Site icon Dr. Sotiris Gavriil – Ειδικός Χειρουργός

BYPASS-I STOMAKUT (BYPASS)

BYPASS-I STOMAKUT (BYPASS)

Bypass-i i stomakut ose thjesht bypass përshkruhen lloje të ndryshme tipologjie të bypass-it
gastrointestinal, siç është bypass-i i stomakut të helikës së shkurtër, bypass-i i stomakut së
helikës së gjatë dhe bypass-i kolitopankreatik. Kjo lloj teknike e përzier kirurgjikale është krijuar
për të zvogëluar sasinë e marrjes së ushqimit kur metodat e tjera kanë dështuar. Rekomandohet
për pacientë veçanërisht të shëndoshë dhe shkalla e suksesit të saj tejkalon masën prej 86%.
Në anashkalimin e stomakut (bypass) të helikës së shkurtër ose të gjatë qepet ose ndahet pjesa
më e vogël e sipërme e stomakut dhe izolohet pjesa e mbetur. Pjesa tjetër e stomakut dhe pjesa
fillestare e zorrës së hollë anashkalohen, duke sjellë si rezultat zvogëlimin e marrjes dhe të
absorbimit të pjesshëm të ushqimit.

Në anashkalimin e Kolito-pankreasit (bypass i stomakut), pjesa më e madhe e zorrës së hollë
është anashkaluar dhe 50-70 cm e fundit të zorrës së hollë është lënë në veprim. Kjo ul ndjeshëm
marrjen e kalorive dhe zvogëlon peshën me shpejtësi.
Bypass-i i stomakut përmirëson drejtpërdrejti cilësinë e jetesës së një pacienti, jo vetëm sepse
pamja e tij ndryshon, por sepse zvogëlon numrin e problemeve shëndetësore nga të cilat vuajnë
pacientët mbipeshë. Tek disavantazhet përfshihet mundësia e rrjedhjes, e cila trajtohet me
ushqim parenteral, dhe rrallë herë kërkon rindërhyrje kirurgjikale. Gjithashtu, për shkak të një
ndryshimi në fiziologjinë e organizmit të njeriut, pacientët që i nënshtrohen bypass-it të
stomakut, kanë nevojë për shtesë të kalciumit, hekurit dhe vitaminave për pjesën tjetër të jetës së
tyre.
Në lidhje me anashkalimin kolitopankreatik është e rëndësishme të theksohet se është një teknikë
agresive që kryhet në një fazë dhe për shkak të komplikimeve serioze që përfshijnë ulçera
anastomotike, sindroma dumping (sikleti, të vjellat, djersitja, debulesa dhe gjendja e të fiktit për
shkak të kalimit të shpejtë të ushqimit nga stomaku në zorrën e hollë) është zëvendësuar me
devijimin kolitopankreatik me bllokim të duodenit.

γαστρικο bypass

This post is also available in: GreekEnglishBulgarian

Exit mobile version