήματα του γαστρικου δακτυλιου συγκαταλέγεται η πιθανότητα βλάβης της λειτουργίας του δακτυλίου. Παρότι οι άμεσες επιπλοκές είναι σχεδόν μηδενικές, οι απώτερες περιλαμβάνουν την διάβρωση του τοιχώματος του στομάχου, την διολίσθηση του στομάχου μέσα από τον δακτύλιο (γλίστρημα) και την διάταση του οισοφάγου, οι οποίες αντιμετωπίζονται με σχετικά απλούς τρόπους: Το γλίστρημα απαιτεί λαπαροσκοπική επέμβαση και επανατοποθέτηση του γαστρικού δακτυλίου, με παραμονή στο νοσοκομείο ένα 24ωρο. Η διάβρωση του τοιχώματος του στομάχου αντιμετωπίζεται με γαστροσκόπηση και αφαίρεση του δακτυλίου με δυνατότητα επανοτοποθέτησής του μετά από ένα μήνα. Για τη διάταση του οισοφάγου απαιτείται χαλάρωση του δακτυλίου. Σε περίπτωση που οι επιπλοκές επιμένουν για δεύτερη φορά είναι πιο σωστή η μετατροπή της τεχνικής σε γαστρικό μανίκι.

This post is also available in: ГръцкиАнглийскиАлбански

Exit mobile version