Στο Νοσοκομειο Medline εσωσαν τη ζωη ασθενους με νοσογονο παχυσαρκια

“Οι γιατροί με βοήθησαν να απαλλαγώ από την υπέρταση, τον διαβήτη και τη ταχυκαρδία. Σταδιακά χάνω και τα περιττά μου κιλά”, δήλωσε με ευγνωμοσύνη ο Αλεξάντερ Νάιντενοβ.

“Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, κατά τη διάρκεια το οποίου κατέβαλα σημαντική προσωπική προσπάθεια και πολλές στερήσεις, κατάφερα να χάσω 50 κιλά, όμως παρ΄ όλα αυτά, η κατάσταση της υγείας μου δεν βελτιώθηκε. Η αρτηριακή πίεση παρέμεινε υψηλή και η γλυκόζη αίματος ήταν πάνω από τρεις φορές άνω του φυσιολογικού. Μετά από τη χειρουργική επέμβαση και μέχρι στιγμής, έχω χάσει περίπου 15 κιλά, η αρτηριακή πίεση είναι σταθερή 120/80mmHg και η γλυκόζη αίματος είναι 6,0mmol/lt (περ.120mg/dl) “. Αυτά είπε ο Αλεξάντερ Νάιντενοβ, 41 ετών, ο οποίος ακολούθησε επιτυχώς θεραπεία κατά της παχυσαρκίας στο Νοσ/είο Medline του Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη). Στις 9 Φεβρουαρίου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην Αθήνα από τον κ. Σωτήριο Γαβριήλ, Διευθυντή – Ειδικό Χειρουργό του Νοσ/είου Medline και του Νοσ/είου Doctor’s Hospital. Ο κ. Σ. Γαβριήλ είναι από τους πιο έμπειρους χειρουργούς παχυσαρκίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και στο επαγγελματικό του ενεργητικό προσμετρώνται πάνω από 26000 επεμβάσεις αυτού του τύπου. – “Δεν υπάρχει τίποτα μαγικό. Όλα όσα συνέβησαν σ΄ εμένα είναι επιστήμη.

Το σημαντικό είναι όλα να γίνονται από επιστήμονες εξειδικευμένους στο αντικείμενο και με μεγάλη εμπειρία και αναμφίβολα  αυτό είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα όλης της ομάδας του Medline και του κ. Γαβριήλ ειδικότερα”. Αυτά δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Νάιντενοβ και εξήγησε ότι το πρόβλημά του με το υπερβολικό σωματικό βάρος άρχισε πριν από περίπου 6 χρόνια. Η παχυσαρκία εμφανίστηκε και επιδεινωνόταν με ταχύς ρυθμούς, εξαιτίας του υπερβολικού καθημερινού στρες και της καθιστικής ζωής, άμεσα συνδεδεμένα με τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις. Ο κ. Νάιντενοβ διευθύνει εταιρεία συμβούλων ανάπτυξης επιχειρήσεων. Το άγχος και η αυξημένη ευθύνη, που είναι συνυφασμένα με το επάγγελμά του, είναι σε μεγάλο βαθμό η αιτία της παχυσαρκίας στην περίπτωσή του, όπως εξηγεί ο ίδιος.

Αμέσως μετά την εμφάνιση του προβλήματος με το υπερβολικό σωματικό βάρος, αναζήτησε βοήθεια. Αρχικά ενημερώθηκε σχετικά με το πρόβλημά του από πολλές πηγές στο διαδίκτυο, τόσο από πληθώρα βουλγαρικών, όσο και ρωσικών, αγγλικών, αλλά και γαλλικών ιστοσελίδων. Στην αρχή λάμβανε φαρμακευτική αγωγή, τόσο για τη μείωση του βάρους, όσο και για την αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου, όμως τα περιττά κιλά ολοένα και αυξάνονταν. Δοκίμασε διάφορες δίαιτες και υποβλήθηκε σε πολλές στερήσεις. – “Το πρόβλημά μου όχι μόνο δε λυνόταν, αλλά αντιθέτως, εντεινόταν ακόμα περισσότερο. Κατάλαβα ότι είχαν εξαντληθεί οι δυνατότητες του οργανισμού μου στο να αντεπεξέλθει και να αντιμετωπίσει από μόνος του το πρόβλημα και τότε αποφάσισα να απευθυνθώ στη Στρατιωτική Ιατρική Ακαδημία με σκοπό εκεί να διεξαχθούν λεπτομερέστερες εξετάσεις και να διευκρινιστεί επακριβώς το πρόβλημά μου, ούτως ώστε να ακολουθήσω την ορθότερη για την περίπτωσή μου θεραπεία”. διηγείται ο Αλεξάντερ και εξηγεί ότι από εκείνη τη στιγμή διέθεσε αρκετά χρήματα σε ιατρικές εξετάσεις και φάρμακα. Όμως, μετά από την πάροδο τριών ετών, η συντηρητική φαρμακευτική αγωγή έπαψε να έχει αποτέλεσμα.

Για να τον βοηθήσουν, οι γιατροί αύξησαν τις δόσεις των χορηγούμενων φαρμάκων, όμως μετά από 8 μήνες τα αποτελέσματα ήταν ακόμα πιο απογοητευτικά. Ο Αλεξάντερ εμφάνισε διαβήτη τύπου II. Οι τιμές της γλυκόζης αίματος αυξάνονταν δραματικά φτάνοντας τα 22mmol/lt (περ. 350mg/dl). Μαζί με όλα αυτά, τον βρήκαν και άλλα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους παχύσαρκους ανθρώπους – Καταβολή δυνάμεων και εύκολη κόπωση, άνοδος της θερμοκρασίας σώματος, με αποτέλεσμα να διατηρεί σχεδόν ακατάπαυστα θερμοκρασία της τάξης των 37,3 – 37,5οC , η αρτηριακή πίεση παρέμενε σχεδόν σταθερή σε τιμές 180/120mmHg, ενώ η ταχυσφυγμία έφτανε τους 200 παλμούς/λεπτό.
“Ήταν φανερό ότι οι συντηρητικές μέθοδοι θεραπείας ήταν πλέον αναποτελεσματικές στην περίπτωσή μου , ενώ η αύξηση της δόσεις των χορηγούμενων φαρμάκων, είχα την εντύπωση ότι επιτείνουν περισσότερο το πρόβλημα. Οι τελευταίοι 6 μήνες της ζωής μου είχαν μετατραπεί σε πραγματική κόλαση”, ομολογεί ο ασθενής.

Έτσι, αναζητώντας λύση στο πρόβλημά του, απευθύνθηκε στον κ. Άγγελο Έντσεβ, για τον οποίο ήξερε ότι διαθέτει εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. -“Αν δεν ήταν αυτός, αν δεν με είχε κατευθύνει σωστά, ποιος ξέρει ποια κατάληξη θα είχα?…Ίσως η κατάληξή μου να μην είναι άγνωστη…!”, αναφέρει ο Αλεξάντερ. Ο κ. Άγγελος Έντσεβ, αφού άκουσε προσεκτικά το πρόβλημά του, τον έφερε σε επαφή με τον κ. Σωτήριο Γαβριήλ, ο οποίος με τη σειρά του, του εξήγησε ποια θεραπεία είναι η καταλληλότερη στην περίπτωσή του και του διευκρίνισε τους λόγους γι΄αυτό. Ο κ. Γαβριήλ, από τις ηγετικές μορφές στον τομέα της βαριατρικής χειρουργικής, του εξήγησε ότι η προτεινόμενη μέθοδος θα οδηγήσει στην σταδιακή, αλλά σίγουρη απώλεια βάρους. Έτσι, ο κ. Νάιντενοβ αποφάσισε να τον εμπιστευθεί και να υποβληθεί στην επέμβαση.

“Τη στιγμή που συνήρθα από τη νάρκωση, αντίκρισα τέσσερα χαμογελαστά πρόσωπα, τα οποία με διαβεβαίωναν, ότι η επέμβαση ήραν επιτυχής και όλα με εμένα ήταν μία χαρά”, συμπληρώνει ο Αλεξάντερ. “Όλη η ομάδα του Νοσ/είου Medline είναι καταπληκτική! Είναι ειδικοί στη δουλειά τους και μπορούν, εκτός των άλλων, να επηρεάσουν θετικά την όλη ψυχολογία του ασθενούς. Είναι έτοιμοι να συνδράμουν τον ασθενή οποιαδήποτε στιγμή. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στην κλινική δεν με άφησαν ούτε στιγμή από την προσοχή τους!”

Μία εβδομάδα μετά από την επέμβαση ο Αλεξάντερ επέστρεψε στην εργασία του. Ο ίδιος δηλώνει έκπληκτος από το άμεσο αποτέλεσμα της επέμβασης και αισθάνεται περίφημα. Διαφωνεί με όσους πιστεύουν ότι ο διαβήτης είναι ασθένεια που σε ακολουθεί μια ζωή και δεν έχει θεραπεία. – “Ο δικός μου σακχαρώδης διαβήτης ελέγχθηκε επιτυχώς μόνο 15 ημέρες μετά από την επέμβαση”, προσθέτει.
Και συνεχίζει δηλώνοντας ότι πάντοτε είχε την ψυχολογία “υγιούς ανθρώπου”, τώρα όμως, αισθάνεται και ευτυχής για το λόγο ότι και η γενική του κατάσταση είναι βελτιωμένη.- “Αισθάνομαι ότι ο οργανισμός μου επανακτά τις δυνάμεις του και τις φυσιολογικές του λειτουργίες “, σημειώνει. “Για την επιτυχή θεραπεία κάθε νόσου είναι απαραίτητο πρωτίστως να τεθεί η σωστή διάγνωση και έπειτα να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης. Για όλα αυτά, όμως, είναι απαραίτητη, εκτός από μεγάλη εμπειρία , αλλά και ταλέντο, στοιχεία τα οποία διαθέτει όλη η ομάδα του Medline , όσο και ο ίδιος ο κ. Σ. Γαβριήλ ειδικότερα. ”

κ. Σωτήριος Γαβριήλ

“Το πρόβλημα της παχυσαρκίας λαμβάνει όλο και πιο μεγάλες διαστάσεις στη Βουλγαρία και όλο και συχνότερα το πρόβλημα αφορά μικρότερες ηλικίες, ακόμα και παιδιά. Η παχυσαρκία θεωρείται νόσος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ως τέτοια, υπόκειται σε θεραπεία . Οι χειρουργικές μέθοδοι αντιμετώπισης του προβλήματος είναι ποικίλες και επιλέγονται από τον ειδικό ανάλογα με τα ιδιαίτερα προβλήματα του κάθε ασθενούς. Ειδικότερα, η χειρουργική θεραπεία επιλέγεται όταν η γενική κατάσταση της υγείας έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και έχει γίνει πλέον σαφές ότι ο άρρωστος δεν μπορεί να βοηθηθεί περαιτέρω με μεθόδους συντηρητικής αντιμετώπισης. Είναι σημαντικό ο ασθενής να έχει καταβάλλει σημαντική προσπάθεια στην κατεύθυνση της ακολούθησης σωστής διατροφής, σωματικής άσκησης και αποφυγής του άγχους. Αν όμως, παρά τις σοβαρές προσπάθειες από την πλευρά του ασθενούς, δεν έχει επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, το BMI είναι άνω του 40 (με φυσιολογική τιμή έως 25), είναι επιβεβλημένο να επιλεγεί άλλη θεραπευτική αντιμετώπιση. Η χειρουργική θεραπεία είναι κατάλληλη και για ασθενείς με BMI 35 όταν υπάρχουν σύνοδες παθήσεις ,όπως ο σακχαρώδης διαβήτης , η αρτηριακή υπέρταση και νοσήματα του καρδιαγγειακού, ορθοπεδικά προβλήματα. Επίσης προβλήματα υγείας που οφείλονται στην παχυσαρκία ή επιδινόνονται από αυτή , όπως ορμονική δυσλειτουργεία, αναπνευστικά προβλήματα – ΧΑΠ, άπνοια ύπνου κ.α., και βέβαια τα ποικίλα ψυχολογικά προβλήματα, που είναι συνδεδεμένα να αυτή την παθολογική κατάσταση. Ειδικά για τους νέους σε ηλικία ασθενείς, είναι σημαντικό ότι η επιτυχής αντιμετώπιση της παχυσαρκίας οδηγεί σε βελτίωση των ορμονικών διαταραχών, αλλά και των προβλημάτων αναπαραγωγής, που οι ασθενείς αυτοί αντιμετωπίζουν εξαιτίας του υπερβολικού σωματικού βάρους.

Όταν ιδρύσαμε το Νοσ/είο Medline στο Πλόβντιβ, το πρόβλημα της παχυσαρκίας δεν ήταν τόσο έντονο, ενώ τώρα παρατηρείται αύξηση του αριθμού ακόμα και των παιδιών με υπερβολικό βάρος σώματος. Από την άποψη αυτή, φαίνεται πως και η Βουλγαρία βαδίζει στον ίδιο δρόμο με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, για τους οποίους τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν σταθερή αύξηση των περιστατικών νοσογόνου παχυσαρκίας στο γενικό πληθυσμό. Αυτό το γεγονός με τη σειρά του, έχει ως αποτέλεσμα την ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των περιστατικών με σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα. Μία από τις αιτίες γι’αυτό είναι το αυξανόμενο άγχος. Από την άλλη πλευρά, και οικονομικοί λόγοι είναι αυτοί που υπαγορεύουν αλλαγή των συνηθειών διατροφής των ανθρώπων, οι οποίοι συχνά τρώνε γρήγορα, χωρίς να επιλέγουν προσεκτικά την τροφή τους, ενώ συχνά συμβαίνει να καταναλώνουν και κακής ποιότητας ή ακόμα και βλαβερές τροφές. Επίσης, όλο και περισσότεροι άνθρωποι τρώνε αργά το βράδυ, όταν επιστρέψουν από την εργασία τους και έχουν ελαττώσει σημαντικά την καθημερινή σωματική άσκηση, λόγω π.χ.της φύσης της εργασίας τους.”

Η συμβουλή του κ. Γαβριήλ είναι, οι άνθρωποι με υπερβολικό βάρος σώματος να αναζητούν τη γνώμη ειδικού, όπως κάνουν κάθε φορά που αρρωσταίνουν, εφόσον και η παχυσαρκία είναι νόσος και μάλιστα σοβαρή. Η αυτοθεραπεία, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση του προβλήματος.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *