Site icon Dr. Sotiris Gavriil – Ειδικός Χειρουργός

Χολοπαγκρεατική Εκτροπή

Χολοπαγκρεατικη εκτροπη με δωδεκαδακτυλικο αποκλεισμο

Είναι μια από τις πιο πολύπλοκες βαριατρικές επεμβάσεις, αλλά και η πιο εξελιγμένη. Συνδυάζει περιορισμό της πρόσληψης τροφής και δυσαπορρόφηση. Ο περιορισμός επιτυγχάνεται με την μείωση της χωρητικότητας του στόμαχου, μέσω του κάθετου διαχωρισμού του. Ο χειρουργός αφαιρεί το 85% του στομάχου, το οποίο παίρνει το σχήμα μπανάνας.

Αποτελεί παραλλαγή της χολοπαγκρεατικής παράκαμψης με την διαφορά ότι η συγκεκριμένη τεχνική αφήνει άθικτο μεγαλύτερο μέρος του στομάχου, συμπεριλαμβανομένης της βαλβίδας του πυλωρού που ρυθμίζει την απελευθέρωση του περιεχομένου του στομάχου στο λεπτό έντερο. Οι επεμβάσεις δυσαπορρόφησης περιορίζουν την ποσότητα των θερμίδων και των θρεπτικών ουσιών που απορροφά το σώμα. Στην συγκεκριμένη επέμβαση η δυσαπορρόφηση αφορά την αναδιοργάνωση του λεπτού εντέρου ώστε να διαχωρίζεται η ροή των τροφίμων από τη ροή της χολής και των υγρών του παγκρέατος. Τα τρόφιμα και τα πεπτικά υγρά αλληλεπιδρούν μόνο στα τελευταία εκατοστά του εντέρου, ώστε να επιτυγχάνεται η δυσαπορρόφηση.

Με την χολοπαγκρεατική εκτροπή με δωδεκαδακτυλικό αποκλεισμό περιορίζεται η ποσότητα της προσλαμβάνουσας τροφής, η οποία όμως εξακολουθεί να είναι αρκετά μεγαλύτερη απ’ ότι σε άλλες βαριατρικές επεμβάσεις. Σύμφωνα με μελέτες η συγκεκριμένη μέθοδος αποδείχθηκε αποτελεσματικότερη απ’ ότι το γαστρικό bypass. Η απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται ξεπερνά το 80-90%.

Σε ορισμένες περιπτώσεις προτείνεται η εκτέλεση της επέμβασης σε δύο στάδια. Στην πρώτη φάση ο ασθενής υποβάλλεται σε επέμβαση γαστρικού μανικιού και στη δεύτερη σε δωδεκαδακτυλικό αποκλεισμό.

Βασικά πλεονεκτήματα της μεθόδου αποτελούν η μεγάλη απώλεια βάρους με μικρές πιθανότητες επαναπρόσληψής του, οι σημαντικά λιγότερες διαρροές και συμπτώματα dumping, αλλά και αναστομωτικού έλκους. Μειονεκτήματα αποτελούν η έλλειψη βιταμινών, σιδήρου και ασβεστίου και η ανάγκη λήψης συμπληρωμάτων διατροφής εφ’ όρου ζωής, το περιοδικό διαρροϊκό σύνδρομο, η δυσοσμία κοπράνων και οι βορβορυγμοί (αέρια).

This post is also available in: ГръцкиАнглийскиАлбански

Exit mobile version